Notícies

Matisacions de l’Ajuntament de Sant Josep sa Talaia en relació a l’acord de gestió dels gats ferals o assilvestrats al municipi

10 març, 2021

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha matisat avui que l’acord anunciat recentment amb l’Associació de Caçadors del municipi per la gestió i control dels gats ferals o assilvestrats no es posarà en marxa de forma immediata, ja que, d’acord amb les entitats protectores que han de col·laborar en la seva gestió, les actuals restriccions a la mobilitat compliquen el procés d’acollida dels animals fora de l’illa. Mentrestant, es concretarà l’acord amb les diverses entitats que han manifestat la voluntat de participar. El contracte signat amb el col·lectiu dels caçadors els compromet a entregar tots els gats ferals o assilvestrats que es puguin capturar a un veterinari que en farà el control sanitari dels exemplars i, si són susceptibles de ser adoptats, els castrarà i xiparà abans d’iniciar el seu procés d’acollida. Amb aquest compromís es tracta de promoure una alternativa humanitària al marc normatiu actual, d’acord amb el que determina la resolució de 3 de gener de 2012 de la direcció general de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic i seguint les obligacions de la Llei 1/1992 en relació als animals assilvestrats.

Així mateix aclarir que l’actuació vol intervenir en la problemàtica dels animals assilvestrats i no domèstics, on la presència d’espècies no autòctones té un impacte sobre la fauna natural (alguna d’ella endèmica).

L’Ajuntament manté la seva voluntat d’abordar amb tots els implicats i de manera consensuada la gestió adequada del problema ambiental que representen els gats assilvestrats en las zones no urbanes y espais protegits del municipi. Entre altres gestions, treballa per disposar d’un terreny per poder mantenir aquests animals i on les entitats animalistes que han manifestat la seva intenció de col·laborar puguin participar en la seva gestió, per garantir les millors condicions de vida per als animals.

La Corporació planteja una solució ambiciosa al problema, en la que vol posar a treballar juntes a les entitats preocupades pel benestar dels gats assilvestrats amb els caçadors, grans coneixedors del medi i que durant anys han fet la gestió cinegètica dels vedats de caça, finques privades en tots els casos. L’Ajuntament té voluntat de solucionar la problemàtica dels animals assilvestrats, amb les màximes garanties per als animals i en col·laboració amb les altres administracions públiques, en compliment de la normativa de conservació de la biodiversitat.

L’Ajuntament vol recordar que des de la creació de la regidoria de Benestar Animal s’estan duent a terme campanyes d’esterilització de gats per un import superior a 60.000 € (2020 i 2021) i gràcies a la gestió d’animals vagabunds i abandonats, el 99% dels animals són retornats als seus propietaris o adoptats.

La proliferació de gats ferals és motiu de queixa arreu del municipi, amb la denúncia en l’últim any de 14 colònies, situades tant a àrees rurals com a prop de zones urbanes, pels problemes que causen als vesins. Al medi natural, a més, una excessiva presència de felins amenaça diverses espècies autòctones, com les sargantanes.