Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep tramita 208 sol·licituds d’ajudes al lloguer, que poden arribar a un màxim de 2.500 euros

7 febrer, 2022

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha rebut un total de 208 sol·licituds per rebre alguna de les línies d’ajudes al lloguer que atorga la regidoria d’Habitatge, unificades enguany en una única convocatòria dotada amb una assignació de 300.000 euros. Cada demandant rebrà com a màxim 2.500 euros, sigui quina sigui la línia a la qual optava. Un cop acabat el termini per participar a la convocatòria, els serveis socials municipals estudien ara cada petició per comprovar que reuneixen els requisits i per tal d’obrir un termini d’esmena de deficiències per aquelles sol·licituds que ho necessitin. «L’objectiu d’aquesta convocatòria és poder ajudar a quantes més persones millor a fer front a la elevada despesa que suposa fer front al lloguer a la nostra illa», ha dit la regidora de Serveis Socials i Habitatge, Guadalupe Nauda.

En aquest sentit, la convocatòria d’enguany també eleva el sostre de renda per sobre del qual es queda exclòs dels ajuts, amb la finalitat que hi puguin optar més famílies i jóvens del municipi. En la línia general, orientada a les famílies, dotada d’una partida pressupostària de 200.000 euros, s’han recollit 147 peticions. Mentre, s’han rebut 46 demandes d’ajut per part d’estudiants del municipi que segueixen la seva formació fora de l’illa (línia 3) i unes altres 15 d’ajuts a jóvens menors de 35 anys per tal de facilitar la seva emancipació (línia 2). Val a dir que aquestes dues darreres línies tenen reservat un import total de 100.000 euros a repartir entre les dues.

«Els ajuts tenen la missió d’alleugerir la càrrega que han de suportar les famílies i persones del nostre municipi que han de fer front a un lloguer, que a la nostra illa estan a uns preus molt per sobre del que resulta raonable. Enguany hem elevat la quantia màxima dels ajuts per tal que cobreixin un mes o dos de l’arrendament, el que permetrà augmentar la renda disponible de les famílies del municipi, fent més suportable també per moltes d’elles la despesa afegida que suposa que algun dels seus membres estigui fora de l’illa continuant la seva formació», ha dit Nauda.

Les bases de la convocatòria estableixen que només es podrà demanar un ajut de 2.500 euros per habitatge. En els casos on el contracte tengui més d’un titular, aquests diners es repartiran entre tots els que hi figurin, sempre que no s’indiqui el contrari. No la poden demanar aquelles persones que figurin com a llogateres d’un habitatge d’un familiar de fins a segon grau ni els que siguin accionistes o participin a l’empresa propietària de l’habitatge.

Les peticions de subvencions de la línia general han de complir el requisit que les formulin persones empadronades al municipi des de fa més de mig any per habitatges situats a Sant Josep, amb un preu de lloguer màxim de 1.500 euros mensuals, i que siguin la seva residència habitual. Aquesta subvenció és compatible amb altres ajuts.

Pel que fa a la línia 2, orientada als jóvens que es vulguin emancipar, els demandants han de tenir més de 18 anys i ser titulars d’un contracte d’arrendament de més d’un any de durada. La línia 3, a la que podien optar els estudiants fins a 35 anys, és la única en la que no s’ha de complir el requisit que l’habitatge estigui al municipi però s’ha d’acreditar documentalment que la persona estudia fora d’Eivissa. En aquest cas o bé l’estudiant o bé els seus pares han de figurar al contracte de lloguer d’un habitatge situat al lloc on s’estudia i que ha de tenir una durada mínima de nou mesos (el curs escolar).

Els ajuts es repartiran mitjançant el sistema de concurrència no competitiva. Això vol dir que tothom rebrà l’ajut màxim previst sempre que el nombre de sol·licituds ho permeti. Pel que fa a la línia 1, s’han rebut moltes més de les que permetien atorgar l’ajut màxim a cada una (80), així que s’hauran de repartir els 200.000 euros previstos entre aquelles que compleixin els requisits un cop superat el període d’esmena de deficiències. Si les 146 presentades són correctes, aquest import a rebre seria de prop de 1.400 euros cada una. Al cas de les línies 2 i 3, s’han rebut 61 peticions que, si compleixen totes els requisits, permetran que cada perceptor rebi un ajut de gairebé 1.650 euros.

«En qualsevol cas, el que ja podem assegurar és que, partint d’aquestes estimacions de mínims, els ajuts individuals que es repartiran enguany s’incrementaran de manera molt important per sobre dels 900 euros a què ascendien els ajuts en la convocatòria precedent de les subvencions al lloguer», ha explicat la regidora.