Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia gestionarà gairebé 48 milions d’euros l’any que ve, un 16% més que el 2022 i el major augment del últims anys

5 desembre, 2022

L’Ajuntament de Sant Josep ha presentat aquest matí els seus pressuposts per 2023, en els que la institució gestionarà 47.922.789 euros, els més elevats que ha tengut mai la Corporació i els que registren el major increment interanual dels últims anys, del 16,2%. Per segon any, són uns comptes amb un endeutament zero i la inversió torna a la senda de l’increment, després d’experimentar una davallada durant el passat exercici. Aquests comptes es debatran en un plenari extraordinari que es celebrarà el proper dimarts, 29 de novembre, a les 9 hores.

L’alcalde de Sant Josep, Ángel Luís Guerrero, ha destacat que aquests comptes «representen el compromís de l’Ajuntament amb seguir millorant l’atenció a les necessitats de la nostra ciutadania amb una cartera cada vegada més ample de serveis i amb el compromís de treballar perquè Sant Josep segueixi sent un municipi de primera». Un exemple és el capítol destinat a la protecció i promoció social, 3,93 milions d’euros per l’any que ve que són «la xifra més alta que s’ha destinat mai a aquest capítol» i ha recordat que des que els progressistes governen Sant Josep «s’ha multiplicat pràcticament per quatre el que rep aquesta àrea».

En aquest sentit, Guerrero ha explicat que aquests és un pressupost «expansiu, que pretén ajudar els ciutadans i les empreses del municipi a donar resposta en el context actual d’inflació i de conflictes bèl·lics al nostre continent», amb el que es manté la línia iniciada durant la pandèmia «d’estar al costat de la nostra gent en els moments durs, anticipant-se a les necessitats i amb una taxa d’inversió per habitant de 212 euros.

Quant a les inversions programades, s’ha buscat «un repartiment equilibrat a tot el territori». L’execució d’obra pública prevista retorna als nivells previs a la crisi derivada de la pandèmia de la COVID-19 i supera els sis milions d’euros «en la culminació del nostres compromisos en aquest mandat, amb projectes que reflexen la nostra idea de fer una millora contínua del municipi». També es mantenen les accions per que sigui la mateixa ciutadania qui decideix el repartiment de les inversions, mantenint per tercer any la iniciativa dels pressupostos participatius.

Per la seva banda, el tinent d’alcalde d’Hisenda, Vicent Roselló, ha descrit els pressupostos com «els més ambiciosos que hem fet en aquest mandat, sense perdre de vista el necessari control de la despesa pública i la cerca de l’eficiència i l’eficàcia en la gestió municipal». Roselló diu que en la seva el·laboració no s’ha perdut «el realisme amb que hem vingut planificant cada any i que ens ha permès assolir un altíssim grau d’execució pressupostària» perquè aquest és un equip de govern «que pot presumir que compleix els seus compromisos amb la ciutadania i que no inclou als pressupostos res que no estigui assegurat que es podrà fer, també per l’arribada d’aportacions d’altres administracions com els fons NextGeneration de la UE o les actuacions compromeses amb l’Impost de Turisme Sostenible del Govern».

Així, el tinent d’alcalde ha recordat la «segona oportunitat» per ampliar les inversions previstes que arribarà al més de març amb la liquidació del compte general d’aquest 2022: «Si seguim fent els deures com fins ara, podrem incloure encara més millores per la gent del municipi, gràcies al romanent de més de 20 milions d’euros que té encara l’Ajuntament i a l’estat sanejat de la tresoreria municipal», perquè Roselló senyala que Sant Josep té «deute zero des de fa dos anys». En aquest sentit, ha explicat que al llarg del present exercici s’han fet modificacions de crèdit per ampliar el pressupost inicial (de 41,3 milions d’euros), en 11,5 milions d’euros de crèdits més segons l’avenç de la liquidació del compte general fins a mitjans de novembre.

Aquest balanç positiu permet «seguir ajudant a les nostres famílies mantenint la pressió fiscal en els nivells més baixos que ens permet la normativa», i sense incrementar cap tribut municipal per quart any consecutiu «els josepins i josepines són els que paguen l’IBI més baix de tota l’illa». Tampoc augmenta la taxa de residus que paguen les llars de Sant Josep perquè l’Ajuntament seguirà assumint per aquest 2023 l’encariment d’un milió d’euros que cobra el Consell pel dipòsit dels fems a l’abocador de Ca na Putxa que recapta el Consell.

Per la seva banda, el tinent de batlle Pere Ribes, ha destacat el compromís social dels pressupostos, que reserven prop de 4 milions d’euros al capítol de promoció i protecció social. També ha recordat que aquesta xifra «que no inclou el compromís del Govern d’ajudar a les famílies afectades per la situació dels Don Pepe en les seves despeses de lloguer, amb prop de 300.000 euros per l’any que ve o l’aportació a la gratuïtat de les escoletes pels infants de 2 a tres anys». També ha recordat Ribas que es mantenen els ajuts a lloguer amb una partida de 300.000 euros que aniran tant a les famílies com als jóvens que es volen emancipar o que estudien fora de l’illa. «De tota manera, gràcies a que els comptes estan sanejats, tenim marge per augmentar aquest capítol si es detecta un augment de demandants d’ajut que superi la previsió», ha afegit.

