Acta del Pleno ordinario del 25 de mayo de 2017

ACTA DE PLE CORRESPONENT A LA SESSIÓ FETA EL DIA VINT-I-CINC DE MAIG DE DE DOS MIL DISSET

ACTA NÚM. 05/17

A Sant Josep de sa Talaia, quan són les nou hores trenta minuts del dia vint-i-cinc de maig de 2017, es reuneixen a la sala dʼactes dʼaquest Ajuntament, els membres integrants del Ple de lʼAjuntament que a continuació es detallen, prèviament convocats i per tal de celebrar, en primera convocatòria, la present sessió ordinària.

Assistents:
Presideix la sessió el Sr. Alcalde, Sr. Josep Marí Ribas (PSOE)

Regidors/es del PSOE:
Sra. Ana Ribas Alonso
Sra. Francisca Ribas Ribas
Sr. Ángel Luis Guerrero Domínguez
Sra. María José Guisado Costa
Sr. Francisco Ramon Tur
Sra. Helena Benlloch Bottini
Sr. José Guasch Roig
Sra. Neus Marí Planells

Regidors/es del GPM:
Sra. María Nieves Marí Marí
Sr. José Luis Clapés Espases
Sr. Francisco Javier Marí Álvarez
Sr. José Serafín Grivé Guasch
Sra. Marilina Ribas Cardona
Sra. Manuela Quintas Bouza

Regidors/es de Guanyem Sant Josep:
Sr. Francisco Javier Ramírez Guerrero
Sra. Paola García Martínez
Sr. Pedro Ribas Planells
Sra. Mónica Fernández Campos

Regidors/es d’AL-IN:
Sr. Vicente Juan Torres Ribas
S’ha excusat per la seva absència:
Sra. Encarnación Castro Rojas, d’AL-IN

Dóna fe de l’acte, la secretària general de la corporació, Sra. María Domingo García i hi assisteix l’ interventor accidental, Sr. Joan Josep Prats Marí.

ORDRE DEL DIA

I. PART RESOLUTÒRIA

1r.- Aprovació, si pertoca, de l’esborrany de l’acta 04 /17, de 27 d’abril de 2017.
2n.- Resolució de les al·legacions i aprovació definitiva de l’Ordenança municipal reguladora de l’aforament màxim d’activitats i els seus sistemes de control en el municipi de Sant Josep de sa Talaia.
3r.- Informe de compliment dels terminis de pagament establerts en la Llei 15/2010 (1r trimestre 2017)
4t.- Moció presentada per escrit pel GPM sobre “reforç del ferm de la corba a carretera a l’aeroport”
5è.- Mocions presentades per GUANYEM sobre
5.1.- “Eliminació de les disposicions addicionals 27 i 35 del projecte de Llei dels pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2017”.
5.2.- “Per a l’adequació i reforç del ferm asfàltic del camí de sa pedrera de Ca n’Orvai”

II. PART DE CONTROL I SEGUIMENT DE LA GESTIÓ PEL PLE

6è.- Coneixement al Ple dels decrets d’Alcaldia.
7è.- Mocions de control presentades per escrit pel GPM, sobre:
7.1.- Reducció d’efectius de Policia Local temporada 2017
7.2.- Contractes menors.
8è.- Precs i preguntes.

L’Alcaldia-Presidència declara oberta la sessió i es passa a despatxar els assumptes que figuren a l’Ordre del Dia, que són els següents:

I. PART RESOLUTÒRIA

1r.- APROVACIÓ, SI PERTOCA, DE L’ESBORRANY DE L’ACTA 04 /17, DE 27 D’ABRIL DE 2017.

El Sr. Alcalde sol·licita si algun membre de la corporació ha de practicar alguna rectificació a l’esborrany de l’acta repartida juntament amb la convocatòria.
La Sra. Marí, del GPM, vol que a la pàg. 4 de l’acta, on consta la seua intervenció respecte als procediments judicials no resolts entre l’antiga constructora de Caló de s’Oli i l’Ajuntament on diu “espera que almenys els sous per a aquest any estiguin en el romanent i es porti endavant l’obra”, ha de dir “—“ espera que almenys els sous per a aquest any estiguin en el romanent, no com en el 2011 que no hi estaven”.
I a la pàg. 13 on figura la pregunta sobre quants expedients sancionadors de platges s’han iniciat arran de les visites de la Policia Local i que la Sra. Marí Planells va dir que eren una vintena, encara que no podia dir quants havien set per denúncia de la Policia Local, vol que s’afegeixi: “La Sra. Marí vol que al proper Ple es concreti quins expedients són”.
El Sr. Torres, d’AL-IN, vol que es rectifiqui l’errada que figura a la pàg. 4, a la seua intervenció i on posa “… i espera que realment es faci l’obra i no tardem fins al 2015 per fer-la”, ha de dir i no tardem fins al 2019 per fer-la.
Seguidament sotmeses aquestes rectificacions a consideració del Ple, s’aproven per unanimitat dels assistents, juntament amb l’acta del Ple ordinari de 27 d’abril de 2017.

2n.- RESOLUCIÓ DE LES AL·LEGACIONS I APROVACIÓ DEFINITIVA DE LʼORDENANÇA MUNICIPAL REGULADORA DE LʼAFORAMENT MÀXIM DʼACTIVITATS I ELS SEUS SISTEMES DE CONTROL EN EL MUNICIPI DE SANT JOSEP DE SA TALAIA.

El Sr. Alcalde dóna compte del Dictamen de la Comissió Informativa i cedeix la paraula a la Sra. Paquita Ribas del PSOE, que explica que “de les dotze al·legacions que sʼhan presentat a lʼaprovació inicial de lʼOrdenança, excepte la de la Federación Empresarial Hotelera de Ibiza, totes diuen el mateix i es proposa rebutjar les al·legacions excepte el que demana la presentada per la Federació Empresarial Hotelera.”
El Sr. Marí Álvarez, del GPM, diu que ells estan dʼacord en els controls, encara que la responsabilitat del control de lʼaforament és de lʼactivitat. Diu que és “una ordenança de difícil compliment i sʼhauria dʼhaver anat a poc a poc en el compliment del què sʼexigeix”.
El Sr. Ramírez de GUANYEM diu que el seu grup sʼabstendrà, encara que és una eina necessària, serà difícil fer complir aquesta normativa i serà necessària la col·laboració ciutadana. Respecte de lʼal·legació que es proposa estimar té el dubte de si aquells establiments que tenguin activitats mixtes, (clients dʼhotels i clients dʼactivitats extrahoteleres) si tendran lʼobligació de controlar lʼaforament, a la qual cosa la regidora Sra. Ribas li confirma que si desenvolupa una activitat extrahotelera hi està subjecta.
El Sr. Torres, dʼAL-IN, considera que no hi haurà suficient control, creu que funcionarà a aigua passada, la intenció és bona però creu que no serà efectiva i diu que el seu grup sʼabstendrà.
La Sra. Paquita Ribas diu que el problema no el tenim només a Sant Josep, que activitats nʼhi ha per tots els municipis i que el control a través de mitjans mecànics és lʼúnica manera dʼaconseguir tranquil·litat per als vesins i evitar futurs perills i reitera que els establiments que realitzin activitats mixtes (per a clients i externs) ho han dʼacomplir.
El Sr. Marí Álvarez diu que li pareix arbitrària, diu que tots els hotels fan activitats externes, com per exemple celebrar una boda i per tant sʼha dʼexigir posar aquest control automàtic.

