Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha invertit 400.000 euros en accions ambientals finançades a través de les últimes concessions temporals al litoral del municipi, en que s’han obert 135 expedients per incompliments als concessionaris

27 desembre, 2022

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha pogut destinar 400.000 euros a distintes accions ambientals i de conscienciació gràcies a una de les clàusules socials de l’última adjudicació de concessions d’elements temporals a les platges del municipi, que s’ha acabat aquesta passada temporada d’estiu un cop esgotada la pròrroga establerta per la pandèmia de la COVID-19. Durant la vigència de l’última adjudicació de lots, licitats el 2018 per un període de quatre anys, s’han obert un total de 135 expedients per distints incompliments que s’han tancat amb sancions per un import total de 366.123,97 euros i, en quatre ocasions, s’ha arribat a la resolució del contracte per incompliments molt greus de les condicions. El regidor de Litoral i Platges, Josep Guasch, ha destacat de l’anterior adjudicació de lots «el fet que vàrem introduir obligacions ètiques i ambientals als concessionaris i això ha de marcar la pauta en futures licitacions, perquè la possibilitat que es dona per fer negoci al domini públic ha de tenir un benefici econòmic per la ciutadania, però també un retorn social per tots els vesins i vesines de Sant Josep».

El contractes per a l’explotació de les instal·lacions temporals de platges (gandules, para-sols i elements nàutics) per les que l’Ajuntament disposa d’autorització de la Demarcació de Costes es van formalitzar l’any 2018 per un període de quatre anys, fins al 2021. No obstant, degut a la situació sanitària ocasionada per la pandèmia de la Covid-19 i les restriccions de l’activitat que es van patir la temporada 2020, es va acordar per l’Ajuntament com una de les mesures d’ajuda als sectors afectats per la pandèmia prorrogar la duració del contracte un any mes, fins aquesta temporada 2022. S’ha de dir que la prestació del servei era obligatòria fins al 31 d’octubre però es permet allargar el servei fins al 30 de novembre. No obstant, a mitjans de novembre la totalitat d’adjudicataris ja havia aturat la seva activitat.

Durant aquests anys, s’han gestionat 87 lots distribuïts al llarg del litoral del municipi integrats per gandules i para-sols i elements nàutics a motor i sense motor. En total s’han explotat 4.456 gandules, 2.231 para-sols, 34 elements sense motor i 5 elements a motor. Aquest contracte havia de generar uns ingressos anuals per l’Ajuntament al voltant dels 4.000.000 d’euros en concepte del canon que abonen els concessionaris. No obstant, la situació derivada de la pandèmia i les mesures acordades en suport als sectors productius per part de l’equip de govern amb el suport de la resta del Consistori va suposar que aquests ingressos es reduissin fins a prop d’un 60% en la temporada 2020 i entre un 30% i un 60% segons el lot durant la temporada 2021. Aquesta temporada 2022 el contracte s’ha tornat a desenvolupar amb normalitat.

Una de les novetats que es va incorporar a la licitació realitzada l’any 2018 va ser l’atorgament de punts en el procés d’adjudicació a aquells licitadors que oferissin col·laborar amb ONG ambientals i/o socials per al desenvolupament de campanyes a les platges. Fruit d’això s’han invertit per part dels adjudicataris de les instal·lacions temporals de platges més de 400.000€ en la realització d’activitats ambientals i socials a les platges del municipi. Per exemple, en la part ambiental amb aquesta inversió s’ha portat a terme el seguiment de l’estat de la praderia de Posidonia oceanica de Cala Vedella i s’ha creat un itinerari ambiental amb panells informatius pel bosc de savines de Cala Bassa, s’ha realitzant campanyes de neteja de platges, tallers d’educació ambiental a les escoles… A la part social, aquestes aportacions han permès gaudir de la platges amb diferents activitats a persones amb algun tipus de discapacitat o s’ha organitzats tallers de ioga per a persones amb càncer, entre altres, sent activitats que van adquirir especial rellevància durant la pandèmia mentre les activitats físiques en espais interiors es trobaven restringides.

Al llarg de la durada de les concessions, el departament de Litoral i Platges de l’Ajuntament, en ocasions amb la col·laboració de la Policia Local, ha efectuat un control del compliment de les obligacions contractuals dels adjudicataris. Fruit d’aquestes inspeccions s’han obert 135 expedients d’infracció que han comportat la resolució de 4 contractes per incompliments molt greus del contracte i la imposició de penalitats per valor de 366.123,97€. El major nombre d’incompliments sancionats està relacionat amb la instal·lació de més elements dels autoritzats o la ocupació d’una superfície major a l’autoritzada, seguits de l’ús de vidre a la platja, falta de neteja, cobrar preus superiors als autoritzats o realitzar publicitat dins la instal·lació. En alguns casos aquests expedients es troben encara pendents de resolució d’al·legacions o recursos.

Un cop resolt l’actual concessió, l’Ajuntament treballa en la preparació de les bases per a la licitació del nou contracte que tendrà una vigència de tres anys, pel període 2023-2025, que es preveu iniciar a principis de l’any vinent per tal de poder completar l’adjudicació de cara a la propera temporada turística.