Notícies

Sant Josep donarà prioritat a les llicències urbanístiques per a habitatges que vagin a destinar-se com a primera residència

18 octubre, 2024

La Junta de Govern ha aprovat una instrucció interna amb la finalitat d’abordar la problemàtica en matèria d’habitatge amb mesures que contribueixin a mitigar-la.
Vicente Roig: “Aquesta mesura ajudarà a desembussar els expedients urbanístics d’aquest Ajuntament i ho farà posant en el centre als residents de Sant Josep”

 

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia informa que la Junta de Govern celebrada avui, divendres 18 d’octubre, ha aprovat donar prioritat a la tramitació de llicències urbanístiques per a habitatges que vagin a destinar-se com a primera residència.

D’aquesta manera, l’Ajuntament de Sant Josep prioritzarà la tramitació de sol·licituds de llicències d’obra que tinguin per objecte la construcció d’edificacions de nova planta unifamiliars i les obres de reforma o ampliació en habitatges ja existents, sempre que es destinin a ser utilitzades com a primera residència, així com la construcció d’edificacions de nova planta plurifamiliars, sempre que es compleixin els requisits establerts, que certifiquin la mateixa finalitat.

En conjunt, es tracta d’una instrucció interna que proposa una sèrie de condicions i mesures urgents amb la finalitat d’abordar la problemàtica existent en matèria d’habitatge i que contribueixin a mitigar aquesta conjuntura.

Segons ha explicat l’alcalde de Sant Josep de sa Talaia, Vicente Roig, “amb la voluntat d’alleugerir l’enorme càrrega del departament d’Urbanisme que, com hem repetit en diferents ocasions, ve heretada d’anys enrere, i sent conscients de l’enorme problemàtica en matèria d’habitatge que ens afecta, consideram necessari actuar en conseqüència i centrar-nos en les persones”.

“Aquesta mesura no només ajudarà a desembussar els expedients urbanístics d’aquest Ajuntament, sinó que ho farà posant en el centre als residents de Sant Josep”, ha afirmat Roig.

 

Marc legal

Per sustentar legalment aquesta ordre i garantir-ne l’adequació al marc normatiu vigent, s’han tingut en compte diferents disposicions jurídiques que fonamenten i legitimen la modificació del marc normatiu.

Entre elles, l’Article 47 de la Constitució Espanyola, que reconeix el dret de tots els espanyols a gaudir d’un habitatge digne i adequat, obligant els poders públics a promoure les condicions necessàries i establir les normes pertinents per fer efectiu aquest dret i l’Article 103.1, que estableix que l’Administració Pública ha de servir amb objectivitat els interessos generals i actuar d’acord amb els principis d’eficàcia i legalitat, justificant en aquest context l’adopció de mesures que busquin solucionar problemes socials urgents, com ara la crisi habitacional al municipi.

Així mateix, l’Article 71.2 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques permet a l’Administració pública alterar l’ordre rigorós de tramitació d’expedients en assumptes de naturalesa homogènia, sempre que hi hagi una ordre motivada del titular de la unitat administrativa. Això faculta l’Ajuntament per prioritzar determinades sol·licituds en funció de necessitats justificades.

 

Requisits

Per tal d’assegurar el compliment de la normativa, el particular que sol·liciti una llicència de nova construcció haurà de fer una declaració jurada en la que manifesti que l’habitatge objecte de la llicència serà destinat a la primera residència un mínim de cinc anys i el seu compromís a empadronar-se una vegada es disposi de la llicència de primera ocupació, a més d’aportar un certificat cadastral recent que acrediti que no disposa d’altres habitatges residencials en propietat a l’illa.

En el cas d’edificis plurifamiliars, el promotor haurà de presentar els contractes de compra signats d’almenys el 80% dels habitatges projectats, juntament amb la resta de documentació requerida als particulars.

Finalment, per a les obres de reforma o ampliació la persona haurà d’estar empadronada a l’immoble objecte de la sol·licitud durant un període mínim de sis mesos abans de la presentació de la sol·licitud i fer una declaració jurada en la què manifesti el compromís d’usar l’habitatge com a primera residència després de la finalització de les obres.