Notícies

Creació d’una faixa anti incendis a la zona de Cala Vedella

4 desembre, 2015

L’Ajuntament de Sant Josep ha iniciat aquesta setmana les feines de creació d’una faixa d’autoprotecció per tal de reduir el risc d’incendi de les masses forestals a la Serra de Cala Molí i Torrent de Caló d’en Real, a la zona de Cala Vedella. L’empresa Eivinatura está executant les feines, consistents en la creació d’una faixa continua de 20 metres al llarg de la carretera, que ocuparà una superfície total de 2,2 hectàrees.

L’alcalde, Josep Marí Ribas, i el regidor de Medi Ambient, Francisco Ramon Tur, han visitat avui les obres, que tindran un període d’execució de un mes i mig. L’alcalde ha destacat que al nostre municipi  “es troben algunes de les masses de bosc més extenses d’Eivissa, pel que és important seguir treballant en la prevenció, especialment en aquesta zona, que és un gran Anei”.   Aquestes labors de preevenció d’incendis es fan en col.laboració amb l’Ibanat i en els anys anteriors s’han creat faixes a la zona de Sant Josep, a Camí de Cas Colls i a Cala Codolar.

Cal recordar que els propietaris d’edificacions que es trobin en zona forestal han de realitzar faixes d’autorpotecció al voltant dels seus habitatges, d’acord amb la normativa de prevenció d’incendis forestals de les Illes Balears (Decret 125/2007).

OBJECTIUS

L’objectiu és la realització d’aquesta faixa d’autoprotecció d’incendis forestals, que ha de permetre:

  • Millorar les condicions de seguretat per a l’extinció en cas d’incendi forestal
  • Reduir la probabilitat d’incendi forestal associat al trànsit per la carretera
  • Reduir el risc d’incendi de les masses forestals de la Serra de Cala Molí i Torrent de Caló d’en Real.

El Govern balear ha proposat la faixa de la carretera Caló d’en Real (Carrer de Baix) ja que transcorre per una massa forestal continua que arriba a connectar amb les masses forestals de la zona de sa Talaia i de la zona de Cala Comte. A més, hi ha un seguit d’urbanitzacions a la banda litoral de la carretera.

CARACTERÍSTIQUES DE LA FAIXA D’AUTOPROTECCIÓ

D’acord amb les directrius establertes pel Govern de les Illes Balears l’actuació a realitzar constaria de:

  • Faixa contínua d’uns 20 metres al llarg de la Carretera (1.100 metres). La superfície de la faixa serà de 2,2 ha. aproximadament. Aquests 20 metres es distribuiran en 10 i 10 metres a cada banda de la carretera o be en 15 i 5, en funció del terreny i les masses boscoses.
  • Reducció de densitat d’arbres mitjançant la tala (menors, malalts, torts, propers al camí  o sobrants) fins a aconseguir un percentatge de fracció de cabuda coberta (fcc) d’un 60-70%.
  • Poda d’arbres restants fins a 2/3 de la seva alçada.
  • Eliminació de la major part de l’estrat arbustiu, amb excepció d’exemplars protegits, especialment sensibles o o que es considerin adequats pel seu caràcter protector o altres.
  • Retirada i gestió de totes les restes vegetals generades d’acord amb la legislació vigent.
  • La nova Faixa connecta amb la faixa existent a la carretera nord de Cala Vedella inclosa en el Pla Comarcal d’Incendis Forestals del Govern Balear

 

PRESSUPOST I AUTORITZACIONS

L’empresa EIVINATURA ha estat l’escollida per a la realització d’aquestes tasques.  El cost d’execució d’aquesta faixa és de 17.600 € (sense IVA).

 

Degut a que els terrenys on es vol realitzar la faixa són terrenys privats, ha estat necessari sol·licitar autorització als propietaris per tal de poder dur a terme les actuacions descrites anteriorment així com el manteniment en anys posteriors.

 

Des de l’ajuntament es vol agrair a IBANAT i Agents de Medi Ambient la bona feina i predisposició en aquesta matèria i als propietaris de les finques per permetre la realització d’aquesta faixa, que pot ser clau en cas que es declari un incendi a la zona.

 

ÚS DEL MATERIAL RETIRAT  

Una part del material llenyós retirat d’aquesta faixa (troncs i branques) serà triturat i emprat com a combustible a la caldera de biomassa de la piscina de Sant Josep.

 

ALTRES ACTUACIONS EN MATÈRIA D’INCENDIS FORESTALS

Per altra banda, l’Ajuntament ha seguit treballant en altres línies per a la prevenció dels incendis forestals, com per exemple:

  • Organització de xerrades de prevenció d’incendis forestals i foment de les Faixes d’autorpotecció privades
  • Col·laboració en la recerca de nous punts per a la instal·lació de dipòsits contra-incendis
  • Línia d’ajudes per a la prevenció d’incendis forestals i protecció del paisatge rural
  • Participació activa en els incendis ocorreguts