La Banda de Música de Sant Josep ha elaborat una iniciativa d’intercanvi entre bandes amb la voluntat d’arribar a convertir-se en un referent més que contribueixi a l’increment de l’oferta musical de l’illa. Un intercanvi de bandes és un intercanvi de cultures, de tradicions i de persones en què es dóna a conèixer el nostre municipi mitjançant un bé comú que és la cultura musical de banda. Així entre les activitats que preveu realitzar la Banda Municipal de Sant Josep durant el curs escolar 2016/2017, s’inclou iniciar intercanvis de caràcter anual amb bandes municipals de fora l’illa amb el desig d’establir vincles entre els membres de les formacions participants.
El primer dels intercanvis de la Banda Municipal es amb la Banda de Sant Lorenzen, a Àustria. Els 35 component de la Escola de Música de Can Blau, sota la direcció de Toni Pons, viatjaren el passat 16 d’abril via Milà. Des d’allà es traslladaren a la vila de Sant Lorenzen on foren rebuts pels membres de la banda local. Donada la tradició musical que existeix a Àustria i els lligams entre alguns dels components de la Banda de Sant Josep amb aquest poble, es va decidir que la Banda de Sant Lorenzen era una gran opció per encetar aquests intercanvis.
Pel dia 18 es va programar una vvisita a Erzberg i un concert a Admond. Ja el dimecres visitaren Graz i ahir, dijous dia 20 es celebrà un concert a Trieben, conjuntament amb el grup folklòric i la banda de Sant Lorenzen. Tot seguit, els amfitrions austríacs i la banda josepina celebraren un sopar de germanor.
Per finalitzar l’estada, durant el dia d’avui esta prevista una nova visita guiada per la zona abans d’emprendre el viatge de tornada a Eivissa. L’any vinent, la Banda de Sant Lorenzen viatjarà a Eivissa per la segona part d’aquest intercanvi que uneix música i cultura.
Banda de Sant Lorenzen
La centenària Banda de Sant Lorenzen neix l’any 1912. En la seva llarga història compten amb algunes anècdotes curioses, però la més sorprenent és que, en la Segona Guerra Mundial, hagueren de paralitzar la seua activitat, ja que tots els instruments musicals varen ser eliminats. No va ser fins el 1946 quan la banda va poder reprendre la seva activitat, ja ininterrompudament fins l’actualitat. Des de llavors, la banda participa en nombrosos certàmens i viatges, i en l’any 1995 vénen a Eivissa, on realitzen diversos concerts. És una banda molt activa en el seu municipi, participant en els esdeveniments culturals més importants. La seva vestimenta actual és la típica de la regió.