Notícies

La Policia Local de Sant Josep participa a unes jornades de formació en la prevenció i la lluita contra el consum de fentanil

14 març, 2024

José Antonio Granados, cap de la Policia Local: “La substància encara no ha estat detectada a Eivissa, però per a nosaltres és prioritari anticipar-nos i estar preparats”

Sant Josep de sa Talaia, 14 de març de 2024

 

La Policia Local de Sant Josep de sa Talaia ha organitzat dues sessions formatives especialitzades en la prevenció i la lluita contra el consum de fentanil. Uns tallers duts a terme la setmana passada i avui, dijous 14 de març, per l’empresa Ibiza Nurse Service, a través dels quals els agents han aprés més sobre les característiques d’aquesta substància i sobre com diferenciar els efectes que aquesta produeix en comparació a altres estupefaents.

El cap de la Policia Local de Sant Josep, José Antonio Granados, ha explicat que aquest taller “forma part del pla de formació continua policial que du a terme el departament de formació en coordinació amb els ens sindicals i sorgeix arran de la inquietud que han generat entre els cossos policials algunes informacions i vídeos relacionats amb el consum de fentanil als Estats Units”. En aquest sentit, “tot i ser conscients de que aquesta substància encara no ha estat detectada a Eivissa, per a nosaltres és prioritari anticipar-nos, per si en un futur haguéssim de fer front a alguna intervenció relacionada amb aquestes substàncies”, ha afegit.

De fet, Granados, ha assegurat que “no descartem que es produeixi un consum d’aquesta substancia amb altres. Malgrat que aquest tipus de substàncies es consumeixen més als àmbits marginals, ja veiem aquí substàncies com l’speedball que combinen depressors amb estimulants i per tant podem esperar que dins el mercat negre pugui arribar a detectar-se”. “Arribi o no arribi, nosaltres hem d’estar sempre preparats”, ha afirmat.

Per la seva part, el director sanitari d’Ibiza Nurse Service, Daniel Ausín, ha declarat que un dels principals objectius d’aquesta formació és “desmitificar la intoxicació per fentanil després de l’alarma social que s’ha creat als Estats Units i que ja s’ha traslladat a Europa”. En aquest sentit, també ha admès que “no es preveu que les situacions que es veuen al nord d’Amèrica es traslladin a curt termini al nostre continent”.

Malgrat això, per a Ausín, “és important estudiar els diferents tipus de consums de substàncies, algunes d’elles molt comuns a Eivissa, com són el GHB, la cocaïna o el MDMA, que es donen en entorns lúdics, i aprendre a diferenciar-los”.

 

Què és el fentanil?

El director sanitari d’Ibiza Nurse Service ha explicat que “el fentanil és una substància que en entorns mèdics s’utilitza per alleujar dolors crònics potents, perquè és 100 vegades més potent que la morfina”. A més, ha detallat que “el seu ús hospitalari està molt regulat i és molt comú”.

No obstant això, “és un sedant molt potent que produeix un nivell d’inconsciència en el consumidor i administrat fora de l’entorn sanitari pot arribar a provocar aturades cardíaques severes, degut a que es tracta d’un depressor respiratori molt potent”.

Com a estupefaent es sol consumir per inhalació i injecció, però les fórmules de consum poden estendre’s degut a la naturalesa del producte.

El principal antídot del fentanil s’anomena naloxona, un medicament que utilitzen els serveis d’emergències i que s’administra per via nasal o intravenosa. Per ara, a Espanya no està regulat que la policia pugui proveir-se d’aquesta substància. Per això, en cas de ser necessari actuar, és important donar ràpidament avís a personal sanitari.