El Sr. Ramírez vol posar de manifest la decepció que li suposa que no sʼaprovin o no es facin ordenances proposades pel seu grup i que han set aprovades pel Ple.
Per últim la Sra. Ribas vol fer constar, en relació amb el que ha dit a la darrera intervenció el Sr. Marí Álvarez, que la celebració dʼuna festa dʼuna boda a un hotel, des del punt de vista de lʼaforament pot ser igual de perillosa que una festa amb Dj i, per tant, no es poden diferenciar aquestes activitats i sʼha dʼexigir el mateix.
A continuació, vistos els informes que a continuació es transcriuen:
“INFORME TÉCNICO – ALEGACIONES A LA ORDENANZA MUNICIPAL REGULADORA DEL AFORO MÁXIMO DE ACTIVIDADES Y SUS SISTEMAS DE CONTROL EN EL MUNICIPIO DE SANT JOSEP DE SA TALAIA
1. ALEGACIONES PRESENTADAS
Revisados los archivos municipales, se comprueba que durante el trámite de información pública se han presentado las siguientes alegaciones:
– Alegaciones de la Federación Empresarial hotelera de Ibiza y Formentera
2. ALEGACIONES FEDERACIÓN EMRPESARIAL HOTELERA DE IBIZA Y FORMENTERA
1. Revisadas las alegaciones presentadas, se comprueba que se solicita que se distinga entre establecimientos de alojamiento turístico que realizan actividades de entretenimiento, recreativas o similares, complementarias a la actividad principal, dirigidas únicamente a los clientes alojados en el establecimiento y los establecimientos de alojamiento turístico que realizan dichas actividades para el público en general. Por ello, solicitan añadir el siguiente párrafo al artículo 6 de la ordenanza:
“Quedan exceptuadas de la obligación de realizar el control de aforo las personas titulares de actividades turísticas de alojamiento que además ejerzan actividades turísticas de entretenimiento, recreativas o similares (que sean compatibles y secundarias a la actividad principal) exclusivamente para los clientes alojados en sus establecimientos.”
2. Tal y como se indica en las alegaciones presentadas, es cierto que los establecimientos de alojamiento turístico que ejercen actividades secundarias únicamente para los clientes alojados en el establecimiento, ya realizan un “control de aforo” mediante el check-in en el establecimiento, estando limitado por el número de habitaciones y camas.
El técnico que suscribe considera que el objetivo de la ordenanza es que los servicios de inspección puedan controlar el aforo de los establecimientos en los que debido a su gran capacidad no sería posible sin un sistema electrónico instalado para ello. Sin embargo, la problemática se encuentra en los establecimientos abiertos al público en general, ya que en los establecimientos de alojamiento turístico que ejercen actividades de entretenimiento únicamente para los clientes alojados, la realidad física del establecimiento no permite al promotor superar el número de plazas turísticas autorizadas, pudiendo comprobar los servicios de inspección si se permite el acceso al público en general.
Se considera que, en línea con lo alegado, se debería añadir un tercer párrafo al art. 6.1.a de la ordenanza, con la siguiente redacción:
“Quedan excluidas las actividades permanentes de alojamiento turístico en las que se ejerzan actividades turísticas de entretenimiento o similares exclusivamente para los clientes alojados en el establecimiento”
Y para que conste, emito el presente en Sant Josep de sa Talaia, a 12 de marzo de 2017
Fdo: Luis Eduardo Carrasco Mayans INGENIERO TÉCNICO INDUSTRIAL MUNICIPAL”

“INFORME JURIDICO: ALEGACIONES A LA APROBACIÓN INICIAL DE LA ORDENANZA MUNICIPAL DEL AFORO MÁXIMO DE ACTIVIDADES Y SUS SISTEMAS DE CONTROL
El 23 de febrero de 2017 se aprueba inicialmente por el Pleno Municipal la ordenanza municipal del aforo máximo de actividades y sus sistemas de control, que se publica en el BOIB de 11 de marzo de 2017.
Dentro del plazo de exposición pública para alegaciones establecido en el artículo 49 de la Ley 7/1985, Reguladora de las Bases del Régimen Local, para información pública y audiencia a los interesados por el plazo mínimo de treinta días y para la presentación de reclamaciones y sugerencias presenta alegaciones:
· FEDERACIÓN EMPRESARIAL HOTELERA DE IBIZA, CIF V07067036, de 31 de marzo de 2017, RGE 4462
· EIVISSA DC DEU S.L. CIF B57137036, de 20 de abril de 2017, RGE 5445
· BEACHOUSE ISLAND SPAIN S.L. CIF B57987745, de 20 de abril de 2017, RGE 5448
· ASOCIACIÓN DE OCIO DE IBIZA. CIF G57829152, de 20 de abril de 2017, RGE 5491
· ELIPSE MARIA LUISA NAVARRO S.L. CIF A0914804, de 21 de abril de 2017, RGE 5542
· EIVISSA REVIVAL S.L. CIF B57826935 , de 24 de abril de 2017, RGE 5637
· NASSAU BEACH CLUB IBIZA S.L. CIF B07722846, de 24 de abril 2017, RGE 5638
· INMO SIRENIS S.L.U. NIF B07910177, de 25 de abril de 2017, RGE 5680
· DUNES IBIZA S.L., CIF B57780967, CIF de 24 de abril de 2017, RGE 5640
· INVERSIONES IBICENCAS S.L., CIF A07166606, de 25 de abril de 2017, RGE 5706
· ASOCIACION DE COMERCIANTES DE PLAYA DEN BOSSA, CIF G57592495, RGE 5682
· FIESTA HOTELS & RESORTS, CIF B45010808, de 26 de abril de 2017, RGE 6727

