L’Assemblea General de les Nacions Unides, amb l’ànim de posar el focus en la violència que s’exercia contra les dones pel fet de ser-ho, en 1999 va decidir declarar el 25 de novembre com a Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Se’ns insta a totes i tots a la tasca de conscienciació i sensibilització.
Des de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia volem manifestar la nostra repulsa cap a totes les formes de violència recollides en el Conveni d’Istanbul i ens sumem a totes les veus que clamen per un futur en igualtat i lliure de violències.
Mes de 1.160 dones assassinades per la seva parella o ex parella des que hi ha registre en 2003. Assassinades per ser dones. Hem de sumar a aquesta esgarrifosa xifra totes aquelles violències exercides contra les dones i assenyalades en el citat Conveni. Són pèrdues inassumibles en una societat avançada i moderna. Estem davant una qüestió d’Estat, de salut pública i un greu atemptat als Drets Humans.
Tenim davant una realitat innegable que ens interpel·la a tots i totes a una acció ferma en pro de l’erradicació de la violència contra les dones i de les actituds socials que la toleren, la justifiquen o fins i tot la banalitzen, hem d’intensificar esforços per a combatre el masclisme i condemnar totes les actituds, pràctiques i conductes que consenten i reprodueixen les violències masclistes.
La legislació espanyola ha tingut importants avanços normatius arribant a comptar amb una legislació que és un referent per a molts Estats, sent Espanya el primer a acordar, en 2017, un Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere.
És temps que la societat prengui consciència i interioritzi que, com ha dit l’Organització de les Nacions Unides, la violència contra les dones és una vulneració dels drets humans que aconsegueix proporcions pandèmiques.
Observem amb preocupació l’augment al nostre país del nombre de dones que tenen algun sistema de seguiment policial, d’igual manera l’increment de menors en situació de vulnerabilitat, ja que la violència que sofreixen les mares s’estén a ells. Alertem de l’augment de la violència vicària (47 menors des de 2013) i vam mostrar la nostra preocupació pel desemparament que sofreixen els orfes i òrfenes.
Encara que sembli obvi, potser no està de més recordar que les dones no desitgen ser víctimes, no desitgen ser valentes, volen ser simplement lliures.
Per tot això, des de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia:
– Ens unim a totes les altres entitats Locals en adherir-nos a aquesta Declaració i secundem totes les veus que treballen per un futur lliure de violències.
– Ratifiquem el nostre compromís amb el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere i recordem la necessitat de continuar avançant en el seu desenvolupament, així com l’especial paper que juguen els Ajuntaments.
– Hem de continuar treballant en la ruptura del silenci, la sensibilització i conscienciació a la ciutadania del problema estructural de la societat que suposa la violència masclista.
– Instem a millorar la coordinació contínua entre els diversos agents socials implicats en la violència contra les dones.
– Hem de millorar la resposta institucional a tots els nivells, evitant el risc de victimització secundària i millorant la confiança de les víctimes.
– Demandem la utilització de tots els recursos que siguin necessaris en l’assistència, ajuda i protecció de les víctimes, els seus fills i filles.
– Hem d’impulsar el debat social perquè el públic deixi de ser privat. Els Ajuntaments som la majoria de les vegades el primer recurs i, a vegades l’únic del qual disposen les dones en cerca d’objecció i denúncia de la violència que sofreixen.
– Creiem de summa importància donar un impuls a la formació dels agents implicats per a garantir una resposta especialitzada i integral a les víctimes.
– Col·laborar amb les associacions de la Societat civil que lluiten contra la violència masclista i treballen per la igualtat d’homes i dones.
– Ratificar el compromís de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, contra la violència de Gènere, i en defensa dels drets de les dones, l’erradicació de qualsevol discurs negacionista i posicionament polític que negui la violència de Gènere o rebutgi les polítiques públiques enfocades a la seua total erradicació.
– Què la corporació municipal insti al Govern d’Espanya a desenvolupar estudis amb els que conceptualitzar i delimitar la violència de Gènere digital, que és la que es exerceix mitjançant de les noves tecnologies i que ja es freqüent entre l’adolescència, per acabar incloent-la de manera explícita al marc legal de les Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre , de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere en línia amb els suggeriments del Parlament Europeo i el Consell d’Europa.