Notícies

El VI Sant Josep Contra el Càncer retorna amb tres tres dies d’activitats i espectacles que acabaran amb una diada solidària amb música i food trucks a l’Auditori Caló de s’Oli

7 febrer, 2023

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia acull el cap de setmana del 10 al 12 de febrer la sisena edició del Sant Josep Contra el Càncer amb la intenció de seguir recuperant cada vegada més de les activitats de les primeres edicions, un cop superada la pandèmia, i mantenint l’objectiu de donar a conèixer «a les entitats que treballen des de qualsevol àmbit a la nostra illa en la investigació, la conscienciació, la prevenció i l’atenció a les persones afectades per aquesta malaltia», com ha recordat la tinent d’alcalde de Governació, Pilar Ribas. Aquesta torna a ser una cita oberta a la divulgació i la participació de la ciutadania en els distints tallers i esdeveniments programats per «donar tota la visibilitat que puguem» a totes les associacions d’Eivissa i Formentera, que tornen a col·laborar per aquesta edició, que porta per lema ‘Digues sí a la vida’ amb tres dies de tallers i activitats que acabaran amb un diumenge solidari a l’Auditori Caló de s’Oli, on totes aquestes entitats mostraran la seva feina per seguir comptant amb la solidaritat dels eivissencs i eivissenques. «Una de cada tres persones patirà un càncer en algun moment de la seva vida, hem d’estar informats i implicar-nos en aquesta lluita que ens afecta a tots»

Així, en la presentació d’aquest matí ha estat un representant de l’Associació Pitiüsa d’Ajuda als Afectats de Càncer (APAAC), Mariano Roig, qui ha explicat que la seva feina a l’acompanyament als pacients oncològics proporcionant suport psicològic i amb un equip de voluntaris que treballa a l’Hospital Can Misses. La vocal de l’Associació de Pares amb Nens amb Càncer de Balears (ASPANOB) Mari Carmen Vargas ha centrat l’acció de l’entitat en l’atenció a les famílies i infants amb càncer, amb recursos i suport per fer front al que suposa tenir a la família un menor que ha de rebre tractament, amb ajudes com un pis on allotjar-se quan s’acompanya l’infant fora de l’illa i ha demanat «més suport a l’administració» perquè la vida s’encareix i cada vegada més «les famílies disposen de menys recursos i temps per poder ajudar els altres».

Des d’IFCC, representada per Bernadette Gibert, han explicat que estan centrats en la col·laboració amb l’administració sanitària tant amb l’acció de voluntariat com en la recaptació de fons per millorar l’equipament per atendre els afectats de càncer a les instal·lacions sanitàries.

Per la seva banda, Vicky Ferrazzano, de la Fundació Elena Torres, ha dit que la seva acció es centra en la posada a disposició de la població de manera gratuïta i universal d’una tècnica de detecció precoç que ja està en la quarta fase d’estudis. És el cas també de l’Associació de Càncer de Mama Metastàsic, representada per Caty Sellés, que també busca millorar el finançament de la investigació.

El programa l’enceta divendres 10 de febrer el taller de mocadors i perruques que impartira Ana Gil a les 11 hores a la sala de plens de l’Ajuntament organitzat per l’APAAC. El mateix dia, l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) convida a les 12 a assistir al taller ‘Conviure amb el càncer’ amb la psicòloga María Paloma Medina, també a la sala de plens. A continuació el nutricionista Jordi Costa impartirà un taller de nutrició. Per tots dos caldrà inscripció prèvia al 606616265.

Per la tarda, l’activitat seguirà amb una sessió de Pilates dirigida per Marian Damià organitzada per APAAC també al saló de plens a partir de les 17 hores. Una hora més tard està previst que Irene Apolo ofereixi un taller d’aromateràpia i emocions, que és una de les novetats del programa d’enguany.

Aquesta primera jornada acabarà amb cinema, amb la projecció de ‘Pan de limón con semillas de amapola’, que tracta del retrobament de dues germanes separades a l’adolescència per vendre el forn de pa que acaben d’heretar a un poblet de Mallorca. Anna no ha sortit mai de l’illa i segueix casada amb un home que no estima. La seva germana viatja arreu del món com a metge d’una ONG. Serà al Centre de Cultura Can Jeroni a les 20 hores.

El dissabte està centrat en l’exercici físic i la salut, començant des de les 11 del matí, quan Christian Navarro dirigirà una sessió de mobilitat esportiva organitzada per APAAC amb un estand de batuts saludables en acabar, a la sala de plens de l’Ajuntament. A continuació Paco García ofereix un taller d’entrenament de la força per a pacients en tractament oncològic, organitzat pel Col·legi Oficial de Fisioterapeutes de Balears. A les 13 hores és l’hora del Mat Pilates, en un taller impartit per Leah, organitzat per Ibiza y Formentera Contra el Cáncer (IFCC), pel que cal inscriure’s al 675319265.

Per la tarda arriba l’oportunitat per totes aquelles persones interessades en deixar de fumar per participar al taller dirigit per la psicòloga María Paloma Medina, organitzat per l’AECC que es farà a la sala de plens de l’Ajuntament a partir de les 17.30 hores. Caldrà inscripció prèvia al 606616265.

El segon dia del programa es clou amb teatre, amb la representació de l’obra ‘Anar a Saturn i tornar’ de Marta Barceló. A Rosa, de 45 anys, li disgnostiquen un càncer de mama. Ella no se sent una guerrera ni una heroïna, tampoc vol que li diguin valenta. Encara la malaltia perquè no té més remei i perquè s’estima tot el que té a la vida: la família, la feina, l’entorn. No se’n vol anar. La representació serà a les 20 hores al Centre de Cultura Can Jeroni.

El matí de diumenge, últim dia del Sant Josep Contra el Càncer, tota l’activitat es trasllada a Cala de Bou, a l’Auditori Caló de s’Oli. Començarà a les 11 hores amb una classe magistral de Kangoo Jump amb Carina, organitzada pel Kangoo Club Ibiza pel que cal inscriure’s al 652573200.

A partir d’aquella hora i fins les 18 hores també es podrà visitar l’exposició de pintures de les alumnes del taller de Miguel Ángel García. La venda dels quadres es destinarà íntegrament a recaptar fons en favor d’APAAC.

A migdia arranca el Fun & Trucks Solidari, amb música en directe i animació fins al sol post. Al llarg de la jornada les entitats que treballen contra el càncer instalaran parades informatives i també s’exposarà el tapis solidari que prepara IFCC en el que firmaran les famílies afectades per algun cas de càncer.