L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia presenta l’actuació de l’Schola Cantorum, formació coral que pertany a l’Escolanía de El Escorial i que actuarà el proper dissabte, 5 de novembre, a l’església de Sant Josep a les 19.30 hores en el cicle de Tardor de l’Orgue de Sant Josep. La formació estarà acompanyada per l’organista de la basílica del Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial, Pedro Alberto Sánchez, i estarà dirigida per el josepí Bartomeu Tur, «amb una trajectòria molt prometedora que l’ha fet rebre nombrosos reconeixements tot i la seva joventut i del que estam molt orgullosos», ha dit la regidora de Cultura de Sant Josep, Cristina Ribas, que ha destacat «la oportunitat única que tenim aquest proper cap de setmana de gaudir de la música d’una formació d’una qualitat excepcional, que estam segurs que oferirà un gran espectacle».
Val a dir que l’Escolania consta a dia d’avui de 40 alumnes, però a Eivissa actuarà una formació de 13 d’ells, els que tenen les veus més greus. L’actuació d’Schola Cantorum començarà amb una missa cantada al temple josepí a partir de les 19.30 i seguirà a partir de les 20.15 amb el concert de l’agrupació coral. Alternaran un programa de música coral i sacra amb actuacions amb l’orgue de Sant Josep.
Bartomeu Tur ha dirigit l’Escolania, on ha començat a impartir Llenguatge Musical aquest curs, en diverses celebracions litúrgiques i en un concert recent a Salamanca. Nascut a Sant Josep de sa Talaia el 1998, Tur va començar els seus estudis musicals a l’Escola Municipal de Can Blau i posteriorment es va especialitzar en piano i composició al Conservatori Professional de Música i Dansa Catalina Bufí amb les màximes qualificacions. El 2017 accedeix al Conservatori Superior de Madrid en els primers llocs d’accés en les proves de direcció de cor i orquestra, formació que completa el 2021 amb el Premi d’Honor de Final de Carrera. Actualment és director musical i artístic de l’Orquestra i Cor de Càmara, formació que ha actuat en diversos esdeveniments, i també va ser el director titular en la Jove Orquestra Simfònica d’Eivissa a la trobada de 2022, entre altres.
Per la seva banda, Sánchez és també el Mestre de Capella de l’Escolania i va iniciar la seva formació musical precisament al cor d’infants cantors d’aquesta institució. Completa la seva formació a Roma, on obté el mestratge d’orgue i composició organística al Conservatori Santa Cecília, i al Pontifici Institut de Música Sacra on cursa estudis de gregorià i improvisació, a més de l’especialitat de Pedagogia de l’Orgue de nou al Conservatori Superior de Música de Madrid. Aquest capellà agustí ha actuat a Mèxic, Polònia, Suïssa, Itàlia, Panamà, Bèlgica i els Estats Units, entre altres, i dirigeix des de 2011 la Semana Internacional del Órgano de Madrid.
Escolania de El Escorial
L’Escolania de El Escorial és un projecte formatiu integral amb la música i el cant coral al centre de l’Educació. La Institució s’emmarca en el Reial Monestir de San Lorenzo de El Escorial. Al llarg dels segles ha albergat la presència de nens cantors que acompanyaven les celebracions litúrgiques. En 1974, els pares agustins, encarregats de la custòdia del monestir, reprenen la iniciativa fundant l’Escolania que coneixem avui.
Els nens viuen durant el curs escolar al monestir, envoltats de cultura i en un espai completament adaptat al seu desenvolupament. Durant els matins acudeixen al Reial Col·legi Alfonso XII (situat al mateix monestir) on realitzen els seus estudis reglats de Primària, ESO i Batxillerat amb altres companys de classe externs. A la tarda, diàriament, tenen la seva formació musical personalitzada a l’Escolania, on aprenen tècnica vocal, llenguatge musical, piano i altres instruments i on realitzen els assaigs del cor. Els que volen ampliar la formació musical ho complementen acudint al Conservatori Professional de San Lorenzo de El Escorial. No falten els moments d’estudi, d’oci, de joc, i les nombroses gires mundials que han realitzat, com les d’Estats Units, Panamà o Xina. A Espanya, han cantat als escenaris més emblemàtics i per personalitats com els membres de la Família Reial.
