Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep recupera la Mostra de Blues i Músiques d’Arrels Negres amb un cap de setmana dedicat a la música amb un cartell encapçalat pels Deltonos el dissabte 4 de juny i Martin Burguez Trío el diumenge 5 de juny

23 maig, 2022

Sant Josep de sa Talaia esdevindrà de nou la capital pitiusa del blues després de la pausa obligada de la pandèmia. L’Ajuntament de Sant Josep organitza la III Mostra de Blues i Músiques d’Arrels Negres que tendrà lloc del 3 al 5 de juny, un cap de setmana que servirà per gaudir d’algunes de les formacions de més prestigi de l’Estat, començant pels Deltonos, que porten el seu potent directe a l’escenari principal el proper dissabte, 4 de juny, o els Martín Burguez Trío, que tancaran el cap de setmana abans de la ja tradicional jam session que tantes alegries ha donat als seguidors del festival, el diumenge 5 de juny.

La regidora de Cultura i Festes, Cristina Ribas, ha recordat la vinculació de Sant Josep amb la música d’arrels negres, un vincle «de dècades» que ha generat una escena musical molt viva i la formació constant de bandes «que exploren el blues el jazz o el funk com a vies d’expressió». A tots ells «els deviem recuperar un dels moments més esperats del calendari cultural, que per força no hem pogut celebrar durant els dos últims anys», ha explicat.

Los DelTonos porten des de 1986 sobre l’escenari, una llarga trajectòria que els ha col·locat com un dels referents del gènere a tot l’Estat, amb importants èxits sobretot en la seva primera dècada actius i temes reconeixibles com ‘Escucha’, ‘A comer a casa’ o ‘Horizonte eléctrico’. A dia d’avui la banda la formen Hendrik Röver, guitarra i veu; Sergio Tutu Rodríguez, baix, i Javi Arias, a la bateria, hereus d’un estil reconeixible inspirat en la tradició musical nord-americana però molt evolucionat. Tants anys a sobre els escenaris els han fet guanyar un públic fidel tot i els daltabaixos que han patit a la seva carrera, en la que han publicat ja 14 àlbums d’estudi, l’últim d’enguany mateix, el ‘Ho ho ho’ que presentaran a Sant Josep.

Compartiran data amb els Uncle Sal, banda eivissenca fundada el 2010 i liderada per Soulman Sal (veu i guitarra), Francis Fastfingers (baix), Artimus Gabe (bateria) i Ferran Nogués (guitarra), posseïdors d’una personalitat única sobre l’escenari que els ha fet coneguts de la premsa especialitzada d’arreu del país.

Com sempre, el festival contarà amb la complicitat dels establiments de Sant Josep i els voltants, que organitzaran els seus propis concerts amb motiu d’aquesta diada musical. També es convoca als músics i aficionats locals a participar a la classe magistral de guitarra que impartirà, en aquesta ocasió, Martín Burguez el proper diumenge, 5 de juny, a Can Jeroni a les 11. L’instrumentista explicarà els secrets de la tècnica per tocar el blues el mateix dia que es pujarà a l’escenari junt amb el seu trio.

Guitarrista, cantante, compositor y productor, Martín Burguez (nascut a Montevideo) va començar la seva carrera a Argentina actuant als locals de la capital, on es va fer un nom dins l’escena blues i actuant amb el trompetista i líder de banda de BB King, James Boogaloo Bolden, Lurrie Bell, Sax Gordon, Kirk Fletcher, Jimmy Burns, Tia Carrol y JJ Thames. Burguez 3 discos editats que l’han portat a actuar per diverses ciutats europees i d’Amèrica Llatina, on ha deixat estela la seva forma estrident i creativa de tocar la guitarra.

Tancaran l’edició d’enguany de la Mostra de Blues junt amb els eivissencs ZZ Rock, el trio format pel cantant i guitarrista Richard Parker, el baixista David Mascaró i el bateria Simon Day.

Com en anteriors edicions, el programa musical es complementa amb la projecció de cinema relacionat amb les músiques americanes d’arrels negres. En aquest cas, a més, el passi de la blues movie ‘Cadillac Records’, el proper divendres 3 de juny, servirà per donar el tret de sortida a la mostra d’enguany.

La pel·lícula, produïda per Beyoncé Knowles, que a mes hi interpreta Etta James, reviu l’aparició del segell discogràfic que esdevindria el més important de la cultura afroamericana amb noms tan rellevants com els de Muddy Waters o Chuck Berry entre els que signaren amb el seu fundador, Leonard Chess, encarnat per l’oscaritzat Adrien Brody.