La regidora de Cultura, María José Ríos, destaca que “el públic no només gaudeix de grans pel·lícules, sinó que a més s’enriqueix amb els coneixements dels grans professionals del món del cinema de l’illa”
El coordinador de Cultura de Sant Josep, Bartomeu Tur, ha afegit que “el públic ens demana que es mantingui aquesta programació de qualitat i continuarem apostant per la cultura per a tots els públics i de forma gratuïta”
El coordinador del Cicle, Pablo Alcántara, subratlla que “sota el títol Triat pels Nostres, presentem una programació enriquidora que mostra el món del cinema a la seva màxima grandesa”
Ferran Gassiot inaugura el cicle aquest divendres amb ‘La Memoria Infinita’, que defineix com “un cant a la vida, un amor veritable que demostra que acompanyar algú amb alzheimer és un procés d’aprenentatge. Un documental lluminós i un exercici de memòria”
El Cicle de Cinema ‘Divendres a Can Jeroni’ s’inaugura aquest divendres amb ‘La Memoria Infinita’, un documental sobre l’alzheimer, que presenta el cineasta Ferran Gassiot. Segons ha explicat la regidora de Cultura, María José Ríos, “quan vàrem arribar teníem com a objectiu oferir una programació diversa i de qualitat. Vàrem estar barrejant diverses fórmules i la que vàrem trobar més afí era que grans professionals del cinema triessin la pel·lícula que es projectaria cada divendres a Can Jeroni. Així, hem aconseguit una programació de qualitat i diversa, on el públic no només gaudeix de la pel·lícula, sinó que a més a més s’enriqueix amb els coneixements de persones molt rellevants del cinema i el món audiovisual de l’illa. Per tant, cada pel·lícula està presentada per la persona que l’ha triat i comparteix amb el públic què l’ha fet sentir, per quina raó l’han triat i, com a professionals del cinema, què en destaquen”.
María José Ríos ha recordat que les projeccions tenen lloc els divendres a les 20 hores, amb accés lliure fins a completar aforament. També ha assenyalat que “volíem un equilibri entre el cinema internacional i les creacions espanyoles, per complir el nostre objectiu de diversificar. Les pel·lícules en versió original inclouen subtítols en castellà, cosa que, sens dubte, és un altre incentiu per atraure públic divers. És un plaer anar cada divendres a un espai tan emblemàtic com Can Jeroni, on s’han reunit moltes generacions de Sant Josep per veure obres mestres”.
En la mateixa línia, Bartomeu Tur, coordinador de l’àrea de Cultura, Bartomeu, ha afegit que “Can Jeroni, abans de la remodelació, ja era un lloc de referència del món del cinema de l’illa i li volem donar continuïtat. El públic que hi va, sempre ens demana que es mantingui la programació dels divendres i per això volem mantenir el cicle o impulsar una programació de qualitat. Seguirem apostant pel divendres com un dia de cinema al poble de Sant Josep. Estem molt contents amb els resultats d’aquesta proposta, que ja fa tres anys, i l’objectiu és continuar millorant-ho i que creixi. Els que assisteixen a les projeccions solen ser persones que coneixen bé aquest art i agraeixen molt els coneixements que comparteixen els cineastes. Escoltar les inquietuds dels que presenten les pel·lícules és molt interessant. Des del departament, volem promocionar la cultura i l’accés gratuït, per la qual cosa convidem a tothom que gaudeixin d’aquestes pel·lícules”.
Per la seva banda, Pablo Alcántara, coordinador del Cicle, ha explicat que, “sota el títol Triat pels Nostres, presentem una programació per a tots els públics. Tenim tant ficció com documental, cinema més experimental, pel·lícules de fa un any i altres de fa 50… És a dir, que volem mostrar el món del cinema en la seva màxima grandesa. En obrir el Cicle a altres persones del món audiovisual, hi sortim guanyant. És una visió global, que inclou públics molt diversos i que fa més gran Sant Josep”.
