Notícies

‘Zelig’, de Woody Allen, fermall d’or de cap d’any al cicle ‘Divendres de Cinema a Can Jeroni” amb presentació d’Héctor Escandell

27 desembre, 2023

El divendres 29 de desembre es posa fi a les projeccions de 2023 en el marc del cicle ‘Triat pels Nostres’,  en Can Jeroni, amb una obra mestra de Woody Allen, triada pel cineasta Héctor Escandell, que  presentarà la pel·lícula a les 20 hores 

Héctor Escandell ha triat la pel·lícula “Zelig” (1983), de Woody Allen, per a la projecció del divendres  29 de desembre, en el marc del Cicle de Cinema ‘Divendres a Can Jeroni’, on cineastes eivissencs  presenten obres mestres, comparteixen amb el públic curiositats sobre els rodatges i contribueixen a  crear una col·lecció de pel·lícules inoblidables, que no ens podem perdre. L’entrada és lliure fins a  completar aforament.

‘Zelig’: El Woody Allen menys conegut 

El cineasta eivissenc explica que ha triat aquesta pel·lícula, “en primer lloc perquè crec que el públic li  ho va passar molt bé i es riurà molt. També perquè Woody Allen és el meu director favorit i un dels  millors guionistes de la història. I malgrat el seu prestigi i dels seus premis, ‘Zelig’ no és tan coneguda  com altres obres mestres del director novaiorquès. Poso com a exemples ‘Mahanttan’, ‘Annie Hall’,  ‘Hannah i les seves germanes’ o ‘Delictes i faltes”.

Héctor Escandell convida als amants de l’univers de Woody Allen a gaudir d’aquest llargmetratge amb  l’argument que “és una veritable exhibició de virtuosisme narratiu i tècnic; un divertidíssim fals  documental sobre un home que, en els anys 20 del segle passat, posseeix la inexplicable capacitat  d’adaptar la seva aparença a l’entorn en el qual es desembolica. Per aquest motiu és conegut com el  Camaleó Humà. En la presentació, a part d’oferir dades bàsiques, contaré algunes anècdotes de la  pel·lícula”.

Héctor Escandell:

Nascut a Eivissa, en 1978, ha escrit i dirigit dotze curtmetratges (projectats en festivals de més de 15  països), i dos llargmetratges. La seva òpera preval, ‘Els crims del Dia de Tots els Sants’ (codirigida amb  Vicente Torres) és un film de terror rural que va ser estrenat en cinema i adquirit per canals com  DARK i plataformes com Amazon Prevalgui Vídeo (Espanya i USA) o FlixOlé. El seu segon llargmetratge,

‘És Gegant d’Es Vedrà i altres rondaies’ és una adaptació del llibre ‘Rondaies Eivissenques’, de Joan  Castelló Guasch. Es tracta d’una obra que trasllada a la pantalla gran els contes de la tradició oral  eivissenca, entremesclant costumisme i elements sobrenaturals. El film es va estrenar en el Festival  de Sitges 2023 i té pendent l’estrena comercial de la pel·lícula.

Entre els seus projectes més imminents figura també la pròxima publicació del llibre ‘El Arropiero.  Crònica d’un assassí errant’, que ha escrit juntament amb la periodista i criminòloga Cristina Amanda  Tur. Es tracta d’un assaig que dissecciona el cas de l’assassí en sèrie Manuel Delgado Villegas, el  Arropiero.

‘Zelig’ 

La pel·lícula és considerada com una de les comèdies més divertides de Woody Allen, on convergeixen  la seva passió pel jazz i la seva mirada sobre alguns dels temes omnipresents en tota la seva carrera  cinematogràfica, com el sexe, la identitat o les reflexions sobre la societat. Una vegada més,  comparteix protagonisme en la pantalla gran amb l’actriu Mia Farrow.

Es tracta a més d’una fita en la filmografia del director americà, ja que el llargmetratge figura entre els  50 millors dels anys 80 i entre les millors comèdies de la història. A més, va ser nominada a l’Óscar a la  millor Fotografia i Vestuari en 1983 o al Globo d’Or a la Millor Pel·lícula, en 1983, entre altres.

Divendres a Can Jeroni’  

El cicle impulsat per la regidoria de Cultura de Sant Josep protagonitza els divendres de Can Jeroni, a  les 20 hores, amb entrada lliure fins a completar aforament.

La regidora de Cultura, María José Ríos, afirma que “tanquem desembre de 2023 en gran amb una  pel·lícula de Woody Allen i un balanç molt positiu per l’èxit d’aquest cicle i el gran nivell dels cineastes  eivissencs que ens han acompanyat en aquest primer mes. Al gener i febrer de 2024 continuarem  amb noves pel·lícules, que són autèntics regals per als cinèfils”.

El cicle va arrencar el divendres 8 de desembre amb el realitzador Enrique Villalonga, que va triar la  pel·lícula “La meva benvolguda senyoreta” (1972), dirigida per Jaime de Armiñán.

Va continuar amb:

Xavi Herrero, amb ‘Sies dies corrents”, de Neus Ballús, el divendres 15 de desembre Carmen Vidal, amb “El Agente topo” (2020) de Maite Alberdi, el divendres 22 de desembre. Héctor Escandell ha escollit “Zelig” (1983), de Woody Allen, pel divendres 29 de desembre. El cicle prossegueix la seva marxa en el nou any.

Gener 2024: 

Helher Escribano presenta el divendres 12 de gener ‘North by Northwest’ (1959) d’Alfred Hitchcook  Javier Riera ha triat “Lost highway” (1979), de David Lynch per a la sessió del divendres 20 de gener.

Bárbara Hermosilla ha triat “La vida era eso” (2020), de David Martín de los Santos, per al divendres  26 de gener.

Febrero 2024: 

Noemi Castro comparteix amb els espectadors “Dont look up” (2021), de Adam Mckay, el divendres 2  de febrer.

Fernando Monge porta a la pantalla de Can Jeroni “Du Levande (You the living)” (2007) el divendres 9  de febrer

Ana Vide s’ha decantat per “Intouchables”(2011) d’Olivier Nakache i Eric Toledano per a la cita amb  els amants del setè art, el divendres 16 de febrer.