L’alcalde de Sant Josep, Josep Marí Ribas, acompanyat per la Regidora de Treball i Formació, Paquita Ribas i el Regidor Parcs i Jardins, Pep Guasch han assistit aquest matí a la jornada de portes obertes al viver municipal els alumnes-treballadors del programa mixt d’ocupació i formació Es Romaní VI han mostrat la seva feina.
Novament, l’Ajuntament de Sant Josep aposta per la formació de futurs jardiners i jardineres amb la posada en marxa d’una nova edició del programa mixt d’ocupació i formació Es Romaní VI, finançat pel fons del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, que cada any distribueix la Conferència Sectorial d’Ocupació i Assumptes Laborals. La dotació de la subvenció del SOIB per aquest programa és enguany de 151.587€.
Els alumnes-treballadors han organitzat el matí d’avui un circuit pel viver per mostrar i explicar als visitants la feina que realitzen i els coneixements adquirits. A la primera part del circuit es podia observar una exposició de les eines de jardineria que fan servir, des d’aixades a motocultors, passant per talla gespes, cascos i arnesos. La segona part del recorregut, on s’havia disposat un gran mural en blanc, estava preparada per a rebre un centenar d’escolars de primària dels centres del municipi. Tot seguit l’explicació, que feien els mateixos alumnes-treballadors, es centrava en els planters que havien preparat i finalment, ja a l’hivernacle, els escolars tenien tot el necessari per preparar els seus propis planters i emportar-se’ls a casa. Totes les explicacions han estat a càrrec dels mateixos alumnes- treballadors.
L’objectiu principal d’ES ROMANI VI és millorar les aptituds i les competències professionals de les persones que hi participen, alhora que es duen a terme projectes d’interès general o social dins l’àrea professional de la jardineria i s’afavoreix la reinserció en el món laboral de persones desocupades, tot oferint-los una formació qualificada i diferenciada respecte de la resta de treballadors del sector que, en la majoria dels casos no tenen titulació. El fet de qualificar treballadors a un municipi com Sant Josep, amb una gran demanda en aquest sector fa els alumnes més competitius.
La qualificació professional es completa amb formació relacionada amb la manipulació de productes fitosanitaris, el tractament de palmeres infectades de becut vermell, etc. A més, durant tot el programa es fa molta incidència en el caire mediambiental del projecte, ja que la formació sempre està encaminada a la producció de planta autòctona que requereixi un baix manteniment. Els jardins creats i les plantes que es produeixen al viver són mediambientalment sostenibles, pel seu poc manteniment i baix consum d’aigua.
Els alumnes-treballadors també realitzaran actuacions de manteniment i actualitzacions a zones verdes municipals, com Can Raspalls, Sa Carroca, Sa Casilla, Can Burgos, Cala Molí, Es Cucó, l’Urgell, ses Escoles Velles, Can Vinyes, CP Es Vedrà, i l’IES San Agustí, Cala de Bou, Cala Tarida i es Cubell entre d’altres, així com totes aquelles requerides per la correcta gestió del propi viver i les seves pròpies zones verdes.