Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia presenta la reforma integral del centre de Sant Jordi i les seves principals artèries

3 abril, 2023

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia presenta la reforma integral del centre del nucli de Sant Jordi, en una actuació que també arribarà a les principals artèries d’aquesta població i té un pressupost estimat de 9 milions d’euros. La principal transformació serà la plaça del poble, que abarca un àmbit de 5.500 metres quadrats que es dividiran en diversos espais funcionals, des d’un escenari a cel obert a diverses àrees de joc. Tot l’entorn de la plaça quedarà com un espai per a vianants que relacionarà l’església amb el nou centre cultural que es projecta a l’altre costat de l’àmbit, que també es començarà a tramitar properament. «Aquest espai cívic obert serà el vertader centre del poble, sense les graderies que hi ha actualment, una barrera visual que hem de suprimir per guanyar comoditat i accessibilitat», ha explicat l’alcalde, Ángel Luis Guerrero, que ha defensat «una reforma integral que farà sentir-se orgullosos del seu poble als jordiers i jordieres, perquè encara farà més ganes d’anar a passejar-hi i recorrer el seu comerç».

Val a dir que, tot i l’abast de l’actuació a la nova plaça, el pressupost previst per a l’execució és d’1,2 milions d’euros i bastarà mig any de feina per fer-la realitat. «La part més complexa d’aquesta inversió serà la tramitació urbanística, perquè al estar al costat de l’església, es veu afectada pel seu àmbit de protecció. Per això hem optat per una intervenció en superfície, que creiem que farà més viable la seva execució en un termini curt», ha afegit Guerrero, que també és responsable de l’àrea d’Urbanisme.

Ara que la major partida de la transformació prevista és la que representa la integració i embelliment de l’avinguda dels saliners, que es dotarà d’un vial per a bicicletes al llarg de tota l’antiga carretera de l’aeroport i de nou arbrat a banda i banda de la calçada. Amb la reordenació de l’estacionament de vehicles, es mantendrà l’actual capacitat d’aparcament que té aquesta avinguda, tot i que s’ampliaran les zones de lleure situades al seu voltant amb un nou parc al davant de les antigues oficines municipals i un espai arbrat al davant del CEIP Sant Jordi, entre altres intervencions per fer més confortable tot aquest entorn. La inversió prevista en aquesta part del projecte és de 4,5 milions d’euros amb una execució de 12 mesos. Guerrero ha recordat el compromís del Consell i espera que «cumplirà amb el finançament d’una millora que esperam des de fa gairebé 20 anys».

La transformació seguirà pels carrers de Vicent Serra, on es refaran les voreres per dotar-les de prou amplària i es completarà el carril bici fins a la cruïlla amb l’avinguda dels saliners. Al llarg del vial es replantarà la vegetació per tal de proporcionar ombra a vianants i ciclistes, amb la renovació de les xarxes de subministrament i sanejament. Atesa la longitud d’aquest carrer, les feines previstes tendran una durada de 7 mesos i un pressupost de 1,8 milions d’euros.

Les obres seguiran amb la continuació de les obres d’urbanització del carrer de la sindicalista Margalida Llogat, que es varen iniciar en el tram més proper a la carretera d’Eivissa a Sant Josep i ara es reprendran fins a l’avinguda dels saliners, per dotar de voreres adequades tot aquest vial, que passarà a ser el principal que comuniqui la part més al nord de Sant Jordi amb el seu centre. També es renovaran les xarxes de tot el carrer en una actuació pressupostada inicialment en dos milions d’euros i que requerirà vuit mesos per completar-se.