Notícies

Sant Josep ja compta amb refugis i reserves de sargantanes a l’Auditori Caló de s’Oli, Can Raspalls i Port des Torrent

20 novembre, 2024

Es tracta de les tres primeres instal·lacions d’aquest tipus al municipi, tot i que es preveu que superin les 80 a mig termini a les zones enjardinades públiques

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, a través de la regidoria de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral, ha presentat els nous refugis i reserves de sargantanes que es troben ubicats al recinte exterior de l’Auditori Caló de s’Oli, un dels tres espais escollits per arrencar aquesta iniciativa al municipi, a més dels ubicats a Can Raspalls i Port des Torrent.

La conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través del Consorci per a la Recuperació de la Fauna (COFIB), amb la col·laboració dels ajuntaments de l’illa d’Eivissa i el suport del Consell Insular, ha impulsat la creació de reserves urbanes per conservar i protegir la sargantana de les Pitiüses. Amb aquesta iniciativa, la direcció general de Medi Natural i Gestió Forestal, a través del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), pretén establir mesures per augmentar la densitat d’aquesta espècie i minimitzar els riscos de depredació que pateix.

“Com tothom sap, la sargantana pitiüsa és un ésser molt vulnerable, sobretot després de l’aparició de les serps, que suposen una gran amenaça, entre altres depredadors, que posen en perill greument la pervivència de l’espècie si no actuem amb contundència”, ha explicat la regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral, Felicia Bocú.

Per la seva banda, Víctor Colomar, membre del COFIB, ha definit aquests refugis i reserves com “les cases i els barris de les sargantanes” on “tenen el seu propi ecosistema, on amagar-se i protegir-se de les temperatures adverses i els seus depredadors”. Entre les seves característiques destaca que “la majoria d’elles tenen palla i fusta, que reuneixen unes condicions climàtiques adients i estan forrades de pedra perquè siguin resistents i impermeables”.

El passat mes de juny el Ple ordinari va aprovar per unanimitat declarar els jardins públics municipals com a refugi i reserva de sargantanes, comprometent-se a implementar mesures per garantir la protecció i conservació d’aquesta espècie autòctona. Aquestes zones enjardinades situades a edificis d’oficines municipals, centres educatius, de salut o àrees esportives, estan considerades com un hàbitat adequat per actuar com a refugis de sargantanes, amb millores previstes per al 2024 i els propers anys.

De fet, el contracte de manteniment de zones verdes municipals, en procés de licitació, preveu la instal·lació de 80 refugis addicionals i més vegetació adequada per a les sargantanes. L’objectiu final és afavorir la protecció i conservació de la sargantana de les Pitiüses arreu de tot el municipi de Sant Josep de sa Talaia.

Raül Luna, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Josep, ha destacat que “per afavorir la presència de la sargantana al nostre municipi treballem perquè les zones enjardinades, amb flora autòctona, reuneixin les millors condicions, tant perquè es pugui protegir com perquè es pugui alimentar i, com no, reproduir”.

Aquestes actuacions i el material que es difondrà s’emmarquen al Projecte de control i d’erradicació de diferents espècies invasores en diferents hàbitats i localitzacions geogràfiques, que està finançat pel PRTR-MRR amb càrrec als Fons Next Generation EU, entre 2022 i 2025. A més, aquestes reserves de sargantanes contribueixen als Programes de Reverdiment Urbà de l’Estratègia Europea de Biodiversitat 2030, de manera que aporta als jardins i parcs un valor afegit de conservació de la natura.

Paral·lelament, l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia s’ha sumat a la protecció de la sargantana pitiüsa, duent a terme altres actuacions. Una d’elles és la col·laboració amb la Societat de Caçadors de Sant Josep per a la instal·lació de trampes de serps a diversos indrets del municipi i la distribució de trampes de serps per a la ciutadania en els últims anys. Així mateix, s’està en contacte amb algunes de les entitats que han unit esforços per protegir la sargantana de les Pitiüses, com poden ser les iniciatives Sargantanes o Serps, SOS Salvem sa Sargantana Pitiüsa o Protegim ses sargantanes.