Actualment l’Escolania està formada per uns 40 nens d’entre 9 i 17 anys de diferents indrets de la Península. A Eivissa participaran els 13 més veterans que formen un cor de cambra de veus greus. Interpretaran un programa centrat en música polifònica sacra i cant gregorià, alternat amb la participació de l’orgue de Sant Josep.
Pedro Alberto Sánchez
Natural de Salamanca, inicia els estudis musicals en ingressar al cor de nens cantors del Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial. Al Conservatorio Profesional de Música Arturo Soria (Madrid) obté el títol professional de Música en l’especialitat d’orgue, sota la direcció de Don Anselmo Serna.
És mestre en orgue i en composició organística pel Conservatori Santa Cecília de Roma, on va ser alumne dels mestres Ottorino Baldassarri, Jiri Lecjian i Federico del Sordo. Al Pontifici Institut de Música Sacra, també a Roma, ha cursat estudis de gregorià (D. Saulnier, A. Turco) i Improvisació organística (T. Flury). Obté també, sota el guiatge de Don Miguel Bernal Ripol, el títol superior de Música, en l’especialitat de Pedagogía de l’orgue, al Real Conservatorio Superior de Música de Madrid.
Durant la seva estada a Roma va ser membre de la Capella Musicale de la Basílica de San Pedro del Vaticà a Roma. Al llarg de tots aquests anys ha participat a diversos cursos d’interpretació de música impartits per Monserrat Torrent, Lucía Riaño, Roberto Fresco, L. F. Tagliavini, M. Bernal…
Desenvolupa una notable activitat concertística que l’ha portat a oferir nombrosos recitals a Espanya, Mèxic, Polònia, Suïssa, Itàlia, Panamà, Bèlgica i els Estats Units.
Sacerdot agustí, és llicenciat en Estudis Eclesiàstics per l’Universitat Pontifícia de Salamanca i en Dret Canònic per l’Universidad Pontifícia Santo Tomás de Aquino de Roma.
A l’actualitat és l’organista del Real Monasterio de El Escorial i el seu mestre de capella. Des de 2011 és el Director de la Setmana Internacional d’Orgue de Madrid a l’agustiniana església de San Manuel y San Benito. Compagina la seva feina de concertista amb la pedagògica, com professor de Llenguatge Musical i Gregorià a l’Escolania de El Escorial.
Bartomeu Tur
Nascut el 1998 a Sant Josep de sa Talaia, comença els seus estudis musicals en l’especialitat de piano i percussió a l’Escuela de Música de Can Blau. Posteriorment, accedeis al Conservatori Professional de Música i Dansa d’Eivissa i Formentera Catalina Bufí, on es forma en l’especialitat de piano i en l’itinerario de composició i acaba el 6º de Grau Professional amb les màximes qualificacions.
El 2017 assoleix un dels primers llocs en les proves d’accés a direcció de cor i orquestra al Real Conservatorio Superior de Música de Madrid, obtenint d’aquesta manera una plaça per realitzar els seus estudis amb Juan Luís Martínez, Jesús Amigo i Mariano Alises, que complementa amb els estudis de Grau de Mestre d’Educació Primària a la Universidad Autónoma de Madrid. S’ha format també en Gestió i Organització d’Esdeveniments Musicals a l’Universidad Europea Miguel de Cervantes. Finalitza els estudis superiors de direcció en 2021 amb el Premio de Honor de Final de Carrera i al 2022 els de mestre de Primària amb el Premi Extraordinari al millor expedient de la promoció.
Actualment és el director musical i artístic de l’Orquesta y Coro de Cámara Sonora, projecte d’empreniment que funda junt a jóvens músics professionales i que ha passat per escenaris com la catedral de Segovia, la catedral d’Àvila, la Seu de Toledo o el Real Coliseo Carlos III de Granada. Des d’aquest curs és professor de Lenguatge Musical a l’Escolania del Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial, que ha dirigit en diferents celebracions litúrgiques a la Basílica y al concert que celebraren el passat curso a Salamanca.
Ha ostentat la direcció titular de la Jove Orquestra Simfònica d’Eivissa a la seva trobada de 2022, del Coro Universitario Complutense, de la Coral Estela de San Matías, del Coro de Jóvenes del Colegio Mayor Fundación SEPI i del Coro del Perpetuo Socorro. Ha ocupat el càrrec de director assistent del Coro de Niños de la Comunidad de Madrid i de la Jove Orquestra Simfònica d’Eivissa a la seva trobada de 2019 junt al mestre Salvador Brotons.