Tot i la congelació impositiva, els ingressos pels impostos directes (IBI, Impost d’Activitats Econòmiques, Impost de Vehicles…) experimentaran una pujada del 4,7% que s’explica per la revisió dels valors cadastrals. Així s’espera ingressar per aquesta via 15.122.000 euros, que representen el 32% dels ingressos totals previstos, gairebé un cinc per cent menys del que pesava la tributació directa sobre els de l’any passat. Aquesta pèrdua de pes es deu a què, tot i crèixer, l’Ajuntament diversifica i incrementa les seves fonts d’ingressos, en especial amb més aportacions externes.

Pugen fortament (el 87,9%) ingressos vinculats a l’activitat econòmica com són els impostos indirectes com l’ICIO, que està previst que aportin tres milions d’euros del previst. Pel repunt d’activitat prevista també es preveu un increment del 23% en l’aportació de taxes i preus públics, que ascendiran a 11,6 milions d’euros (el 24% del total) gràcies a les 10 llicències de taxi que està previst licitar durant l’exercici.

Un capítol d’ingressos que també augmenta (23%) el seu pes és el de les transferències corrents, que aportaran 9,3 milions d’euros del total previst gràcies a l’augment de la participació dels tributs de l’Estat (que fregaran els 7 milions d’euros) i les consignacions previstes pels programes d’ocupació conveniats amb el SOIB, l’aportació autonòmica pels afectats per la situació dels Don Pepe, els fons per la gratuïtat de les escoletes i altres.

Així mateix, pugen fins els 4,3 milions d’euros (un 13% més que enguany) les aportacions als comptes de les transferències de capital, entre les que s’inclouen els programes que subvenciona el Consell d’Eivissa com són els 1,6 milions d’euros que s’espera rebre tant pel Pla 5 com per la compensació de la nova aportació municipal al Servei Insular d’Extinció d’Incendis o el milió que s’ha de rebre pel Pla de Millora de la Sostenibilitat i l’Eficiència Urbana, a més de l’última anualitat per les inversions de l’Estat arrel de la fallida de Thomas Cook (480.000 euros) i el pagament de l’anualitat per les obres del CEIP Ses Planes de la conselleria d’Educació (495.662 euros).

En quant a la despesa, el capítol de personal puja als 11.947.240,36 euros, un 5,4% més que enguany. Aquest increment es deu a l’augment general de sous per la nova Relació de Llocs de Treball (RLT) però també per la partida específica que tendrà implementar els complements acordats amb el reconeixement de la carrera professional dels empleats públics, a més de la pujada salarial aprovada per l’Estat del 2,5%, el procés d’estabilització del planter iniciat enguany i les incorporacions previstes d’un treballador social i un educador social per arribar a les ràtios que fixa la normativa balear, a més de cobrir les necessitats de programes temporals d’ocupació.

També el capítol de despesa corrent augmenta, en aquest cas un 17,5%, fins els 26.027.209,86 euros, per l’ampliació de serveis que han generat les últimes inversions i les revisions de determinats contractes públics per millorar els serveis de recollida de residus, sanejament o el manteniment de carreteres, entre altres. També es preveu un reforç dels serveis urbanístics per fer front a les execucions subsidiàries en matèria de disciplina així con dotar del personal necessari per la biblioteca ampliada de Cala de Bou. A més, en aquest apartat queda recollida la pujada de la taxa que paga l’Ajuntament pel tractament dels residus que porta a l’abocador.

Les transferències corrents experimenten un augment del 56,2% respecte aquest any, fins els 3.674.385,99 euros. A aquest capítol s’imputen les distintes línies d’ajut que concedeix l’Ajuntament en les seves distintes àrees, com les subvencions al lloguer de famílies i jóvens del municipi, o els fons destinats a prestacions bàsiques (400.000 euros) o els 50.000 euros previstos per les ajudes municipals als usuaris d’escoletes, entre altres. En aquest capítol s’augmenten les subvencions a l’esport, fins els 150.000 euros. També es computen en aquest epígraf l’aportació al centre de baixa exigència (157.000 euros) o el milió d’euros pel Servei Insular d’Extinció.

En quant a les Inversions, pugen gairebé el 16% i es tornen a situar per sobre dels 6 milions d’euros (212 euros d’inversió per habitant), després de la davallada que varen experimentar l’any passat, amb el que aquest capítol representa el 12,7% del pressupost. En la planificació només s’han inclòs actuacions amb projecte redactat, part d’elles finançades gràcies als fons europeus NextGeneration i s’ampliaran al març amb els pressupostos suplementaris que permetran la incorporació de part del romanent.

Viari públic, carrers i urbanitzacions

Reforç del ferm i instal·lacions de Sant Jordi: 756.000 euros.

-2a anualitat reforma del centre de Sant Josep: 440.480 euros

Passeig de l’accés Sud de Cala Vedella: 582.227 euros

Cicle de l’aigua:

Renovació de la xarxa de distribució a sa Caleta: 1.304.346 euros

-Sistema recirculació d’aigua marina: 547.855 euros

Instal·lacions culturals i esportives

Millores al camp de futbol de Sant Josep: 201.817 euros.

Remodelació estadi Kiko Serra: 105.600 €

Instal·lacions educatives:

Millores als parcs infantils dels centres escolars: 80.000 euros

Inversió sostenible:

-Ordenació de la Badia de Portmany: 437.083 €