Un estudi del GEN-GOB amb finaciació de IbizaPreservation ha identificat punts on el 55% de la praderia està morta
-
GEN-GOB, IbizaPreservation i l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia han presentat l’informe de seguiment tècnic de les praderies de Posidonia oceanica a Cala Vedella.
-
Per primera vegada a Cala Vedella es caracteritzen les praderies de Posidonia oceanica des de l’any 2019 fins al 2022 ininterrompudament.
-
Les tres entitats remarquen la importància de l’estudi que es presenta avui, per tal de preservar les praderies de Posidonia oceanica i proporcionar dades actualitzades sobre el seu estat de conservació i la seva evolució en el temps.
Sant Jordi de ses Salines 20/09/2022. Les praderies de Posidonia oceanica a Cala Vedella presenten signes evidents de regressió ambiental segons l’últim estudi ambiental del GEN-GOB, el qual ha comtat amb el finançament de la Fundació IbizaPreservation. L’objectiu de l’estudi, que s’ha presentat aquest matí a les Oficines Municipals de Sant Jordi de l’Ajuntament de Sant Josep és, precisament, avaluar l’estat de conservació actual de les praderies i la seva evolució temporal, així com poder d’establir un seguiment anual que permeti avaluar l’evolució de la densitat, cobertura i quantitat de posidònia morta a Cala Vedella. Aquest seguiment es va iniciar fa quatre anys amb finançament municipal, el que ha permès avaluar l’evolució de la praderia al llarg del temps i establir una tendència.
Així, segons ha explicat avui Xisco Sobrado, tècnic marí de la organització ambiental GEN-GOB, l’any 2019 es varen instal·lar tres estacions de seguiment a diferents profunditats de Cala Vedella amb la finalitat de mesurar la densitat i la cobertura de la praderia. Des de llavors, aquestes estacions de seguiment es varen mostrejar també l’any 2020, 2021, i 2022 i els resultats d’aquesta sèrie temporal 2019 – 2022 indiquen un augment de la superfície de praderia morta a Cala Vedella.
“S’han trobat punts on el 55% de la praderia de posidònia està morta, la qual cosa indica que la capacitat de regeneració natural de les praderies de la zona no és suficient per compensar les pèrdues degudes a impactes antròpics”, indica Sobrado qui explica, a més a més, que els valors obtinguts de densitat, cobertura i praderia morta a les diferents estacions de Cala Vedella indicarien que les alteracions locals, com són el fondeig d’embarcacions, són les que afecten més a les praderies de posidònia.
“Una praderia en bon estat de conservació oxigena les aigües, capta nutrients i ajuda a mantenir les aigües netes. La seva degradació gradual posa en perill el seu paper com a fixadora de carboni”, adverteix el tècnic del GEN-GOB.
És per això, que tan des de el GEN-GOB com des de IbizaPreservation i l’Ajuntament, insisteixen que s’han de prendre mesures de gestió a Cala Vedella per frenar la degradació de les praderies de posidònia. De fet, l’estudi apunta a que la reducció del nombre d’embarcacions durant la temporada estival i la instal·lació de fondejos fixes de baix impacte, així com una millora de la qualitat de les aigües, serien mesures necessàries per conservar aquest ecosistema tan valuós. Des de IbizaPreservation, la seva directora Inma Saranova, ha assegurat que la participació a aquest estudi es una forma de afavorir la recol·lecció de dades fidedignes al voltant de la Posidonia oceanica, una de les línies prioritàries para la Fundació ambiental.
“No podem oblidar que la Posidònia és l’autèntic pulmó del mediterrani amb una capacitat d’absorció de CO₂ de l’atmosfera 15 vegades superior a la selva amazònica, per això hem de prendre mesures urgents per a trencar la tendència de degradació d’aquesta planta en les nostres aigües mentre encara siguem a temps i que la capacitat de regeneració de la posidònia és molt lenta”, explica Saranova.
La regidora de Medi Ambient de Sant Josep ha valorat la importància de les dades que ens aporten estudis com aquest i ha informat que «l’Ajuntament dona suport als estudis de caracterització de la posidònia que s’estan fent també a la resta del nostre municipi i que ens serviran per determinar la salut d’aquest ecosistema vital per la qualitat de les nostres aigües i la biodiversitat marina», amb quatre estacions pròpies i la col·laboració en el seguiment de dues de les estacions de la xarxa balear.
El regidor de Platges i Litoral, Josep Guasch, per la seva banda, ha reiterat la necessitat d’ordenar els fondejos a indrets amenaçats de la nostra costa i ha recordat el projecte promogut des de l’Ajuntament, «que ha rebut un informe desfavorable contra el que hem presentat al·legacions que esperam que es tenguin en compte per poder instal·lar les 36 bolles ecològiques per reduir la pressió que pateix Cala Vedella. El que volem és que es protegeixi, si no és amb el nostre projecte, que sigui amb el d’algú altre», ha insistit. També ha anunciat que l’Ajuntament treballa en l’ampliació de la zona de banys per allunyar les embarcacions de la costa allà on sigui possible.