Vistas las alegaciones, se informa:
1. Se aprecia que las alegaciones evitan mencionar la disposición final primera que autoriza a los ayuntamientos para
dictar las disposiciones precisas para el desarrollo de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d’instal·lació, accés i exercici d’activitats a les Illes Balears. Esta ley no veda expresamente al ayuntamiento su desarrollo, ni establece un listado de materias que puedan o no ser desarrolladas por un ayuntamiento, que podría haberse establecido, por tanto es decisión legislativa no limitarlo.
2. El Ayuntamiento tiene competencia propia en la materia, atribuida por el artículo 25 de la Ley 7/1985, Reguladora de las Bases del Régimen Local: El Municipio, para la gestión de sus intereses y en el ámbito de sus competencias, puede promover actividades y prestar los servicios públicos que contribuyan a satisfacer las necesidades y aspiraciones de la comunidad vecinal en los términos previstos en este artículo. La ley de Bases de régimen local no puede llegar un grado de concreción de materias que mencione expresamente el control de aforos, pero se menciona en el punto j) Protección de la salubridad pública y en el f) la protección civil. Materias que afectan directamente al control de aforos, no cabe pensar que ante un infortunio relacionado con el aforo un ayuntamiento se desentienda tras el sinfín de recovecos de duplicidades, títulos e índoles que aparecen en estas alegaciones.
Este artículo 25 debe interpretarse desde hace un año según el acertado criterio de la sentencia del Tribunal Constitucional de 9 de junio de 2016, tendente a la defensa de la autonomía local, que resuelve el recurso de inconstitucionalidad 1959-2014 interpuesto por la Letrada de la Junta de Andalucía, porque el listado de materias enumerado se afirma como cerrado y que las Comunidades Autónomas sólo podrían atribuir “competencias propias” a los municipios en el marco de ese elenco tasado de materias. La sentencia corrige esa visión y aclara que el listado de competencias propias es sólo “–taxativo, según el recurso–“, y “no puede interpretarse en el sentido limitador y excluyente que propone el recurso.”
Sorprendentemente, hace un par de meses, el Tribunal Supremo en una sentencia avala la competencia de un ayuntamiento hasta para regular el uso de la lengua con este argumento: “luego no es que no se reconozca legalmente una competencia municipal para la normalización lingüística del vasco, sino que tal competencia está atribuida a la Comunidad Autónoma. En el caso presente no se está ante una normativa generalizadora, sino ante una Ordenanza que aborda un ámbito muy concreto”
La Sala de lo Contencioso-Administrativo de las Illes Balears en sentencia de 29 junio 2015, desestimando el recurso contra una ordenanza municipal de Calvià: “La potestad reglamentaria de los municipios en materia de medio ambiente resulta incardinada dentro de los ámbitos materiales de competencias previstos en el artículo 25 de la Ley 7/1985, en su apartado primero recoge una cláusula general atributiva de competencias a los mismos, mientras que entre las competencias obligatorias del municipio previstas en su apartado segundo, incluye en la letra f) la “Protección del medio ambiente”
3. Se aprecia que estas alegaciones tampoco mencionan que otras normas con rango de Ley atribuyen competencias
a los ayuntamientos, como es la de inspección y control de actividades, por la citada Llei 7/2013. Si se atribuye a los ayuntamiento la obligación de control e inspección, va de suyo que también se atribuye la capacidad de dotarse de los instrumentos legales para ejercerlas, incluida la de desarrollo normativo.
4. Precisamente porque los municipios constitucionalmente, artículo 140 de la Constitución Española, tienen autonomía local, que se concreta en la Carta Europea de Autonomía Local, de 15 de octubre de 1985 como “el derecho y la capacidad efectiva de las Entidades locales de ordenar y gestionar una parte importante de los asuntos públicos, en el marco de la Ley, bajo su propia responsabilidad y en beneficio de sus habitantes”. No todos los municipios de Baleares, de los del interior de la isla de Mallorca, a los de la costa ibicenca con intensa actividad turística, tienen las mismas “necesidades y aspiraciones de la comunidad vecinal”
5. El criterio para discernir distinto (que supone de facto modificar la Llei 7/2013) y desarrollo está muy clara: La normativa municipal no tiene capacidad para alterar lo establecido por norma con rango de Ley. La aplicación de esta Ordenanza no perjudica la invocación de una norma con rango de Ley, por tanto lo que se está haciendo es desarrollarla, detallar necesidades específicas.
6. Respecto a las competencias exclusivas, el diseño bastante imperfecto de distribución competencial constitucional, es sólo entre Estado y Comunidades Autónomas, en ningún caso municipios, como sí existe en otras constituciones europeas vigentes. Por tanto es evidente que siempre cualquier asunto que desarrolla un ayuntamiento es competencia exclusiva, del Estado o de la Comunidad Autónoma, o compartida entre ambos. Al establecer las materias competencia municipal, no se menciona si es competencia estatal, autonómica, exclusiva, compartida, pero, como dice el punto 2 del artículo 25 de la Ley 7/1985 reguladora de las Bases del Régimen Local, siempre, en los términos de la legislación del Estado y de las Comunidades Autónomas, como se cumplimenta en esta Ordenanza.
7. En el ámbito sancionador, en esta ordenanza no se crean nuevas infracciones ni sanciones, sino que se detallan para el ámbito del aforo máximo. La Doctrina de las Salas Contencioso Administrativo del Tribunal Superior de Justicia de les Illes Ballears, en la materia es que “no puede imputarse de forma genérica a la regulación de la Ordenanza como vulneradora del principio de legalidad.”
El Supremo se remite a la doctrina del Tribunal Constitucional fijada reiteradas especialmente en sus Sentencias 132/2001 y 161/2001: “no sirve, con todo, para excluir de forma tajante la exigencia de ley. Se sostiene que los Municipios no pueden tipificar por completo y según su propio criterio las infracciones y sanciones. Se continúa expresando que la flexibilidad alcanza a que no sea exigible una definición de cada tipo de ilícito y sanción en la ley, pero no permite la inhibición del legislador. La ley ha de fijar los criterios mínimos de antijuridicidad, de modo que establezca criterios que orienten y condicionen la valoración por cada Municipio al establecer los tipos de infracción. La misma exigencia se mantiene en definitiva respecto a las infracciones”.
a) Lógicamente la Llei 7/2013, en una correcta técnica legislativa no detalla, por ejemplo, cada documento que es infractor no presentarlo, sino que este detalle es tarea de la normativa de desarrollo.
b) Siempre en aras a la seguridad jurídica, ya que la ordenanza tiene la virtualidad de proporcionar con antelación conocimiento de que actos se van a considerar graves o muy graves en el procedimiento sancionador.
c) Ya que otra técnica jurídica hubiese sido remitirse en bloque a los artículos de 102 a 104 de la ley de actividades, y en un eventual procedimiento sancionador ajustar el hecho infractor a lo que genéricamente establecen estos artículos, es más cómoda, pero aporta menor seguridad jurídica y no cumple con el fin de la aprobación y publicación de esta ordenanza que es dar publicidad de forma legal a las decisiones municipales sobre aforo.
d) Dicho de otra manera, falsear la documentación sobre el aforo se hubiera considerado también infracción muy grave sin el artículo 8.3 esta ordenanza, pero con él queda claro de antemano.
e) A estos efectos el artículo 8 de la ordenanza, en infracciones leves tiene sólo dos concreciones, en las graves adapta al aforo cuestiones recogidas de manera genérica en las letras de a) a p) del artículo 103, y en las muy graves los 9 puntos del artículo 104, especialmente la mención genérica de “obstaculizar la inspección”, es decir obstaculizar el objeto de esta ordenanza y competencia municipal de inspección y control, concretamente manipulando los sistemas o el punto de acceso.

