Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia considera il·legalitzables les obres d’un complex de diverses edificacions sense llicència detectades a una finca de Sant Jordi l’octubre de 2019 i ordena la seva demolició en el termini d’un mes

3 febrer, 2021

La junta de govern de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha acordat resoldre que les obres d’un complex de diverses construccions detectat a una finca de Sant Jordi són il·legalitzables i, per tant, ordena el restabliment de la zona afectada a la realitat física anterior. Així mateix, la junta ha informat desfavorablement la sol·licitud davant la Demarcació de Costes de la ocupació del domini públic per instal·lar tres punts de fondeig per a embarcacions de gran eslora davant la zona hotelera de Platja d’en Bossa, entre altres assumptes tractats.

En el primer d’aquests afers, la resolució de l’expedient de restabliment de la legalitat urbanística, es dona un termini d’un mes per restaurar l’entorn alterat a les persones considerades responsables de les obres, tipificades com a infracció urbanística molt greu, en les què no consta que s’hagués obtingut la preceptiva llicència urbanística. També s’adverteix a la propietat i a la promotora de les obres que en cas d’incomplir l’ordre de restauració i de persistir en aquesta actitud, s’imposaran fins a 12 sancions coercitives per import del 10% de les obres realitzades. Val a dir que en aquest cas el valor d’aquestes és de 1.824.433 euros, segons el que han estimat els serveis urbanístics municipals.

D’aquesta manera, la junta de govern desestima les al·legacions presentades per la promotora de les feines i conclou l’expedient de restabliment de la legalitat urbanística ratificant la proposta de resolució elevada pels tècnics municipals. A més de l’anterior, es suspenen els usos urbanístics previstos en aquest indret.

Front aquesta resolució, es pot interposar recurs facultatiu davant la Junta de Govern en el termini d’un mes o directament davant el jutjat del Contenciós Administratiu, pel que disposen de dos mesos.

La infracció es detecta arrel d’una denúncia urbanística en octubre de 2019. A finals d’aquell mes es realitza una inspecció conjunta del zelador municipal i personal del Consell d’Eivissa a l’emplaçament, situat al disseminat de Cas Costes, i es confirma l’absència de llicència urbanística. Novament al desembre es visita la propietat per avaluar el volum edificat sense autorització mentre els promotors presenten una proposta per mirar de legalitzar l’executat que inclou la demolició d’alguns elements.

Els serveis urbanístics identifiquen fins a vuit edificacions gairebé finalitzades en la seva totalitat, amb tres construccions principals, una de 350 metres quadrats, una altra de 216 m2 i de 141 metres quadrats la tercera, que sembla que estarien destinades a allotjament turístic rural, a més de la obertura de dos camins i l’extensió de grava per la propietat. Per la construcció del complex, a més, es varen talar diversos arbres per poder executar terrasses i plataformes entre les construccions.

En la tramitació de l’expedient es determina que tot l’edificat no compleix les normes urbanístiques i es troba fora d’ordenació, fet pel qual resulta il·legalitzable i es proposa la seva demolició, així com la rehabilitació del terreny al seu estat original.

En quant al projecte de fondejos per a grans eslores, el grup empresarial promotor es demanava la concessió d’una superfície de 44.633 metres quadrats de les d’aigües de Platja d’en Bossa per poder-hi instal·lar tres punts de fondeig. Per tal que hi poguessin amarrar embarcacions de fins a 40 metres d’eslora, es requeria submergir diversos morts de set tones de formigó.

En concret, es volien habilitar dos fondejos per a embarcacions de 30 metres d’eslora i un tercer per iots de fins a 40 metres, que funcionarien durant la temporada estival davant un dels hotels d’aquesta platja.

Entre les raons per desestimar la proposta que es tramita davant la Demarcació de Costes, que ha demanat el pronunciament municipal, hi ha el perill que s’aprecia pels banyistes i les activitats de la platja. Això és així perquè es proposa fer servir un canal d’entrada d’embarcacions denegat en anys anteriors. També es recorda que la gestió dels fondejos al litoral s’ha de fer des de l’Administració aplicant criteris de sostenibilitat. Per últim, es desestima la proposta perquè tot i que es demana una autorització temporal, es planteja llençar al mar uns elements que hi seran de forma permanent, com són els morts de formigó.