L’Ajuntament d’aquesta localitat balear participa en el projecte de divulgació científica “Ciudad Ciencia”, que inclou 30 municipis.
L’objectiu de la iniciativa és donar a conèixer la ciència i la tecnologia d’avantguarda i fomentar les vocacions científiques.
A Sant Josep el projecte inclou tres exposicions sobre Darwin, biodiversitat i astronomia.
Sant Josep (Eivissa), 9 de desembre de 2013.- El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), l’Obra Social “la Caixa” i l’Ajuntament de Sant Josep han posat en marxa en aquest municipi Ciudad Ciencia, un projecte de divulgació científica, la finalitat del qual és que els habitants de localitats allunyades dels grans nuclis urbans coneguin de primera mà l’actualitat científica i tecnològica.
El coordinador institucional del CSIC a les Illes Balears, Joaquín Tintoré Subirana, el director de l’oficina de “la Caixa” de Sant Josep, Bartomeu Prats Ramon, i l’alcaldessa d’aquesta localitat, Neus Marí Marí, han presentat aquest 9 de desembre el projecte als habitants del municipi eivissenc.
Ciudad Ciencia posa a disposició de les ciutats adherides a aquest programa activitats de divulgació científica en múltiples formats (exposicions, conferències, visites a centres d’investigació, etc.), que s’incorporen a la programació cultural de cada municipi, així com tallers on line de participació ciutadana creats per investigadors del CSIC. Els tallers abasten diverses temàtiques i permeten als ciutadans elaborar un mapa de les plantes i la geologia de la seva ciutat o crear un hort on aprendre, a través del mètode científic, conceptes d’agricultura sostenible.
“Tractam de generar un entorn de diàleg amb la comunitat científica on debatre, informar-se, participar i gaudir aprenent sobre ciència i tecnologia a partir dels interessos i recursos existents a cada localitat”, explica Joaquín Tintoré. Per la seva banda, Bartolomé Prats recorda que “apropar la ciència a la societat és una de les prioritats de l’Obra Social “la Caixa” i la col·laboració amb el CSIC permet reforçar els objectius d’ambdues institucions”.
Des de la seva posada en marxa aquest 9 de desembre, a través de Ciudad Ciencia els habitants de la localitat podran participar en diferents activitats i visitar tres exposicions. “El universo para que lo descubras” és una mostra fotogràfica que pretén apropar l’astronomia al públic general mitjançant imatges obtingudes amb satèl·lits i telescopis. Especialment dirigida als estudiants de Sant Josep, “2010 Biodiversidad” consta d’una sèrie de panells que expliquen les principals amenaces per a la diversitat biològica i les estratègies per a la seva conservació. Finalment, a “Darwin 2009. 150 años de la Teoría de la Evolución” es tracta la vida i obra del científic anglès així com la pervivència de les seves investigacions. Les tres seran exhibides al consistori del municipi durant els pròxims mesos.
Les persones interessades a participar als tallers i informar-se sobre les diferents activitats poden consultar la web www.ciudadciencia.es.
A més de Sant Josep, a Ciudad Ciencia s’han adherit municipis com Cangas do Morrazo (Pontevedra), Puerto del Rosario (Fuerteventura), Alhama de Murcia (Múrcia), Baena (Còrdova), Barbastro (Osca), Calahorra (La Rioja), Calatayud (Saragossa), Cangas del Narcea (Astúries), Castro Urdiales (Cantàbria), Coria (Càceres), Mancomunitat de les Valls (València), Mejorada del Campo (Madrid), Miranda de Ebro (Burgos), Mota del Cuervo (Conca), Plasencia (Càceres), Tàrrega (Lleida), Tudela (Navarra), Valdepeñas (Ciudad Real), Villanueva de la Serena (Badajoz), Villena (Alacant) i Vila-seca (Tarragona). Al llarg del curs 2013-2014 la iniciativa seguirà creixent amb la incorporació de noves localitats.
Declaraciones Neus Marí