Notícies

El V Sant Josep Contra el Càncer recupera el seu format habitual amb tres dies d’activitats al carrer que acabaran amb un concert solidari a l’Auditori Caló de s’Oli amb Iván Doménech, Morning Drivers, The Moonshine Band i Chris Martos

28 gener, 2022

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia acull el cap de setmana del 3 al 6 de febrer una nova edició del Sant Josep Contra el Càncer, la quinta, amb la intenció de recuperar el màxim la normalitat en aquesta cita oberta a la divulgació, la conscienciació i la participació de la ciutadania en els distints tallers i esdeveniments programats en els que fins i tot la música es suma a la solidaritat amb els i les que pateixen càncer. Val a dir que l’any passat es va optar per un format virtual, en el qual es va dedicar cada dia a donar a conèixer la tasca que realitzen la majoria de les associacions que treballen a l’illa amb els pacients oncològics. Enguany, i aplicant totes les precaucions a que obliga l’actual situació sanitària, «hem mirat d’organitzar una edició el més semblant a la normalitat, amb el tipus d’esdeveniments que permeten que les associacions mostrin la seva feina amb total seguretat i en un format més participatiu i obert a la ciutadania», ha explicat la tinent d’alcalde de Governació, Pilar Ribas.

Així, el programa inclou diverses accions per recaptar fons amb els què ajudar a mantenir el treball de les distintes entitats que treballen amb les persones afectades per aquesta malaltia o promouen la investigació de la seva cura. És el cas del concert solidari que tancarà el programa, diumenge 6 de febrer a les 19 hores, a l’Auditori Caló de s’Oli amb la participació d’Iván Doménech, Morning Drivers, The Moonshine Band i Chris Martos, pel que es demana un donatiu mínim de 10 euros. Òbvia dir-ho: tots els artistes del cartell participen desinteressadament en aquesta iniciativa, com la resta de ponents, conferenciants, etc que participen al Sant Josep Contra el Càncer.

També els més esportistes podran ajudar a aquesta causa amb un donatiu voluntari per participar al Mulla’t Contra el Càncer que s’ha convocat el mateix diumenge a la piscina de Sant Josep entre les 11 i les 14 hores. Consistirà en distintes activitats molt animades, com un circuit de natació amb obstacles per sensibilitzar de les complicacions que el càncer imposa als malalts, qui dificulta els moviments més quotidians i altera la percepció. També es podrà participar en una activitat d’iniciació al waterpolo, per fomentar el treball en equip en una lluita que no només és de la persona afectada, sinó que implica intensament metges, personal sanitari, terapeutes, amics, famílies… A més, dos carrils de la piscina es reservaran per fer metres contra el càncer, en una nedada contínua per fomentar la constància per sumar tants metres com sigui possible entre tots i totes.

El programa l’enceta divendres 4 de febrer, el taller de pilates orientat a pacients oncològics però obert al públic en general que organitza l’APAAC. Després, la sala de plens de l’Ajuntament, que acollirà bona part de les activitats, serà l’escenari del taller ‘Dona’t una pausa i respira’, organitzat per l’AECC a les 18.30. Seguidament, a les 19.30, Rocío Fernández Fraile, impartirà una sessió de dansateràpia en col·laboració també amb ASPANADIF.

La primera jornada del Sant Josep Contra el Càncer clourà amb la projecció de ‘Maktub’ al Centre de Cultura Can Jeroni a les 20 hores. Explica la història de Manolo, un home en plena crisi on tot els extrems de la seva vida trontollen fins que coneix Antonio, un jove de 15 anys amb càncer que li canviarà la manera d’entendre la vida.

L’activitat es reprèn el dissabte, 5 de febrer, ben aviat, a les 10 hores, amb el taller una sessió informativa sobre els tràmits necessaris per fer front a una situació d’incapacitat en persones afectades per càncer i a les 11 hores, un altre taller, en aquest cas d’assessorament oncoestètic organitzat per l’APAAC a la sala de plens de Sant Josep. Les activitats matinals es completen amb el taller d‘exercici per a pacients oncològics que imparteix Paco García, en una activitat que organitza el Col·legi de Fisioterapeutes de les Illes Balears.

Per la tarda, a partir de les 19 hores, l’activitat retorna al Centre de Cultura Can Jeroni amb la projecció del curtmetratge ‘Cumplevidas’, prèvia a la conferència ‘Adolescència i càncer: quan els canvis s’acumulen’, que impartirà a les 19.30 el psicooncòleg Pablo Rodríguez.

El matí de diumenge, últim dia del Sant Josep Contra el Càncer de 2022, està destinat a la participació i els esports. El carrer de l’Ajuntament acollirà una jornada dels perruquers solidaris, que oferiran els seus serveis amb un donatiu de 5 euros a favor d’IFCC, entre les 10 i les 13.30 hores. També a les deu es donarà sortida des de la plaça de l’Església de Sant Josep a una nova edició de la Pujada a sa Talaia contra el càncer, en una acció en la que col·labora Nordic Walking.

A les 11 hores, també al carrer de l’Ajuntament, totes aquelles persones interessades podran participar en una masterclass de Kanggo Jump, per a la que s’ha de reservar prèviament un parell de botes cridant al telèfon 606563165. De nou, els i les assistents hauran d’aportar un donatiu de 5 euros per prendre part en aquesta divertida sessió.

Les activitats matinals es completen amb un taller sobre el poder antioxidant de la fruita impartit a la sala de plens de l’Ajuntament a les 12 hores i organitzat per l’AECC. Una hora després, l’associació ofereix un taller anomenat Luminis-ciència, ambdós adreçats a infants de distintes edats i als seus pares i mares.