Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia celebra els 30 anys del Festín

15 juny, 2023

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia celebra amb un programa d’alta volada que el Festival de Teatre Infantil El Festín arriba enguany a les XXX edicions, sent el més veterà de l’illa i un dels més antics de Balears. Des de la seva creació, el 1992, El Festín s’ha consolidat com un punt de trobada amb les arts escèniques i de circ únic a l’illa. Per a l’ocasió es comptarà amb algunes de les companyies més reconegudes en l’àmbit teatral i circense, que durant dos caps de setmana ompliran d’alegria la carpa instal·lada al pati del CEIP Sant Jordi. El Festín de 2023 començarà el cap de setmana que ve, del 23 al 25 de juny, i es clourà el cap de setmana següent, del 30 de juny al 2 de juliol, en sis intenses jornades durant les quals es representaran 22 espectacles que, com sempre, seran amb l’entrada gratuïta.

El programa d’enguany està ple de sorpreses que busquen commoure, divertir i fascinar el públic amb gèneres com el clown, el teatre gestual i el circ entre altres. A més, es torna a comptar amb les companyies de l’illa, que vendran a mostrar el que han estat fent aquests últims mesos en un programa que també portarà a l’illa alguns dels espectacles més guardonats a nivell estatal en època recent. El festival vol esdevenir, com sempre, un punt de trobada dels professionals vinculats als escenaris i també amb els creadors de l’illa que donen les seves primeres passes en aquest món.

Les companyies que venen de fora arriben d’altres regions de l’estat com són Catalunya, Andalusia, País Valencià o Madrid, però també es comptarà amb espectacles internacionals de companyies procedents de França, Argentina, Bèlgica. Com sempre, també hi haurà molt de talent local, representat per quatre entitats i companyies eivissenques i unes altres dos arribades de Mallorca. Perquè al llarg d’aquesta llarga trajectòria, des de l’organització del Festín sempre s’ha buscat promocionar la creació local i posar-la al nivell dels muntatges arribats de l’exterior.

El tècnic de Joventut de Sant Josep, Guisante Marín, ha explicat que part de l’experiència del Festín consisteix en «portar a escena espectacles de companyies de fora i de l’illa, sobretot muntatges escolars, perquè els més petits i petites comparteixin l’experiència dels artistes que acumulen anys sobre els escenaris i es trobin tots plegats entre bastidors». Amb aquest esperit, el programa que commemora les 30 edicions del festival teatral serà enguany «més ambiciós que mai» amb convidats d’un nivell «excepcional», segons ha dit Guisante.

El primer cap de setmana arranca amb la representació, divendres 23 de juny, del muntatge ‘Parade, el circo de los valientes’, pel que la Cia La Maquiné, procedent de Granada, va rebre el premi al millor espectacle al XI Festival Internacional de Teatro de Feria de Zaragoza fa dos anys. Els catalanofrancesos Cia Las Polis seran els encarregats de tancar la jornada inagural amb la representació de ‘Las polis’, amb la què van rebre el Premi Internacional de Friburg com a millor espectacle de carrer el 2016.

El dissabte 24, els valencians La Finestra representen ‘Tranvía n. 12’, un espectacle pel què van rebre el Premi de les Arts Escèniques Valencianes del 2021 al millor artista de circ i pel que van ser nominats al premi al millor espectacle de circ. Serà a les 22 hores. El diumenge, 25 de juny, la Cia Adrián Conde porta a escena ‘Check-out’ l’animant espectacle que han portat d’Argentina, abans de ‘Fly me to the moon’, que representa la companyia Leandre Ribera, de Catalunya, on dos pallassos porten a escena la proesa de dos somniadors.

El cap de setmana següent tendrà com a plats forts l’espectacle del madrileny Wilbur ‘Fuego salvaje’, a les 22 hores, on en clau d’humor es presenta un viatge per reconquerir el propi cos que és també un relat autobiogràfic del propi Wilbur. El primer de juliol tendrà la companyia belga Pot-Au-Feu Theatre el seu plat fort de la jornada amb ‘Turista’, en que Rudy Goddin intentarà viatjar totalment sol en una peripècia que comunicarà al públic a través de les sensacions del cos i la manipulació. A les 22 hores, la locura escènica d’Eddy Eigthy amb ‘The Power of the 80’s’ aconsegueix el miracle de portar al món del circ la música ‘vuitantera’.

L’última jornada del programa, el diumenge 2 de juliol, comptarà amb Gromic, arribat de Bèlgica per fer descobrir al públic la màgia que hi ha dins cada un de nosaltres. Per rematar la cloenda, la Companyia Circ Pànic de Barcelona representa ‘El hombre que perdía los botones’ en un relat de superació personal que representa Jordi Panareda.

La fantasia omplirà aquests sis dies d’espectacles infantils des del primer dia, amb la representació del ‘Mag d’Oz’, una versió escurçada a càrrec dels eivissencs Los Olvidadizos. El talent local torna per partida doble el diumenge 25 de juny amb dos muntatges de Musicaldansa: ‘La cabeza del dragón’ i ‘Pesadilla antes de Navidad’, que encetaran el programa del dia.

El següent cap de setmana arriba el torn dels mallorquins Mutis Teatre Llubí, que obrin la jornada amb el seu ‘No som ni Romeu ni Julieta’. El dia següent són els Omega Circ els que enceten la tarda d’espectacles amb ‘Había otra vez un circo’ des de les 18 hores. Després d’ells actuen els petits artistes del Col·legi Sant Bonaventura d’Artà, que representen ‘Alícia al País de les Meravelles’. Els últims representants del talent local en actuar seran els integrants del Grup de Teatre Júnior des Cubells, que representen ‘L’amo des vedell’, diumenge 2 de juliol, abans de la representació de ‘Yoav i Ahmed’, a càrrec de Clownidoscopio.