I. Las medidas provisionales están expresamente previstas en la ley, y para adoptarlas han de concurrir en la actividad los supuestos de urgencia o gravedad especial que la misma establece.
II. En cuanto a la planificación normativa mencionada en el artículo 132 de la Ley 39/2015, el Pleno del Tribunal Constitucional, por providencia de 19 de julio de 2016, ha acordado admitir a trámite recurso de inconstitucionalidad contra este y contra el artículo 133.
III. En cuanto a las alegaciones respecto a la terminología utilizada, es la misma terminología utilizada en la normativa de actividades, por tanto no existe una indeterminación o discrecionalidad de los conceptos, sino una remisión a la norma que regula el contenido de esa denominación. “Ni siquiera en la elaboración de Leyes Orgánicas el límite de la reserva de ley impide la remisión legislativa”, como dice la Sentencia del Tribunal de Justicia de Madrid Sala de lo Contencioso-Administrativo de 23 enero 2015.
IV. En cuanto a los límites numéricos del artículo 6 de la Ordenanza, cuando se refiere a 200 o 1000 personas, se ha solicitado informe de la Policía Local al respecto, ya que se han decidido en función de la experiencia de los agentes que actúan sobre el terreno, que es muy conveniente tener en cuenta. Es adecuada la utilización de números denominados redondos, cuando existe un cierto grado de indeterminación que técnicamente impide concretar un número resultado de un cálculo.
V. La alegación referente al ámbito de aplicación, artículo 2.1 de la ordenanza, no se sostiene, el ámbito es el mismo que el de la ley que desarrolla, las mismas exenciones sin necesidad de repetirlas, simplemente recuerda que pueden estar excluidas de control municipal también por ley estatal.
VI. La alegación referente a las consultas públicas, estas se han efectuado como obliga el artículo 49 de la Ley 7/1985, de 2 de abril, reguladora de las Bases del Régimen Local, para la aprobación de las ordenanzas, sin perjuicio de las particularidades previstas en la normativa específica para las Ordenanzas fiscales o y sin que sea obligatoria una especial.
La sentencia Tribunal Supremo Sala 3ª, sec. 4ª, de 15 de julio de 2003, referente este trámite dice: “no comporta la nulidad de pleno Derecho de la Ordenanza impugnada, puesto que determina los supuestos en que deben ser oídas las asociaciones de consumidores en la elaboración de disposiciones, pero esta audiencia debe ser evacuada con arreglo al trámite previsto en la Ley de Bases de Régimen Local para la aprobación de las Ordenanzas Municipales.”
VII. Existe un periodo de tiempo para permitir la adaptación de las infraestructuras de los locales a la ordenanza, que es el que se ha considerado suficiente desde el punto de vista técnico, en la transitoria segunda.
VIII. Sin embargo debe tenerse en cuenta la mención expresa a la interpretación referente al ámbito de no aplicación a los clientes ya alojados en un establecimiento turístico, en el artículo 6.1.a. solicitada por la FEDERACIÓN EMPRESARIAL HOTELERA DE IBIZA, e incluir la modificación según el informe técnico de 12 de mayo de 2017.

Por tanto, procede desestimar todas las alegaciones a la aprobación inicial de la ordenanza municipal del aforo máximo de actividades y sus sistemas de control, con la salvedad del punto VIII
Sant Josep de sa Talaia, 15 de mayo de 2017 El Técnico de Administración General
Juan M. López Llamas”
Se sotmet la proposta a votació i per 9 vots a favor del PSOE i 11 abstencions (6 del GPM, 4 de
GUANYEM i 1 dʼAL-IN, és a dir, per majoria de vots afirmatius, sʼACORDA:
1r.- Desestimar, basant-se en els informes transcrits, les al·legacions presentades per:
· EIVISSA DC DEU S.L. CIF B57137036, de 20 dʼabril de 2017, RGE 5445
· BEACHOUSE ISLAND SPAIN S.L. CIF B57987745, de 20 dʼabril de 2017, RGE 5448
· ASOCIACIÓN DE OCIO DE IBIZA. CIF G57829152, de 20 dʼabril de 2017, RGE 5491
· ELIPSE MARIA LUISA NAVARRO S.L. CIF A0914804, de 21 dʼabril de 2017, RGE 5542
· EIVISSA REVIVAL S.L. CIF B57826935 , de 24 dʼabril de 2017, RGE 5637
· NASSAU BEACH CLUB IBIZA S.L. CIF B07722846, de 24 dʼabril 2017, RGE 5638
· INMO SIRENIS S.L.U. NIF B07910177, de 25 dʼabril de 2017, RGE 5680
· DUNES IBIZA S.L., CIF B57780967, CIF de 24 dʼabril de 2017, RGE 5640
· INVERSIONES IBICENCAS S.L., CIF A07166606, de 25 dʼabril de 2017, RGE 5706
· ASOCIACION DE COMERCIANTES Y EMPRESARIOS DE PLAYA DEN BOSSA, de 25 dʼabril de 2017, CIF G57592495, RGE 5682
· FIESTA HOTELS & RESORTS, CIF B45010808, de 26 de abril de 2017, RGE 6727
2n.- Estimar parcialment lʼal·legació presentada per la Federación Empresarial Hotelera de Ibiza, CIF V07067036, i afegir un tercer paràgraf a lʼart. 6.1 de lʼordenança, amb la següent redacció:
“Queden excloses les activitats permanents dʼallotjament turístic en les quals sʼexerceixin activitats turístiques dʼentreteniment o similars exclusivament per als clients allotjats a lʼestabliment”.
3r.- Aprovar definitivament, amb la modificació anterior, lʼordenança municipal reguladora de lʼaforament màxim dʼactivitats i els seus sistemes de control en el municipi de Sant Josep de sa Talaia.
4t.- Publicar el text íntegre de lʼOrdenança al BOIB
5è.- Notificar el present acord als interessats amb els recursos pertinents

3r.- INFORME DE COMPLIMENT DELS TERMINIS DE PAGAMENT ESTABLERTS EN LA LLEI 15/2010 (1R TRIMESTRE 2017)

El Sr. Alcalde dóna compte al Ple de lʼinforme tramès al Ministeri dʼEconomia i Hisenda sobre compliment dels terminis de pagament establerts en la Llei 15/2010, pel que fa al primer trimestre de lʼexercici 2017.
El Sr. Alcalde diu que segons aquest informe el període mitjà de pagament a proveïdors ha set de
31,13 dies.