Segons Pablo Alcántara, la gran virtut del cicle és la seva versatilitat: “És una proposta rellevant i enriquidora per a tota la societat. Per exemple, Ferran Gassot treballa ara mateix amb CaixaFòrum amb entrevistes espectaculars. Tenim Ruth T. Quintas, que fa 20 anys que treballa en el món de la producció i ha estat la cap de producció d’Es Gegant des Vedrà. Pascual Fernández, a més, és músic, enginyer i un creador. Esther Matutes, que és la delegada d’IB3 TV, té un bagatge audiovisual molt important amb més de 20 anys de trajectòria i molt per aportar. Per la seva banda, Antonio Lemos porta en aquest mitjà moltíssims anys i presenta una pel·lícula de Ridley Scott, amb la peculiaritat que hi ha treballat amb el propi director. Antonio Lemos coneix bé Los Angeles i és una figura descomunal. Tot plegat, les pel·lícules que ens han portat són d’un nivell molt alt, eclèctic i per a tots els gustos”.
“La Memòria Infinita”
El documental xilè estrenat per Maite Alberdi el 2023 inaugura el Cicle aquest divendres amb Ferran Gassiot a l’escenari: “He triat una pel·lícula documental perquè és el que em toca més de prop i em dedico. No deixa de ser una mirada, un punt de vista de la directora per compartir una història i crear una memòria col·lectiva. La Memoria Infinita és un cant a la vida, un veritable amor que demostra que acompanyar algú en una malaltia, en aquest cas l’alzheimer, és un procés d’aprenentatge. És un documental lluminós, i alhora és un exercici de memòria. La memòria d’un periodista i la seva feina per construir i preservar la d’un país complet”.
Opina que el públic no s’ha de perdre aquesta primera projecció, “atès que és una història que emociona i que ens commou. Per la tendresa, per la senzillesa i la intimitat de la càmera. M’agrada la paradoxa de la pel·lícula a la pèrdua de memòria d’algú que va lluitar per preservar-la. La pel·lícula t’ensenya que, quan ho vas oblidar tot, encara hi ha alegries, amors i dolors que romanen. A nivell tècnic, hi ha un nivell d’intimitat en aquestes imatges que només s’aconsegueix quan una parella està sola i et diria que gairebé la meitat del material hi està fet i té un nivell de profunditat immens”.
Garanteix que ningú no sortirà del cinema sense haver après una mica més: “M’agrada la idea de la directora de normalitzar la vellesa, veure la bellesa en la fragilitat… i explorar amb normalitat la mort”.
Director, guionista i director de fotografia, nascut a Barcelona el 1982, Ferran Gassiot és llicenciat en Història i Comunicació Audiovisual per la Universitat de Barcelona. A l’illa ha fet vídeos corporatius i documentals. Per exemple, el 2022 va dirigir el documental Sons de les Pitïuses, amb el suport d’IB3 i l’Ajuntament d’Eivissa i el de Sant Josep. L’any 2023, va dirigir la sèrie documental, “Directors Talks”, per a la plataforma Caixafòrum+. Es tracta d’una sèrie de set capítols on cineastes com Wim Wenders, Marc Fitoussi o Sílvia Munt, entre d’altres, que reflexionen sobre el setè art i la seva obra cinematogràfica. Actualment acaba d’estrenar la segona temporada de Directors Talks, amb entrevistes a directors com Richard Linklater, Dani de l’Ordre o Vincent Pérez, entre d’altres.
El Cicle presenta
- Ferran Gassiot amb ‘La Memoria Infinita’ (2023), de Maite Alberdi el divendres 17 de gener de 2024
- Ruth T. Quintas amb ‘Festen (Celebració)’ (1998), de Thomas Vinterberg, el divendres 24 de gener de 2025
- Pascual Fernández amb ‘Toni Erdman’ (2016), de Maren Ade, el divendres 31 de gener de 2025
- Esther Matutes amb Searching for Sugarman (2012), de Malik Bendjelloul, el divendres 7 de febrer de 2025
- Antonio Lemos amb ‘Los Duelistas’ (1977), de Ridley Scott, el divendres 1 de febrer de 2025
- Pablo Alcántara amb ‘Pobres Criaturas’ (2023), de Yorgos Lanthimos, el divendres 21 de febrer de 2025