Notícies

El Ple aprova concedir la Medalla al Mèrit a l’Associació de Vesins de Rafal Trobat i a les colles folklòriques

28 juny, 2018

El Ple Ordinari de l’Ajuntament de Sant Josep ha aprovat avui per unanimitat concedir les Medalles al Mèrit a diverses entitats del municipi: l’Associació de Vesins des Rafal Trobal i als grups folklòrics d’es Vedrà, Sant Jordi i Sant Josep, per la seua valuosa tasca difonent la cultura, el medi ambient i les tradicions pròpies d’Eivissa, així com la seua labor cohesionadora.

L’Associació de Vesins des Rafal Trobat es va crear l’any 2007 amb l’objectiu de recuperar i restaurar els elements tradicionals que es troben a les seves finques (parets, pous, aljubs, sènies, marges…) i, també, portar a terme accions de prevenció d’incendis i protecció del medi ambient amb l’objectiu d’assegurar la supervivencia del camp tant des del punt de vista mediambiental com agrícola i rural.

Aquesta entitat també s’ha destacat pel seu dinamisme, organitzant al llarg de l’any diverses activitats per tal de cohesionar el col·lectiu de vesins i fer consciència ecològica de l’indret on viuen. Entre les activitats que organitzen destaquen aquelles enfocades a la protecció del medi ambient i a la promoció de les tradicions pròpies de l’illa:   manteniment i cura d’accessos i de la massa forestal, gestió del vedat des Rafal Trobat, monogràfic sobre astronomia amb “Nit d’estels al Rafal Trobat”, col·laboració en l’organització d’actes esportius, cursos de realització d’herbes eivissenques, realització d’actes dintre les festes patronals de Sant Jordi i de Nadal, apadrinament d’elements singulars i recuperació d’aquests, organització d’activitats escolars i dinars de germanor.

El grup folklòric Sa Colla des Vedrà es constituí l’any 1981 per donar a Sant Agustí l’oportunitat de gaudir dels seus balls i costums a partir de la pròpia gent del poble. Així, un grup de gent format per joves i grans, la gran majoria vesins i vesines del poble, es reuniren per fundar Sa Colla des Vedrà, una agrupació que ja suma més de 30 anys d’història.

Sa Colla des Vedrà participa habitualment en totes les trobades culturals que es donen al poble, també en intercanvis amb altres grups i colles, tant de l’illa com de fora; i organitza diverses activitats per a grans i petits. Aquesta agrupació ha fet una important tasca de recuperació de festes populars i d’implicació del teixit social del poble de Sant Agustí en la conservació i transmissió de la nostra cultura popular.

Algunes de les activitats que realitza són l’organització d’una xacota pagesa dins la programació de les festes de Nadal, un taller per a tots els joves del poble per a la confecció del ninot per a la foguera de Sant Pere, participació en els actes del dia de Sant Agustí, organització de la festa pagesa del pou des Rafals, dins el programa de festes patronals, oganització de les trobada folklòriques on s’inclou una mostra d’artesania amb més de 30 artesans de diferents disciplines.

El Grup Folklòric Sant Josep de sa Talaia va iniciar les seves activitats als anys 80.  Molts dels seus components pertanyien al grup Aires de sa Talaia, fundat el 1962 i un dels més antics de l’illa, que va representar el folklore pitiús a festivals nacionals i internacionals. Continuant la petjada del seu antecessor, el Grup Folklòric de Sant Josep de sa Talaia es caracteritza per la intensa feina realitzada des dels seus inicis en la promoció de la cultura i folklore pitiús des de diferents vessants: ballades a festivals -destacant la seua presència al Regent Street Festival de London el 2006 i al estival Folklòric Luso / Espanhol, a Vila Verde Portugal, celebració de Sant Josep, ballades a fonts i pous, Organització d’exposicions diverses de caire etnogràfic, muntatge de la fira agrícola i ramadera de Sant Isidre i organització de cursos i talles. A més, aquest agrupació també ha publicat dos llibres: Ball pagès i De l’olivera a l’oli.

En definitiva, el Grup Folklòric de Sant Josep de sa Talaia, des de la seva fundació, ha fet i fa una important tasca de recuperació de l’important bagatge de la nostra cultura popular. Tasca, basada fonamentalment, en la transmissió del coneixement, el respecte i l’estima cap als hàbits de vida que, en totes les seves vessants, els nostres avantpassats preservaren i passaren de generació en generació fins a arribar a nosaltres i que ens han fet el que som: eivissencs i eivissenques.

El Grup Folklòric Sant Jordi de ses Salines es va formar l’any 1982. El seu principal objectiu és la investigació, recuperació ensenyança i la divulgació i el foment dels costums i folklore eivissencs. Mitjançant diversos cursos (fer espardenyes, tambor i flaüta, castanyoles, capells, mantons i altres), xerrades i classes que organitza, aquesta agrupació vol donar a conèixer les nostres arrels i tradicions a totes les persones que hi estiguin interessades.

El Grup Folklòric Sant Jordi de ses Salines està obert a tota la gent que vol aprendre a ballar o vol col·laborar amb les seves activitats. Per això es fan assajos de música i ball cada divendres a la plaça nova de Sant Jordi.

Al llarg de la seva trajectòria, aquesta agrupació ha participat en diverses manifestacions i mostres folklòriques, tant en l’àmbit nacional (Valladolid (Boecillo, La Flecha, etc.), Ciudad Real (Valdepeñas), Segòvia (Cuéllar), Conca, Menorca, València, Múrcia, Tenerife (Los Realejos), Cantàbria, Bilbao (Sondika) com internacional (Alemanya, Xipre, Portugal).

L’Associació participa de forma activa a les festes patronals de Sant Jordi de ses Salines i Sant Francesc de s’Estany i a altres festes de diferents barriades del municipi, així com a tots els actes públics i institucionals quan se li requereix.

Resumint, el Grup Foklòric Sant Jordi de ses Salines ha fet des de la seva fundació una important tasca de recuperació i divulgació de la nostra cultura popular, la qual conforma, en gran manera, la idiosincràcia del poble eivissenc.