4t.- MOCIÓ PRESENTADA PER ESCRIT PEL GPM SOBRE “REFORÇ DEL FERM DE LA

CORBA A CARRETERA A LʼAEROPORT”
La Sra. Ribas, del GPM, explica la moció que a continuació es transcriu:
“Els vesins que viuen a la zona de Sa Caleta i a lʼentorn de lʼaeroport ens han fet arribar la seva preocupació pel mal estat en que es troba la corba que està després del girador de sa Caleta en direcció a lʼaeroport que també te sortida el camí dels còdols.
Actualment el ferm dʼaquesta carretera en general, i dʼaquesta corba en particular, no es troba en condicions òptimes i provoca relliscades dels vehicles i augmenta el risc dʼaccidents. A més a més durant la temporada dʼestiu lʼaugment de trànsit per aquesta carretera es molt considerable.
Aquesta carretera es de titularitat municipal i pertoca a lʼajuntament de Sant Josep el seu manteniment i millora.
El Grup Popular Municipal es conscient de que la corba en bon estat evitaria accidents i per això proposem al Ple la següent PROPOSTA Dʼ ACORD:
Lʼ Ajuntament de Sant Josep de Sa Talaia acorda executar quan abans el reforç del ferm dʼaquesta corba.”
La Sra. Ribas agraeix el vot favorable i unànime de la Comissió Informativa, en què es va proposar que a part dʼaquesta corba sʼarreglés el reforç del ferm de la corba coneguda com a Can Font.
El Sr. Guerrero, del PSOE, diu que aprovaran la moció. El Sr. Ribas, de GUANYEM, diu que hi votaran a favor i que les vies de titularitat municipal pateixen una sobrecàrrega de trànsit que ha de suportar lʼAjuntament i aquesta és una dʼelles.
A continuació, se sotmet la proposta a votació i per unanimitat, és a dir, per 20 vots a favor (9 del PSOE, 6 del GPM, 4 de GUANYEM i 1 dʼAL-IN), sʼACORDA:
LʼAjuntament de Sant Josep de sa Talaia acorda executar al més aviat possible el reforç del ferm de la corba que hi ha després del girador de sa Caleta en direcció a lʼaeroport i a la mateixa carretera la corba coneguda com a Can Font.

5è.- MOCIONS PRESENTADES PER GUANYEM SOBRE

5.1.- “ELIMINACIÓ DE LES DISPOSICIONS ADDICIONALS 27 I 35 DEL PROJECTE DE LLEI DELS PRESSUPOSTOS GENERALS DE LʼESTAT PER A LʼANY 2017”.
La Sra. Fernández, de GUANYEM, exposa la moció que a continuació es transcriu:
“Con motivo de la tramitación del Proyecto de Ley de Presupuestos Generales del Estado aprobado por el Consejo de Ministros el pasado 31 de marzo de 2017, y publicado en el Boletín Oficial de las Cortes Generales el 6 de abril de 2017, queremos mostrar nuestro rechazo al contenido incorporado en las Disposiciones Adicionales 27 y 35 en dicho Proyecto.

Las citadas disposiciones limitan la incorporación de personal laboral en las administraciones públicas en los supuestos en los que un Ayuntamiento o una Comunidad Autónoma acuerde apostar por la gestión directa de los servicios públicos revirtiendo la gestión privada realizada a través de empresas concesionarias. Esta disposición supone un ataque directo a los procesos de reversión hacia la gestión pública directa por las administraciones públicas, emprendidos en numerosos Ayuntamientos o Comunidades Autónomas en relación a los procedimientos de subrogación de los trabajadores, sin perjuicio de hacer estos procesos compatibles con los principios constitucionales de igualdad, mérito y capacidad.
Debemos hacer constar que esta nueva medida regresiva:
– Ataca al principio autonomía consagrado en el Artículo 140 de la CE “La Constitución garantiza la autonomía de los municipios. Estos gozarán de personalidad jurídica plena. Su gobierno y administración corresponde a sus respectivos Ayuntamientos, integrados por los Alcaldes y los Concejales. Los Concejales serán elegidos por los vecinos del municipio mediante sufragio universal, igual, libre, directo y secreto, en la forma establecida por la ley. Los Alcaldes serán elegidos por los Concejales o por los vecinos. La ley regulará las condiciones en las que proceda el régimen del concejo abierto.”
– Obstaculiza severamente los procesos de reversión hacia la gestión directa de los servicios y obras de titularidad pública que actualmente están gestionados por empresas y entidades privadas mediante contratos, al no poder incorporar con garantías a los trabajadores que actualmente prestan sus servicios con probada experiencia y profesionalidad.
– Supone un nuevo obstáculo legal a los ya conocidos, y contradice uno de los supuestos pilares de la Ley de racionalización y sostenibilidad de la Administración Local, que es la eficiencia en la prestación de los servicios públicos obviando que la gestión indirecta –privada- de los servicios públicos locales presenta numerosos inconvenientes: mayores costes de los proyectos frente a las alternativas convencionales (costes financieros superiores y pago de los beneficios de las empresas que gestionan el servicio); no existencia de transferencia real del riesgo a las contratistas porque en caso de quiebra/concurso los costes de rescate recaen en la administración y éstos suelen ser muy altos; la rigidez debida a la larga duración de los contratos y cualquier modificación implica incremento de coste para la administración; los altos costes de transacción para la administración derivados del diseño, planificación y control de la contratista; y la opacidad del sistema dado su carácter comercial y la posible existencia de mercados secundarios.
– La gestión directa de los servicios públicos no es sólo una opción política legítima, jurídicamente viable y económicamente sostenible sino que también es más eficiente, más sostenible y más garantista de los derechos de los y las trabajadoras y de la potestad configuradora de los y las usuarias que la gestión indirecta.

En vista de lo expuesto, el Pleno del Ayuntamiento de Sant Josep de Sa Talaia insta al Gobierno de la Nación y a los Grupos Parlamentarios en el Congreso de los Diputados a la eliminación de las Disposiciones Adicionales 27 y 35 del proyecto de Ley de los Presupuestos Generales del Estado para el año 2017. “
La Sra. Ribas, del PSOE, diu que la moció té difícil aplicació, estarien més dʼacord en el que demanen respecte a la Disposició addicional 27, no així en la Disposició addicional 35, que hi veu més problema, perquè posa en valor el que diu lʼEstatut dels treballadors o la Constitució i lʼadministració ha de vetllar per evitar la contractació irregular i sobretot la indefinida i només estaran dʼacord si la moció es refereix a la Disposició addicional 27 perquè no estan dʼacord a votar en contra de la Disposició addicional 35.
La Sra. Marí, del GPM, diu que votarà en contra del que proposa la moció, atès que no té sentit que un grup que té representació al Congrés i Senat presenti el què és una esmena de les 1300 que sʼhan presentat al projecte de Llei dels pressupostos generals de lʼEstat i diu que lʼAjuntament sʼha dʼocupar dels assumptes de competència municipal que són propis de Sant Josep.

