Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia procedeix a la descontaminació d’emergència d’una embarcació embarrancada a s’Estanyol mentre s’espera l’autorització per retirar-lo de la costa

12 desembre, 2022

L’Ajuntament de Sant Josep, a través de la regidoria de Platges i Litoral, ha procedit a la descontaminació per via d’emergència d’un veler de gran eslora que va quedar embarrancat a la costa de la badia de Portmany fa unes setmanes, davant el risc de vessament de contaminants al litoral. El passat 8 de novembre es va detectar que una de les embarcacions que fondegen habitualment a la badia, ‘La vida Lukas’ que havia aparegut embarrancat a la zona de s’Estanyol. Es tracta d’un veler d’uns 12 metres d’eslora i dos pals. Els vendavals de la setmana passada van acabar de llançar-ho contra les roques, desfent bona part del iot.

Mentre es feien les gestions per tractar d’identificar i contactar amb els propietaris del veler, des de l’Ajuntament es va procedir a inspeccionar el veler per tal d’avaluar els danys que havia sofert. Arrel d’aquestes inspeccions, es va detectar l’existència del dipòsits de combustible i motors, amb el risc que, per l’estat precari de l’embarcació, en cas de patir més desperfectes es produís alguna fuita que arribés a vessar combustible i olis a la mar.

Davant les previsions de forts temporals anunciats pels propers dies, ahir es va procedir a estendre barreres anti-contaminació al voltant del veler i a la seva descontaminació, pel que va ser necessari retirar tots els líquids contaminants, a més de diversos productes químics que es va detectar a l’interior del ‘La vida de Lukas’. Aquesta intervenció ha tengut un cost de 5.000 euros per l’Ajuntament.

Quant a la identitat dels titulars del veler, a qui es reclamarà el cost de tota l’operació si s’arriben a trobar, les investigacions iniciades s’estan veient dificultades pel fet que aquesta embarcació no estava matriculada. Per això també s’han iniciat els tràmits per declarar-la com a residu perquè l’Ajuntament pugui efectuar la seva retirada de manera subsidiària, si fos necessari. Així, s’ha sol·licitat la col·laboració del Grup d’Especialistes en Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil i es sol·licitarà la corresponent autorització a Capitania Marítima per gestionar les restes de l’embarcació.

Des del departament de Litoral es lamenta que «aquesta situació està esdevenint massa freqüent en els darrers anys pel nombre d’embarcacions que fondegen de manera incontrolada a la badia de Portmany sense cap autoritzacions», com ha dit el regidor, Josep Guasch. Amb l’agreujant que tampoc es donen «les condicions de seguretat adequades, fent servir elements com neumàtics, roques, morts de formigó mal dimensionats». Això es va poder comprovar a l’estudi d’identificació de les estructures de fondeig a la badia de Portmany que es va encarregar l’any 2020 per part de l’Ajuntament i que va identificar més de 80 estructures de fondeig a aquesta zona del municipi, de les quals més del 40% es trobaven sobre posidònia.

Com a conseqüència d’aquest estudi la temporada 2021 es va procedir per part de l’Ajuntament amb la col·laboració de Salvem sa Badia de Portmany, empreses de busseig professional i de gestió de residus a la retirada de 230 elements de formigó de la badia. També es varen allunyar de la costa les embarcacions amb l’ampliació de la zona de bany durant la temporada d’estiu per tal d’augmentar la seguretat dels banyistes, amb l’objectiu afegit de reduir els impactes de l’ocupació de la zona costanera per part d’aquestes embarcacions.

Guasch ha reiterat que «tot i els esforços que s’han fet des de l’Ajuntament i els que es seguiran fent per evitar el fondeig irregular a la costa i minimitzar el risc que això suposa, és imprescindible la col·laboració de la resta d’administracions implicades, principalment la Demarcació de Costes i Capitania Marítima per identificar i actuar contra els responsables d’aquestes pràctiques». El regidor ha senyalat que «qui té les competències ha de perseguir les embarcacions que naveguen sense complir la normativa de seguretat marítima i multar de manera ràpida i contundent el fondeig il·legal», igual que ha demanat «agilitat» en els tràmits per a la instal·lació de camps de boies regulats, tal com s’estableix al marc del Decret de Posidònia.