L’agenda de l’esdeveniment tindrà el seu eix principal entre els dies 11 i 13 d’abril, en què tindrà lloc el congrés fotogràfic de ‘Sant Josep és Foto’ a l’Auditori Caló de s’Oli
A més del cap de setmana dedicat a les Jornades Fotogràfiques, ‘Sant Josep és Foto’ ofereix activitats paral·leles durant tot el mes obert també al públic amateur
A més, se celebrarà la I Marató Fotogràfica ‘Sant Josep és Foto’, un desafiament ple de sorpreses que conduirà els participants pels racons més emblemàtics del municipi
L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, a través de l’àrea de Promoció Turística, ha presentat avui a l’Auditori Caló de s’Oli la primera edició del festival de fotografia ‘Sant Josep és Foto’. A l’acte de presentació han acudit l’alcalde de Sant Josep, Vicente Roig, la coordinadora de Promoció Turística, Eva Ruiz, i els impulsors del projecte, els fotògrafs eivissencs Joan F. Ribas i José Juan Gonzálvez. Tots ells han estat, a més, acompanyats d’una desena de fotògrafes professionals i amateurs de l’illa d’Eivissa.
‘Sant Josep és Foto’ compta amb un ampli i ambiciós programa d’esdeveniments que tindrà el seu epicentre a l’Auditori Caló de s’Oli. El programa de l’esdeveniment tindrà el seu eix principal entre els dies 11 i 13 d’abril, en què tindrà lloc el congrés fotogràfic de ‘Sant Josep és Foto’. En el transcurs d’aquestes tres jornades, de divendres a diumenge, els inscrits, tant residents com arribats de fora de l’illa, se submergiran al fascinant món de la fotografia, de la mà d’experts de renom nacional i internacional.
Els matins arrencaran amb recorreguts fotogràfics per alguns dels racons més emblemàtics de Sant Josep, on capturar l’essència del Mediterrani en tota la seva esplendor. Cales amagades, platges immenses de sorra blanca, penya-segats esglaiadors, albes i capvespres saturats de color, i una mar d’illots que confereixen gran espectacularitat a les fotografies, com és Vedrà, sa Conillera, s’Illa des Bosc, s’Espartar o ses Bledes faran les delícies dels professionals.
A tot això cal sumar-hi el Parc Natural de Ses Salines, el poblat fenici de sa Caleta, declarat Patrimoni de la Humanitat, les diferents torres de defensa del municipi, pobles amb encant, esglésies emblanquinades i una arquitectura rural blanca i emblemàtica, el fulgor de la qual destaca entre cultius i muntanyes de pins.
Les tardes d’aquest cap de setmana estaran reservades per trobar la inspiració a través de ponències i projeccions, l’objectiu de les quals és obrir la ment als participants perquè trobin noves maneres d’entreveure i fotografiar el món. Cada sessió serà una classe magistral i una injecció de creativitat que empenyi a sortir corrent, càmera en mà.
Tot, gràcies a la participació d’autèntics fenòmens de la fotografia professional especialitzats en diferents disciplines:
- Sofía Moro: Fotògrafa documental. Amb una trajectòria que combina la sensibilitat artística i el rigor documental, Moro ha desenvolupat projectes de gran impacte, tant a nivell local com internacional. El seu treball ha estat exposat a destacats espais culturals i festivals de fotografia, i ha rebut reconeixements que avalen el seu compromís ètic i estètic. A través de la seva lent, explora temàtiques com ara la migració, la memòria històrica i les resistències socials, creant imatges que conviden a la reflexió i al diàleg. A més, Moro ha col·laborat amb diverses organitzacions i mitjans, posant el seu talent al servei de causes que promouen la justícia social i la igualtat.
- Pepe Cañabate: Fotògraf autodidacta radicat a Palma, conegut pel seu mestratge en l’art de la fotografia en blanc i negre. La seva especialització en aquest estil el va portar a muntar el propi laboratori professional, un espai on va perfeccionar cada detall del revelat. Amb l’arribada de l’era digital, Pepe es va adaptar sense perdre’n l’essència, i avui combina la seva experiència en postproducció, impressió i edició digital per crear imatges que conserven la mateixa profunditat del treball analògic. Entre els seus guardons, ha rebut múltiples mencions honorífiques als Lucie Awards de Los Angeles, a més de ser finalista i guanyador en certàmens com el Ciutat de Palma i els Tòquio International Foto Awards. Aquests èxits consoliden el prestigi, destacant-lo no només per la seva habilitat tècnica sinó també per la seva capacitat per crear imatges que exploren tant l’estètica com l’emoció.
- Juanjo Alfonso: Fotògraf documental i retratista, amb més de 30 anys d’experiència compaginant la fotografia amb l’ensenyament. Tècnic especialitzat en imatge i so, ha treballat com a reporter gràfic a mitjans locals i ha col·laborat en revistes nacionals. Per ell, la fotografia és una manera de connectar amb les persones i l’entorn, ja sigui a la ciutat oa qualsevol part del món. A través del retrat i el llenguatge documental, el seu objectiu és explicar històries. La gent és el motor de la seva obra, cosa que l’inspira a crear, viatjar i aprendre a través de la seva càmera.