El Sr. Torres, dʼAL-IN, diu que lʼarticle 140 de la Constitució no té res a veure en el que es diu aquí i que sʼha de garantir la igualtat dʼoportunitats per entrar a lʼAdministració i per tant només li donaran suport si es modifica la moció llevant la Disposició addicional 35.
La Sra. Fernández diu que accepta que es votin per separat però que les dues qüestions fan referència al mateix.
La Sra. Paquita Ribas es reafirma en el que ha dit a la primera intervenció i la Sra. Fernández accepta els canvis i retira les referències a la Disposició addicional 35.
A continuació se sotmet a votació la proposta i per 14 vots a favor (9 del PSOE, 4 de GUANYEM i 1 dʼAL-IN) i 6 vots en contra del GPM, sʼACORDA:
El Ple de lʼAjuntament de Sant Josep de sa Talaia insta el Govern de la Nació i els grups parlamentaris en el Congrés dels Diputats a lʼeliminació de la Disposició addicional 27 del projecte de Llei dels pressupostos generals de lʼEstat per a lʼany 2017.
5.2.- “PER A LʼADEQUACIÓ I REFORÇ DEL FERM ASFÀLTIC DEL CAMÍ DE SA PEDRERA DE CAN ORVAY”
El Sr. Ribas, de GUANYEM, exposa la moció que a continuació es transcriu:
“Al marge esquerra de la carretera que uneix lʼaeroport amb la carretera a Sant Josep, rodona del Pont de Can Sala, es troba el camí que va des de baix de la casa coneguda com “Restaurant Can Font” i continua per vora la pedrera de Can Orvay. Aquest camí figura el inventari de camins públic, amb el nombre 117.
En aquesta zona del municipi, sʼhi troben un bon nombre dʼhabitatges que, tenen aquesta via com a única per accedir a casa seu. Degut a que es un camí que pateix una sobre càrrega, per mor de lʼactivitat industrial que més amunt si desenvolupa, es troba en lʼactualitat en mol mal estat. Si be, per part de lʼajuntament, sʼha procedit a reparar la gran quantitat de sots que te, algunes vegades, aquesta és una solució de poca durada. El tram a reparar, te una distància 765 m. però el tram principal i que a més vesins afecta es de 440 m. Per tot lo manifestat, presentem al ple la següent,
PROPOSTA DʼACORD:
Lʼajuntament de Sant Josep, una vegada efectuats els estudis pertinents. I una vegada disposi del romanent de tresoreria de lʼany 2016, amb càrrec aquesta partida, procedirà el reforç del ferm asfàltic del tram abans ressenyat.”
El Sr. Guerrero, del PSOE, diu que donarà suport a la moció.
La Sra. Marí, del GPM, diu que també hi estan dʼacord però que seria molt important per a lʼAjuntament fer un projecte de manteniment de les vies i, de fet, aquest projecte de manteniment de vies, ja era a lʼAjuntament a la darreria de la passada legislatura i es podria portar endavant.
El Sr. Torres, dʼAL-IN, diu que hi votaran a favor i el Sr. Pere Ribas agraeix el vot.
A continuació se sotmet la proposta a votació i per unanimitat, és a dir, per 20 vots a favor (9 del PSOE, 6 del GPM, 4 de GUANYEM i 1 dʼAL-IN), sʼACORDA:
LʼAjuntament de Sant Josep, una vegada efectuats els estudis pertinents i una vegada que disposi del romanent de Tresoreria de lʼany 2016, amb càrrec aquesta partida, procedirà al reforç del ferm asfàltic del camí de sa pedrera de Ca nʼOrvai.

II. PART DE CONTROL I SEGUIMENT DE LA GESTIÓ PEL PLE

6è.- CONEIXEMENT AL PLE DELS DECRETS DʼALCALDIA

El Sr. Alcalde manifesta que, des del mateix dia de la convocatòria, han estat a disposició de tots els regidors els decrets i resolucions emesos pel Sr. Alcalde i regidors delegats, des de la celebració del darrer Ple ordinari.

7è.- MOCIONS DE CONTROL PRESENTADES PER ESCRIT PEL GPM SOBRE:

7.1.- REDUCCIÓ DʼEFECTIUS DE POLICIA LOCAL TEMPORADA 2017
La Sra. Marí, del GPM, diu que presenta la moció de control perquè, atès que en el pressupost municipal per a lʼany 2017 ja es reflectia la previsió de reducció dʼefectius de la policia local respecte a lʼany 2015, abans de lʼinici de la temporada turística demana a lʼequip de govern que expliqui el nombre dʼefectius amb els quals es comptarà aquesta temporada, la previsió de serveis o unitats de treball, planificació de les vacances de 2017, control de venda ambulant i lluita contra els taxis pirates.
La Sra. Paquita Ribas, del PSOE, diu que en el Pressupost del 2015 hi havia previst contractar 17 policies de temporada però en canviar la Llei es varen reconvertir en policies turístics. Tenim una plantilla insuficient i el que sʼha anat fent en aquests anys és ampliar la duració dels contractes interins a través de programes temporals i actualment tenim 15 policies turístics però que treballen més temps que els 17 que hi havia en el 2015 i tot això és perquè els policies que estaven interins han anant a altres municipis a ocupar places fixes. Diu que durant lʼestiu algun policia estarà de vacances, llevat que per alguna cosa no les puguin gaudir.
La Sra. Neus Marí entén la dificultat que tenen els ajuntaments per tenir policies però ara mateix el Govern Balear està fent cursos perquè es puguin ocupar places i lʼAjuntament hauria dʼintentar cobrir les vacants que té; és necessari perquè pràcticament el nostre municipi no té presència de policia local.
La Sra. Paquita Ribas diu que lʼinquieta que sigui la Sra. Marí qui es preocupi per contractar policies, atès que la dificultat per contractar ve imposada per una llei aprovada pel PP. És cert que sʼestà fent un curs, que acaba en juny, i fins llavors no sabrem si hi haurà gent que vulgui venir a Sant Josep.
El Sr. Alcalde dóna per finalitzat el debat i es passa al següent punt.
7.2.- CONTRACTES MENORS.
El Sr. Marí, del GPM, diu que presenta aquesta moció de control relativa a la publicitat dels contractes menors segons la Llei de transparència i sobre desenvolupament dels plecs de contractació de diversos serveis municipals per a una major transparència dels contractes municipals i per saber lʼopinió de lʼequip de govern sobre lʼassumpte.
El Sr. Marí diu que la pàgina de transparència de lʼAjuntament està buida de contingut, no sʼacompleix la Llei ni sʼactualitza i vol saber si tenen intenció de complir amb aquesta obligació. Diu que varen presentar una moció sobre licitació dʼun projecte per a manteniment de camins i carreteres asfaltats i un altre sobre manteniment dʼenllumenat públic i lʼequip de govern va dir que aquests projectes sʼaprovarien en setembre de 2016 i desconeix els motius pels quals no sʼhan aprovat i si lʼequip de govern vol complir la Llei i publicar els contractes menors.
La Sra. Paquita Ribas diu que cada vegada es van fent més coses i es publiquen més coses i li diu al portaveu del PP que a lʼanterior legislatura que governaven ells no eren exemple de res, es va fent el que es pot i sʼestà treballant per posar-se al dia, es publiquen els acords del Ple i de la Junta de Govern i respecte als plecs de contractació dels projectes que diuen que no sʼha publicat, és perquè sʼhan hagut de corregir diverses vegades i els tècnics municipals hi estan treballant.
El Sr. Marí Álvarez diu que és veritat que les coses són lentes i sʼha de creure en la transparència i apropar lʼAdministració al ciutadà i de fet no tenen confiança que lʼequip de govern continuï avançant i sʼhan dʼacomplir les lleis i executar el que sʼaprova en el Ple.
La Sra. Paquita Ribas diu que sʼestà treballant però al final tot el que sʼaprova i es fa ho ha de fer el personal, quan es pugui, encara que la voluntat és fer-ho i acomplir la Llei.

