Notícies

La campanya de retirada de morts il·legals de fondeig entre es Puetó i Port des Torrent acaba amb més de 111 tones de material retirat. L’Ajuntament de Sant Josep amplia la zona de bany als primers 150 metres des de la vora de la mar i sancionarà les embarcacions que fondegin dins aquesta àrea

28 abril, 2021

La campanya de retirada de morts il·legals de la costa josepina de la badia de Portmany es va acabar ahir de tarda amb un balanç de 237 estructures de fondeig retirades en els set dies que ha durat aquesta acció de l’Ajuntament de Sant Josep amb la col·laboració de Salvem sa Badia. El pes total dels materials retirats puja més de 111 tones, segons ha detallat la regidoria de Medi Ambient, promotora de la neteja dels fons marins entre es Puetó i Port des Torrent.

Abans Després
Abans Despres

Val a dir que del total de morts de fondeig retirats n’hi ha hagut set d’una envergadura superior a la resta, amb un pes d’entre una i tres tones cadascun. La resta correspon a estructures de formigó de menors dimensions, molt habitualment neumàtics, tests reomplerts d’aquest material, etc. Junt amb aquests morts, s’han retirat les cadenes, cabs i boies que es feien servir per al fondeig il·legal d’embarcacions.

L’acció tenia per objectiu retirar els 156 punts de fondeig identificats i geolocalitzats l’estiu passat en un estudi finançat amb càrrec del 5% que estan obligats a destinar a accions mediambientals els concessionaris de la zona de domini públic del litoral i que es va encarregar al GEN-GOB. «Un cop a sota l’aigua ens hem trobat que algunes de les estructures de fondeig estaven formades amb diversos morts», ha assenyalat la regidora de Medi Ambient, Mónica Fernández, que ha advertit que d’ara endavant «des de l’Ajuntament estarem vigilants per no perdre el que hem recuperat amb aquesta setmana de feina intensa».

Fernández ha recordat que el fondeig il·legal i massiu en aquesta zona de la badia de Portmany «representava un problema ambiental de primer ordre, per les agressions a la posidònia del garreig de les cadenes i les àncores, però també pels vessaments d’olis i residus orgànics pel buidatge de sentines sense cap control, a més del problema de les embarcacions abandonades que periòdicament acabaven a la nostra costa arrossegades pels temporals»

En tot aquest àmbit s’ha instal·lat un abalisament provisional estenent la zona de banys fins a l’àrea netejada, entre es Puetó i Port des Torrent. Amb aquesta acció l’Ajuntament vol evitar que fondegin noves embarcacions, que és un fet sancionat severament per la normativa perquè suposa un risc per a les persones. L’abalisament definitiu que estarà disposat ja pel que resta de la campanya turística, començarà el proper cap de setmana, dins les tasques previstes del servei de salvament i socorrisme a les platges del municipi.

Aquest s’estendrà des de la vora de la platja fins als 150 metres mar endins, el que suposa una ampliació molt substancial respecte la situació anterior.

«En anteriors temporades ens trobàvem que a la majoria d’indrets la zona de banys era de màxim 50 metres d’amplada i no la podíem fer més gran, entre altres coses, per la presència de centenars d’embarcacions fondejades il·legalment, algunes molt a prop de la costa», ha explicat el regidor de Platges i Litoral, Josep Guasch, que ha recordat que un dels objectius de la neteja del fons de la badia era, precisament «guanya més espai per a la gent i recuperar tot el domini públic que fins ara usurpaven aquestes embarcacions».

Aquesta campanya de neteja del fons marí que s’ha realitzat de manera coordinada amb el Club Nàutic Sant Antoni i Salvem sa Badia. L’Ajuntament ha assumit l’organització i els costos dels treballs de neteja submarina i de la gestió dels residus generats. Treure de la mar tots aquests morts té un pressupost de 18.148 euros als que s’han d’afegir uns altres 2.970 euros de la seva eliminació, davant la previsió que facin falta grues específiques per a la recollida de les estructures de major envergadura.

Salvem sa Badia aporta una part del pressupost i el CNSA que proporcionarà el combustible necessari per les embarcacions que participaran a l’operació i també cedeix els amarres necessaris durant els dies de feina. L’actuació compta també amb la participació dels GEAS de la Guàrdia Civil, que ha destinat un equip de busseig amb la seva dotació i seran els encarregats de coordinar el treball subaquàtic.

També participen les empreses de busseig professional Eivisub i Servisub, que aporten dos equips de bussos, dos embarcacions, una d’elles de 20 metres d’eslora i una altra semi-rígida de nou metres, i han rebaixat els seus honoraris fins un 40% per aquesta acció. També ha col·laborat l’agrupació de Protecció Civil de Sant Josep, amb un equip de bussos i una embarcació.

Ports de Balears ha permès l’ús dels seus molls per el dipòsit provisional i la destrucció dels morts. Ca na Negreta i Herbusa han aportat 15 viatges sense cost per l’Ajuntament per a traslladar els residus i restes de morts recollits a la badia i els contenidors necessaris. Reciclajes i Derribos Santa Bárbara ha assumit el cost de la gestió de les restes de formigó per a regenerar la cantera. Arenal Diving ha documentat les feines submarines.