L’Ajuntament ha presentat aquest matí l’Estudi de la Capacitat de Càrrega a les platges de Sant Josep i les primeres mesures que s’adoptaran d’acord amb les conclusions d’aquest informe. L’objectiu principal era tenir una fotografia de la situació del litoral, que permetés millorar-ne la gestió, donant prioritat als criteris de sostenibilitat mediambiental. La reducció d’elements com gandules i para-sols, sobretot a les platges naturals, la recuperació d’espai pels banyistes i la millora de les instal.lacions municipals són algunes de les mesures que abordarà el Consistori aquesta pròxima temporada turística.
L’alcalde, Josep Marí Ribas, i la regidora de Medi Ambient i Platges, Neus Marí, han presentat l’estudi, una feina fruit de la recollida de dades durant dues temporades-, tenint en compte diferents variables: l’ocupació d’elements, els aspectes ambientals -neteja, qualitat de les aigües- i el trànsit i la mobilitat, entre altres.
Marí Ribas ha destacat que en “en els darrers anys ha crescut la sensibilització de la ciutadana, en el sentit de reclamar més espai lliure a les platges. L’alcalde ha reconegut que “la situació havia set complicada i s’havien comès abusos”, tot i que el nou sistema de senyalització de gandules per cintes “ha tengut uns resultats molt bons, pel que se seguirà mantenint, així com la vigilància per part de dos zeladors de platges”.
Un aspecte molt important és que es diferencien clarament les platges naturals de les urbanes. De les 22 platges del municipi, n’hi ha 13 de naturals, algunes d’elles amb nivells especials de protecció. L’estudi adverteix que a les platges naturals les concessions no haurien d’ocupar més del 10% de l’espai total. En aquests moments, en algunes es supera el 20% d’espai autoritzat. Amb aquestes dades a la mà, des de l’equip de govern el que es planteja és eliminar tant espai d’ocupació com gandules, arribant al 50% en alguns casos. Les platges més afectades per les reduccions seran Cala Bassa, Cala Carbó, Cala d’Hort i es Xarco. També es reduiran, en menor mesura, elements a ses Salines, Cala Codolar.
Pel que fa a les platges urbanes, hi haurà algunes reduccions d’elements a la zona de Cala de Bou, a on s’ha detectat que alguns lots estaven infrautilitzats, pel que no tenia sentit mantenir-los. A Platja d’en Bossa, a on l’any passat ja va eliminar-se un lot sencer, es mantindran el nombre d’elements.
Un altre assumpte que s’ha valorat és la saturació de l’espai marí i la contaminació que provoquen determinats elements. Així, l’Ajuntament demanarà a la Demarcació de Costes que a les platges naturals no s’autoritzaran concessions de lloguer de vehicles de motor. Amb aquesta mesura es vol donar més tranquil·litat als banyistes, recuperar espai tant de platja com de la mar i reduir la contaminació.
També s’ha analitzat l’estat dels elements municipals. Tot i que en moltes bandes estan en bon estat, alguns estan envellits. L’any que ve es destinaran 150.000 euros en la renovació de passarel.les, torres de socorrisme i elements de bany.
Pel que fa a la problemàtica de l’aparcament, és important en algunes platges i està provocant la degradació de torrents en algunes d’elles. La primavera passada es tancar els penya-segats de Comte al trànsit i conjuntament amb el Consell, s’estan cercant solucions a altres platges.
Tot i que l’estudi s’ha centrat més en la banda terrestre -que és a on té competències l’Ajuntament- es detecta també una saturació de la mar per mor dels fondejos. El Consell està treballant en Pla Insular per regular el fondeig a tota l’illa, però com a Ajuntament, s’ha impulsat un pla de fondejos ecològics a Cala Vedella, que es troba en tramitació ambiental.
Finalment, cal destacar que la valoració de l’estat de la neteja de les platges és bona. També l’estat de les aigües, llevant algun moment i situació puntual, és en general bo.