8è.- PRECS I PREGUNTES.

En primer lloc, la Sra. Marí, del PSOE, en relació amb la pregunta feta per la Sra. Marí del GPM, en el Ple del mes dʼabril, sobre quants expedients sancionadors de platges sʼhan iniciat arran de les visites de la Policia Local, contesta que són 14 els expedients iniciats.
A continuació, de manera verbal els regidors del GPM formulen les següents preguntes:
P.- La Sra. Marí pregunta quants de policies estaran de vacances en juliol i agost.
R.- La Sra. Paquita Ribas li contesta que no ho sap, que li passarà el quadrant.
En aquest punt la Sra. Paquita Ribas, del PSOE, abandona la sessió, atès que diu que ha dʼassistir a una reunió fora de lʼAjuntament.
P.- La Sra. Marí pregunta com es gestionarà lʼús de les pistes de pàdel i de tennis.
R.- La Sra. Ana Ribas diu que lʼAjuntament ho gestionarà igual que com es fa en la piscina i intentaran començar prompte.
P.- La Sra. Marí diu que la gent des Cubells reclama que es posi un autobús que pot ser el mateix que va i ve de Vila perquè passi per la piscina i demana si lʼAjuntament ha fet alguna gestió amb el Consell Insular per posar algun autobús.
R.- El Sr. Alcalde li contesta que és veritat que sʼha plantejat aquest tema i que estan intentant conveniar amb el Consell Insular, ja que és competència seva i no de lʼAjuntament que es posàs una línia dʼautobús pel matí i per la tarda sense necessitat de moltes freqüències fes el trajecte des Cubells a la piscina i pensam que es farà.
P.- El Sr. Marí Álvarez pregunta quants expedients de disciplina urbanística i en quina data sʼhan incoat des de lʼ1 de gener fins ara i quants sʼhan tramitat per denúncia i en quina data sʼhan presentat.
R.- El Sr. Guerrero diu que li contestarà en el proper Ple.
P.- El Sr. Marí Álvarez pregunta si el pàrquing que sʼha ampliat a Sant Jordi té informe favorable de la Comissió de Patrimoni.
R.- El Sr. Ramón li diu que no li fa falta perquè només sʼha posat graveta i perquè el pàrquing té caràcter provisional.
P.- El Sr. Grivé pregunta quines gestions sʼhan fet en relació amb el prec que va fer en el Ple anterior sobre el cablejat de telefònica del carrer Campanetes.
R.- La Sra. Guisado diu que va contactar telefònicament amb el comercial de telefònica perquè ho arreglassin i no sap res més, a la qual cosa el Sr. Grivé li contesta que ara la situació és pitjor, perquè han posat més cables.
P.- El Sr. Grivé demana per què no sʼarregla el jardí que limita amb la carretera, al costat de la sortida del Mercadona.
R.- El Sr. Alcalde diu que té dubtes que sigui competència de lʼAjuntament arreglar aquest jardí, atès que pot ser competència del Consell Insular dʼEivissa.
El Sr. Grivé diu que no, que de fet es va firmar fa anys un document en el qual es deia que seria a càrrec de lʼAjuntament el manteniment dʼaquest jardí.
El Sr. Guasch diu que pren nota i mirarà el que diu el Sr. Grivé.
P.-La Sra. Marilina Ribas pregunta si hi ha prevista alguna actuació a la corba de lʼav. de Sant Agustí, entre el carrer Cadis i Cantàbria, atès que la setmana passada hi va haver un altre accident.
R.- El Sr. Guerrero diu que de moment no, que sʼestudiarà, perquè diu que la corba està mal peraltada. A la qual cosa la Sra. Marilina Ribas fa el prec que lʼarreglin.
Els regidors de GUANYEM, formulen les següents preguntes:
P.- El Sr. Ramírez demana qui ha gestionat lʼautorització per lʼanunci del vehicle “Lexus”, atès que els residents des Cubells han estat sense poder accedir a la carretera pel rodatge de lʼanunci.
R.- El Sr. Alcalde diu que ho ha gestionat lʼAjuntament des de lʼÀrea de Turisme i que han contactat amb empresaris i gent de la zona i no pareixia que hi estiguessin en contra, encara que sap que hi ha gent que sʼha queixat.
P.- El Sr. Ramírez pregunta quina taxa va rebre lʼAjuntament per autoritzar el rodatge dʼaquest anunci.
R.- El Sr. Alcalde diu que és la taxa que es cobra per autoritzar rodatges dʼanuncis, que no ho sap exactament i li contestarà en el proper Ple.
– El Sr. Ramírez diu que no li pareix be que lʼAjuntament es presti a promocionar la marca de luxe dʼun cotxe.
Prec.- El Sr. Ramírez demana que es faciliti tota la informació necessària per a la catalogació de les platges com sa Caleta, que té un gran valor patrimonial i de posidònia, per tal que es protegeixi el gran valor que te la platja.
P.- El Sr. Ramírez pregunta sobre si de veritat no hi ha hagut cap irregularitat en la llicència concedida al local “Hï”.
R.- El Sr. Guerrero diu que no, que la llicència té els informes jurídics i tècnics que lʼavalen.
P.- El Sr. Ramírez diu que a vegades es donen llicències que després són il·legals i demana per quin motiu lʼAjuntament dóna totes les facilitats a les empreses per implantar un determinat model turístic en sòl rústic.
R.- El Sr. Guerrero diu que sʼha dʼestar al que marca la Llei i acomplir la normativa. Diu que aquest local ja tenia llicència per a discoteca i ara ha fet una reforma i legalització, ha reduït volum i ha ampliat la superfície de la part legal que tenia i si es dóna la llicència és perquè acompleix la Llei.
El Sr. Ramírez diu que no és que desconfiï dels tècnics i que sap que a les xarxes socials es diu que sʼafavoreix a lʼempresa propietària dʼaquest local, a la qual cosa el Sr. Guerrero li contesta que el que es fa amb aquesta empresa i altres es agilitzar els tràmits perquè les obres es puguin fer i sʼactivi lʼeconomia, però sempre amb els informes favorables.
P.- La Sra. García demana al Sr. Alcalde si ha parlat amb el director de lʼAeroport respecte a la vaga dels treballadors de la neteja de lʼAeroport
R.- El Sr. Alcalde li contesta que no, encara que ell mateix es va oferir per tenir una reunió el divendres i li va comentar al director de lʼaeroport que no li pareixia bé la solució dʼhaver posat una altra empresa per a la neteja de lʼaeroport durant la vaga.
P.- La Sra. García comenta que ells tampoc estan dʼacord amb les decisions adoptades pel director de lʼAeroport i vol saber si lʼAlcalde demanarà la seua dimissió.
R.- El Sr. Alcalde li contesta que com a Ajuntament no demanarà aquesta dimissió, lamenta el que ha passat però no farà aquesta petició i ja estan convocades reunions de coordinació amb lʼaeroport per tractar aquests temes.
