Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia implica als caçadors i les entitats animalistes en el control de la proliferació de gats assilvestrats al municipi

7 març, 2021

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, a través de la regidoria de Benestar Animal, ha signat un contracte amb l’Associació de Caçadors de Sant Josep que implica aquest col·lectiu en l’estratègia per evitar la proliferació de gats assilvestrats als boscos del municipi i alhora prevenir la matança d’aquests animals. També participen en aquesta lluita les principals entitats de protecció dels animals, que han participat aquesta setmana en una trobada per formalitzar aquesta estratègia d’abordatge.

«Volem ser molt sensibles en la gestió d’aquest problema, perquè no hem d’oblidar que les colònies de gats assilvestrats posen en perill la nostra biodiversitat i són un risc sanitari i ambiental greu al que creiem que podem donar-li una solució humana» segons ha explicat  la regidora de Benestar Animal, Guadalupe Nauda. Així, s’ha buscat «la implicació de tots els col·lectius que poden ajudar a prevenir aquesta proliferació: caçadors, professionals veterinaris i entitats protectores».

Els caçadors ja s’ocupaven de gestionar una trentena de trampes per capturar i controlar els gats ferals durant dos mesos i mig l’any. Gràcies a la participació de l’Ajuntament, ara es duplicarà el nombre de trampes i estendran a tot l’any el treball de control i vigilància. Aquestes trampes es canvien de lloc setmanalment i el guarda de l’associació vigila cada una diàriament per detectar si han capturat cap animal.

El contracte, que suposarà una despesa pel Consistori de 15.000 euros durant la durada de la campanya, compromet a entregar els gats a un veterinari que farà el control sanitari. Els exemplars que, a criteri d’aquest professional, no representin cap risc sanitari seran esterilitzats i xipats -un cost que sufragarà en solitari l’Ajuntament-, abans d’entregar-los a les entitats protectores que ja han confirmat el seu interès a participar en aquesta estratègia.

Aquest pla d’actuació i el nou contracte amb l’Associació de Caçadors es va presentar fa uns dies a diversos col·lectius animalistes implantats a l’illa. DUO, Care4Cats, AGA i Happy Cats Ibiza estan entre les que ja han mostrat la seva voluntat de col·laborar.

Val a dir que la llei vigent permet la caça o la captura dels gats assilvestrats, però la voluntat de l’Ajuntament «és fer una gestió sensible i responsable d’aquestes situacions, sense oblidar el risc per la biodiversitat que suposen els gats ferals per espècies tan protegides com la sargantana», explica Nauda. Per la seva perillositat, els animals considerats espècies invasores s’han de sacrificar, però l’Ajuntament avaluarà la situació sanitària de cada animal recollit per determinar la solució més humanitària en cada cas.