Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep retira més de 12 tones de morts il·legals i altres residus dels fons marins del litoral del municipi

20 maig, 2024

És el resultat de les tasques de neteja que el departament de Litoral ha executat entre els dies 4 i 13 de maig a les platges de Port des Torrent, Cala Carbó i Cala Molí

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, a través de la regidoria de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral, ha dut a terme, entre els dies 4 i 13 de maig, una neteja de fons marins a diversos indrets del litoral municipal. Unes tasques que s’han concentrat a les platges de Port des Torrent, Cala Carbó i Cala Molí. Fruit d’aquestes neteges s’han retirat:

  • A Port des Torrent: Més de 400 ampolles de vidre que es trobaven concentrades a un punt molt proper de les casetes varador, a més d’alguns neumàtics i altres residus ordinaris (plàstics, llaunes…).
  • A Cala Carbó: 24 estructures de fondeig dipositades al fons marí sense autorització. La majoria d’elles es trobaven dins la zona de bany que es tenia previst abalisar per part de l’Ajuntament. A més s’han retirat també les restes d’una embarcació enfonsada.
  • A Cala Molí: 55 estructures de fondeig dipositades al fons marí sense autorització. Novament la majoria d’elles es trobaven dins la zona de bany prevista per abalisar. En aquest cas la majoria d’estructures estaven composades per neumàtics omplerts de formigó

En total s’ha retirat 11,22 tones de blocs de formigó i 1 tona de residus genèrics (ampolles de vidre, neumàtics, cadenes i altres residus).

La neteja s’ha realitzat en el marc del contracte d’abalisament de platges que l’Ajuntament de Sant Josep va subscriure la temporada passada amb l’entitat Servicios Marítimos y Subacuáticos del Delta SLU. Paral·lelament, els treballs de recollida a port i gestió dels residus han estat portats a terme per la companyia Herbusa.

El contracte d’abalisament inclou la realització de 4 jornades de neteja de fons marins anuals. L’any passat, degut a que la formalització del contracte es va realitzar ja entrada la temporada i els esforços es van destinar a abalisar les platges el més aviat possible, de manera que no es va realitzar aquesta neteja. No obstant això, sí es va aprofitar per a detectar punts conflictius que interferien amb l’abalisament com els de Cala Carbó i Cala Molí. Aquest any s’han portat a terme les neteges corresponents a la temporada 2023 i les corresponents a aquesta temporada.

Aquestes neteges, que es sumen a les que ja ha vingut realitzant l’Ajuntament de Sant Josep en els darrers anys,  són una mostra més de la falta de respecte i cura per l’entorn d’algunes persones o entitats que prioritzen els seus interessos particulars sense tenir en compte la fragilitat del medi marí i la necessitat de conservar entre tots  aquest espai fonamental per al desenvolupament ambiental, econòmic i social de la illa.

Per aquests motius, es considera imprescindible que es multipliquin els esforços per a la vigilància i control de les activitats i usos nàutics al nostre litoral i s’agilitzin projectes com els de regulació dels camps de fondeig de Cala Vedella,  Porroig o Cala d’Hort.

Davant de la pressió a la part marina del litoral de Sant Josep de sa Talaia, l’Ajuntament insta a les administracions competents a no desistir en la seva implicació en la defensa i protecció del litoral, amb actuacions contundents de control i vigilància d’activitats i fondejos il·legals, entre altres prioritats.