Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep detecta més de 110 punts de fondeig il·legals als fons marins de la badia de Porroig

3 febrer, 2022

L’Ajuntament de Sant Josep ha identificat 112 morts pel fondeig il·legal d’embarcacions a les aigües de la badia de Porroig. És el principal resultat de l’estudi encarregat a l’Àrea de Medi Marí del GEN-GOB per caracteritzar les distintes estructures fixes existents en aquest indret de la costa josepina, un dels punts que més pressió pateix pel fondeig incontrolat d’embarcacions, sobre tot a l’estiu. L’estudi també ha detectat que gairebé el 80% dels morts detectats es troben sobre l’important extensió de praderes de Posidonia oceanica d’aquesta zona. Val a dir que la part externa de la badia va ser catalogada al decret de Posidònia com àrea a regular mentre que la zona més interna està identificada com a zona d’alt valor a protegir, en la que no hi hauria de fondejar cap embarcació.

«L’estudi detecta que, precisament, és la part més sensible de la badia la que més està patint el fondeig incontrolat d’embarcacions, amb les greus conseqüències que això suposa per un entorn tan delicat com aquest», ha explicat el regidor de Litoral i Platges de Sant Josep, Josep Guasch.

«El garreig de les cadenes i l’afluència de centenars d’embarcacions cada dia està perjudicant un dels llocs més polits del nostre municipi i aquest estudi ens senyala només el mal que fa aquesta situació causa al fons marí, però no hem d’oblidar que el fondeig incontrolat també porta associats molts altres problemes com els abocament incontrolats de residus, la mala gestió de les aigües residuals de les embarcacions, remors…» ha afegit la regidora de Medi Ambient, Mónica Fernández.

A l’estudi es recorda que Porroig és una zona d’alt valor ecològic amb uns fons marins constituïts per unes praderies de posidonia molt extenses, intercalades amb fons mixtes de sorra, roca, algues fotòfiles i Cymodea nodosa. Però aquest paratge es troba en una situació delicada degut a la saturació d’embarcacions que s’hi concentren, especialment durant l’estiu, fent servir estructures de fondeig que generen un alt impacte sobre el fons marí. L’ús d’aquestes estructures provoca la degradació progressiva per la pròpia instal·lació del mort i pel borneig de les de la cadena que es produeix per causa del vent i els corrents marins.

Val a dir que els 112 morts de fondeig identificats estan formades per més de 310 estructures formades per blocs de formigó, rodes de camió, tests omplerts de formigó, roques o ancoratges de tipus helicoidal, que han estat totes elles georeferenciades. La majoria dels morts estan formats per dos o tres elements, però també se n’ha trobat un integrat per més d’una vintena d’estructures diferents. Quant a la seva distribució, la majoria d’estructures es localitzen a la part més propera a la costa, moltes d’elles precisament dins la zona d’alt valor recollida al Decret de Posidònia.

L’estudi, realitzat dins les accions ambientals que promou l’Ajuntament de Sant Josep, ha tengut un cost de 7.000 euros. Amb aquesta informació s’està estudiant organitzar un operatiu per tal de retirar les estructures de fondeig com ja s’ha fet a altres punts del municipi.

Aquest estudi continua els iniciats des de l’Ajuntament fa ja alguns estius per detectar i localitzar els morts il·legals de distints indrets de la costa de Sant Josep. És el cas de la badia de Portmany, on la feina del GEN-GOB va permetre identificar 156 estructures de fondeig, de les que el 42% es trobaven sobre les praderes de posidònia. Aquesta feina d’exploració va permetre endegar l’any passat un operatiu promogut des de l’Ajuntament i amb la col·laboració d’entitats com Salvem sa Badia, el Club Nàutic Sant Antoni, empreses de busseig i transports i també els GEAS de la Guàrdia Civil i Protecció Civil per retirar tots aquests morts i ampliar la zona de bany, en la que estan prohibits els fondejos.