La Sra. García diu que li agradaria que sí que es demanés la seua dimissió i que hi hagut empresaris afectats perquè la decisió del director de lʼAeroport no ha set eficaç i no ha portat bé la negociació.
P.- La Sra. García pregunta quan es pagaran les subvencions a les associacions del municipi i diu que té constància que a la reunió que va tenir lloc a lʼAjuntament amb les associacions, i a la qual no hi va assistir el regidor de lʼàrea, les associacions no varen estar contentes.
R.- El Sr. Alcalde diu que comparteix el que diu del descontent de les associacions. Creu que tant les associacions de festes com les dels clubs esportius ja podran cobrar en breu i el problema està a lʼÀrea de Benestar Social, encara que pensa que en poc temps ho arreglaran, però que sʼha dʼassumir que hi ha hagut un canvi important en el tema de les associacions i uns conceptes que sʼhan de complir, tal com marca la Llei.
P.-La Sra. García pregunta quina quantitat total de sous es deu a les associacions en concepte de subvencions.
R.- El Sr. Alcalde li contesta que la subvenció és la mateixa que el 2016, encara que no sap la quantitat exacta i diu que el cinquanta per cent ja està pagat.
P.- La Sra. García diu que durant aquest temps hi ha hagut associacions que sʼhan dissolt per no haver-se pagat les subvencions i demana a lʼalcalde si pensa depurar responsabilitats.
R.- El Sr. Alcalde li contesta que no, que el que hi ha hagut és un canvi del control en lʼatorgament de les subvencions. Lʼordenança aprovada no té res a veure amb el que sʼestà exigint ara.
P.-La Sra. García pregunta si hi haurà noves línies de bus o sʼampliaran les existents per anar a les platges de Comte.
R.- El Sr. Alcalde diu que ara hi ha una línia però que a partir del 23 de juny sʼampliaran les línies i les freqüències de forma important, a la qual cosa la Sra. Marí Planells, regidora de Platges, diu que hi ha un compromís de la Conselleria en aquest sentit.
P.- La Sra. García pregunta quin tipus dʼacord hi ha amb el propietari del pàrquing de Comte i com repercutirà a lʼAjuntament.
R.- El Sr. Alcalde li contesta que cap acord, només verbal, i de fet els propietaris dels pàrquings són els mateixos propietaris que els dels negocis de la zona i per tant no estan en desacord.
P.-El Sr. Pere Ribas demana quan comença el termini que prohibeix obres a zones turístiques.
R.-El Sr. Guerrero diu que les obres dʼestructura no es poden realitzar a partir de lʼ1 de maig i les de tancament exterior es regulen en un ban i decret que el pot consultar.
P.- El Sr. Pere Ribas pregunta que quan un regidor presenta una denúncia quin temps hi ha per contestar.
R.- El Sr. Guerrero li contesta que si es refereix a la denúncia que ha presentat sobre unes obres a Cala Tarida, avui mateix hi ha anat la policia local a comprovar si sʼajusten a la comunicació prèvia que tenien presentada i després passarà a informe tècnic.
P.- El Sr. Ribas pregunta si saben a què estaran destinades les obres i diu que hi ha hagut un enfrontament dialèctic entre vesins per mor dʼelles i si no tendrà a veure que aquestes obres siguin dʼun conegut futbolista.
R.- El Sr. Guerrero contesta que extraoficialment sí que sap que són per a un restaurant i si no sʼajusten a la llicència sʼactuarà en conseqüència, sigui de qui sigui lʼobra.
El Sr. Torres, regidor dʼAL-IN, formula les següents preguntes:
– El Sr. Torres vol fer una queixa perquè diu que tal i com sʼhan tractat les preguntes que sʼhan fet en aquest Ple, algunes dʼelles pareixen més mocions de control.
P.- Sobre si la sèquia que sʼestà fent a la platja de Cala Vedella té tots els informes sectorials.
R.- El Sr. Guerrero li contesta que sí.
P.- Sobre si la sentència de les plusvàlues tendrà incidència a lʼAjuntament i si sʼhan de tornar quantitats, si es farà dʼofici.
R.- El Sr. Alcalde diu que de moment desconeix si pot tenir incidència aquesta sentència a lʼAjuntament i per tant no pot dir com és.
P.- Per quin motiu han quedat vacants alguns llocs dels mercats.
R.- El Sr. Guerrero diu que enguany el procediment sʼha fet bé i per això sʼha mirat més i si els interessats no complien lʼexigit no sʼadjudicaven les places.
P.- Si sʼhan adonat que fora del termini legal hi ha més factures per pagar que en el trimestre.
R.- El Sr. Alcalde diu que pot ser el Sr. Interventor pot informar sobre això. Per al·lusions el Sr. Interventor diu que moltes estan pendent de depuració de saldos antics, errors, factures prescrites, duplicades, i ha set per això.
El Sr. Torres pregunta, quan es depurin aquestes factures sʼentendrà que sʼhan pagat en termini o que no. El Sr. Interventor contesta que simplement ja no hi seran aquestes factures.
P.- Ja que lʼequip de govern va assumir el compromís de gestionar el compliment del acords del Ple, pregunta si es compleix aquest compromís.
R.- El Sr. Alcalde contesta que sí, que a través dʼun quadre dʼexcel es posen els acords que es compleixen i els altres sʼarrosseguen i així tenen coneixement del que no es compleix.
El Sr. Torres fa els següents precs:
– En relació amb els tres pals que aguantaven un cartell a lʼentrada de San Jordi a lʼhipòdrom i que ara no tenen una funció, que es retirin.
– Que es faci un estudi per reduir o limitar la velocitat al carrer Campanar, a la qual cosa el Sr. Guerrero diu que lʼAjuntament disposa dʼun estudi per asfaltar un tros carrer que queda per asfaltar i també per reduir la velocitat i que es farà quan es pugui.
– En el Consell a la Plaça que es va fer a Sant Jordi, es va demanar que es netejassin les pintades que hi ha a la porta del molí i que és un bé patrimonial, per la qual cosa demana que es facin les gestions perquè es llevin les pintades
– Per últim demana que es faci un reconeixement o felicitació a lʼAgrupació de Voluntaris de Protecció Civil que han complit 15 anys.

El Sr. Alcalde diu que pren nota dels precs.
I no havent-hi més assumptes a tractar sʼaixeca la sessió a les dotze hores trenta minuts, de la qual estenc aquesta acta que consta de divuit pàgines, que, com a secretària, certific amb el vistiplau del Sr. alcalde.

VIST I PLAU LʼALCALDE, Sign.: Josep Marí Ribas.

ACTA