La directora del festival Ibicine, Helher Escribano, ha triat per al divendres 12 de gener una cinta del genial Alfred Hitchcook. La pel·lícula es projecta a les 20 hores, amb entrada lliure. El Cicle continua fins al mes de febrer
El Cicle de Cinema ‘Divendres a Can Jeroni’ inaugura l’any 2024 amb una proposta que conquistarà al públic més cinèfil. El divendres 12 de gener, a les 20 hores, es projecta ‘North by Northwest’ (1959), dirigida per Alfred Hitchcook.
La regidora de Cultura, María José Ríos, destaca que “els grans cineastes de l’illa trien les pel·lícules que es projectaran en aquest Cicle fins al mes de febrer. D’aquesta manera s’enriqueix l’experiència i l’oferta cultural de Sant Josep, en un espai tan emblemàtic com Can Jeroni, on es gaudeix en gran de la pantalla gran. Una proposta de qualitat i amb accés lliure fins a completar aforament”.
‘North by Northwest’
Helher Escribano explica que ha triat aquesta pel·lícula perquè “Hitchcock és un dels meus directors favorits. Amb les seves pel·lícules vaig aprendre de cinema des de petitona i la seva mirada demostra que és el veritable mestre del suspens de tots els temps. Aquesta pel·lícula no és la més coneguda del director, però jo l’he pogut veure més de vint vegades al llarg de la meva vida, sempre en una pantalla a casa. Més d’una vegada he pensat: que bonic seria poder veure aquesta pel·lícula al cinema, en pantalla gran. Per això em va semblar una gran oportunitat poder gaudir-la com es mereix: en un cinema”.
En opinió de la cineasta eivissenca, “és una obra mestra i, de fet, està reconeguda pel American Film Institute com la 55 millor pel·lícula de tots els temps i Alfred Hitchcock sempre la va considerar el seu millor thriller. Mescla diversos gèneres d’una manera magistral i elegant, ja que és un thriller amb acció, suspens, romanç i comèdia. A més, Hitchcock tracta alguns arguments universals del cinema, fent-los nous i originals: en la trama principal el relat kafkià de l’interior del laberint i, en les subtramas, el ser desdoblegat, el coneixement d’un mateix o el mite de l’amor prohibit”.
Helher Escribano considera que “en un món en el qual vivim envoltats de pantalles, és un veritable repte aixecar a l’espectador del sofà i portar-los a les sales”. No obstant això, anima als espectadors a no perdre’s aquesta cita en Can Jeroni, perquè “és una pel·lícula que dona molt de què parlar i és un gaudi cinematogràfic amb escenes mítiques com la persecució del seu protagonista per una avioneta a plena llum en camp obert o la del mont Rushmore. També m’encanta perquè la pel·lícula uneix el cinema i l’arquitectura en diversos moments del film”.
A la sessió prèvia a l’exhibició de la pel·lícula, Helher Escribano explicarà als assistents les seves reflexions. “Un exemple d’argument universal és el relat kafkià de l’interior del laberint -afegeix Helher Escribano-. Aquest argument es basa en el clàssic mite grec d’Ariadna i Teseu en el Laberint del Minotaure: Una aventura reiterativa i concèntrica en la qual el personatge de Teseu es veu abocat en una estructura desconeguda. Alguna cosa semblança al que li ocorre a Kaplan, el protagonista de la pel·lícula de Hitchcock ‘North by Northwest’, que veurem divendres que ve 12 de gener. Una pel·lícula que, des del títol fins al final, ens submergeix en aquest mite”.
Respecte al Cicle, afirma que “em sembla meravellós i estic molt agraïda que comptin amb mi. No sols per la possibilitat de revisitar pel·lícules de totes les èpoques, sinó per conèixer també una mica més dels i les cineastes que tenim a l’illa. Tant de bo continuï tots els anys i puguem continuar compartint cinema en pantalla gran”.
Helher Escribano
La cineasta eivissenca va crear en 2017 Ibicine, que porta ja 7 edicions creixent i la setmana de tancament de les quals tindrà lloc del 12 al 21 d’abril. A més de ser festival qualificador als premis Goya de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya, rep el reconeixement de la UNESCO com a únic representant d’Espanya en les rutes de turisme cinematogràfic Movie Travel, a més del Business Award a Millor festival de les illes Balears.
Recentment ha rodat a Eivissa el seu curtmetratge ‘Boliche’, que defineix com “una història personal amb tints de fantasia que posa en valor l’illa d’Eivissa a l’hivern, les seves tradicions i la importància de la veritable amistat. El rodatge va tenir lloc al desembre i va ser una experiència meravellosa al costat d’un equip lliurat d’Eivissa i Madrid, en la qual em vaig enfrontar a alguns delsreptes més grans del cinema: treballar amb nens i amb animals”. A més es troba en la fase d’escriptura del qual serà el seu primer llargmetratge de ficció ‘Deu’.
‘Divendres a Can Jeroni’
El Cicle impulsat per la regidoria de Cultura de Sant Josep protagonitza els divendres de Can Jeroni, a les 20 hores, amb entrada lliure fins a completar aforament.
Va començar el divendres 8 de desembre amb el realitzador Enrique Villalonga, que va triar la pel·lícula “Mi querida señorita” (1972), dirigida per Jaime de Armiñán.
Xavi Herrero, amb ‘Sis dies corrents”, de Neus Ballús, el divendres 15 de desembre
Carmen Vidal va presentar “El Agente topo” (2020) de Maite Alberdi, el divendres 22 de desembre.
Héctor Escandell va escollir la película ‘Zelig’ (1983), de Woody Allen, pel divendres 29 de desembre.
El ciclo continua amb l’inici del nou any.
Gener 2024:
Helher Escribano va presentar el divendres 12 de gener ‘North by Northwest’ (1959) d’ Alfred Hitchcook
Javier Riera ha escollit ‘Lost highway’ (1979), de David Lynch per a la sessió del divendres 20 de gener
Bárbara Hermosilla ha seleccionat ‘La vida era eso’ (2020), de David Martín de los Santos, per al divendres 26 de gener.
Febrero 2024:
Noemi Castro comparteix amb els espectadors ‘Dont look up’ (2021), de Adam Mckay, el divendres 2 de febrer.
Fernando Monge porta a la pantalla de Can Jeroni ‘Du Levande (You the living)’ (2007) el divendres 9 de febrer.
Ana Vide se ha decantat por ‘Intouchables’ (2011) d’Olivier Nakache i Eric Toledano per a la cita amb els amants del setè art, el divendres 16 de febrer.