- Anna Devís y Daniel Rueda: Jove parella creativa i ambaixadors globals de Hasselblad, han revolucionat l’art de la fotografia en fusionar la formació en arquitectura amb una visió lúdica i minimalista del món. Reconeguts a la llista Forbes 30 under 30 a Art i Cultura, Anna i Daniel utilitzen objectes quotidians i llum natural per crear imatges arquitectòniques i visualment enginyoses, aconseguides sense edició digital, cosa que aporta autenticitat i un toc artesanal a la seva feina. El seu estil es distingeix per la seva estètica delicada, un humor visual precís i l’ús de la geometria i el minimalisme urbà, que s’aprecien en col·laboracions amb marques com Netflix, Disney, Pantone i Swatch, entre d’altres. El seu treball ha estat àmpliament cobert per mitjans de prestigi internacional, com The Guardian, El País, i Forbes, i les seves publicacions es troben a revistes especialitzades d’Espanya, Estats Units i Àsia.
- Carlos Spottorno: Graduat en Pintura i Gravat a l’Acadèmia de Belles Arts de Roma, va començar la seva carrera com a director d’art a la indústria publicitària, però el 2001 va decidir canviar de rumb cap a la fotografia. Des de llavors, ha desenvolupat projectes fotogràfics a llarg termini, centrats principalment en temes d’economia, política i qüestions socials, utilitzant una àmplia varietat de llenguatges visuals segons les necessitats de cada projecte. Al llarg de la seva carrera, ha publicat set llibres i ha exposat el seu treball, presentat els seus llibres i ha ofert conferències a nombrosos espais internacionals i festivals de fotografia, com Les Rencontres d’Arles (França), Festival Internazionale (Itàlia), FOMU ( Països Baixos), Donggang Photo Festival (Corea del Sud), Encontros da Imagem de Braga (Portugal), Lianzhou Photo Festival (Xina), Noorderlicht (Països Baixos), Literaturhaus Berlin (Alemanya) i Fondation Cartier Bresson (França).
- Joana Dueñas: Eivissa ha estat la seva casa per més de 30 anys i la considera el teló de fons perfecte per a la seva inspiració. Al llarg de la seva carrera, ha rebut reconeixements internacionals, incloent la Medalla d’Or FIAP a SFD Illa de Menorca (2019, 2023), premis i mencions a certàmens com el Siena International Photo Awards, Thrierenberg Super Circuit, i el Trofeu Torretes, a més de publicacions a prestigioses edicions com l’anuari de Thrierenberg i el seu llibre d’edició de luxe. Aquests èxits reflecteixen el seu compromís amb la fotografia i la seva passió per capturar l’essència de la natura i el paisatge en totes les formes. La plataforma 1X també ha estat una vitrina dels seus èxits, amb 343 imatges publicades i 112 premiades, a més de col·laboracions amb importants biblioteques d’estoc com Getty Images i Stocksy.
- Fran Cea: Té una sòlida carrera que uneix la seva passió per la música i la fotografia, posicionant-se com a un dels fotògrafs de concerts més destacats d’Espanya. La seva relació amb la música va començar en la seva joventut com a guitarrista de bandes locals i amo d’una botiga de discos, que va gestionar durant més de deu anys, fins al 2004. El 2006 inicia el seu recorregut a la fotografia de concerts, inicialment il·lustrant ressenyes per a una web local amb una càmera compacta. Amb un arxiu de més de 3.000 concerts, Fran Cea és avui un dels fotògrafs més destacats a l’àmbit del rock i la música en directe, i una presència habitual als fossats dels grans festivals i escenaris d’Espanya.
Exposicions i activitats paral·leles
A més del cap de setmana dedicat a les Jornades Fotogràfiques, ‘Sant Josep és Foto’ ofereix un programa d’activitats paral·leles durant tot el mes, del qual podreu gaudir tant els participants inscrits com el públic en general de l’illa.
Part essencial d’aquesta proposta seran les diferents exposicions de fotografia que tindran lloc als tres principals escenaris expositius del municipi: El Centre de Cultura Can Jeroni, a Sant Josep; el recinte Can Curt, a Sant Agustí, i la sala d´exposicions de l´Auditori Caló de s’Oli, a Cala de Bou. Cadascuna d’aquestes localitzacions ha estat escollida per la seva singularitat per exhibir les obres de fotògrafs talentosos, que es portaran a l’illa especialment per a l’ocasió i que romandran exposades durant tot el mes.
A més, el diumenge 27 d’abril se celebrarà la I Marató Fotogràfica ‘Sant Josep és Foto’, un desafiament ple de sorpreses que conduirà els participants pels racons més emblemàtics del municipi, havent de superar diferents proves fotogràfiques que posaran a prova la mirada artística de cada participant.
Una aventura, així mateix, oberta a tothom que vulgui concursar, tant residents com forans, aficionats o professionals. Hi haurà diverses categories i diversos premis en joc, així que l’emoció estarà assegurada. Al final, les millors instantànies s’exhibiran en una mostra especial, que es programarà amb posterioritat i com a colofó a aquesta primera edició.
‘Sant Josep és Foto’ i els seus creadors
La primera edició de ‘Sant Josep és Foto’ representa molt més que un festival fotogràfic. És el fruit de la passió, l’esforç i la il·lusió de dos grans entusiastes de la fotografia i el patrimoni local: Joan F. Ribas i José Juan Gonzálvez, dos eivissencs professionals d’aquest ofici tan apassionant que, moguts pel seu amor per la imatge i el seu profund respecte pel municipi de Sant Josep de sa Talaia, s’han proposat transformar aquest racó de la Mediterrània a l’epicentre de la fotografia creativa.
Des del primer moment, han posat tot el seu afany a donar vida a un esdeveniment que no només atraurà fotògrafs de tot arreu, sinó que també servirà com un aparador de la bellesa natural i cultural de Sant Josep. Tots dos, amb l’inestimable suport de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, treballen incansablement per dissenyar un festival que combini la formació, la inspiració i la diversió, aconseguint reunir alguns dels millors fotògrafs del país i una comunitat local que s’enorgulleix de mostrar el millor de la seva terra.