Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia controlarà la proliferació de serps al municipi amb la participació la societat de caçadors, que distribuirà un centenar de trampes pel territori, i la distribució de mig centenar de gàbies entre voluntaris

27 abril, 2021

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, a través de la regidoria de Medi Ambient, ha iniciat la distribució d’un centenar de trampes al seu termini municipal a través d’un contracte amb la Societat de Caçadors de Sant Josep, que assumeix aquesta tasca aprofitant els recursos humans i tècnics de què ja disposa. A més d’aquestes, l’Ajuntament en repartirà mig centenar més entre persones interessades, a les que es formarà properament en la cura tant de l’esquer com de la pròpia trampa.

Segons l’acord, el guarda de camp de la societat de caçadors dedicarà el 25% de la seva jornada entre els mesos d’abril i octubre -tots dos inclosos- a supervisar les trampes i a criar i curar els ratolins que serveixen d’esquer. També muntarà i repartirà les trampes per les zones rurals on hi ha hagut major nombre d’albirament de serps. Aquestes són principalment l’abocador de Cala Tarida, Benimussa i es Jondal, segons es detalla. Per aquestes feines l’Ajuntament aportarà 10.000 euros anualment a l’entitat. «Hem considerat que la manera d’actuar més eficaçment és aprofitar els recursos que ja té la societat de caçadors sobre el terreny i la seva capacitat per actuar en els vedats de caça del municipi», ha explicat la regidora de Medi Ambient, Mónica Fernández.

Fernández ha recordat «l’impacte sever que està tenint la proliferació de serps sobre la població de la sargantana eivissenca, fins al punt d’amenaçar la seva supervivència» i ha demanat aplicar totes les mesures de control per prevenir que puguin arribar més ofidis amagats als arbres importats a l’illa per complementar les actuacions sobre el territori per «revertir el desequilibri ecològic que ha provocat la irrupció de les serps, que no tenen un depredador natural a Eivissa». Fruit d’aquesta situació, Fernández ha recordat que les administracions locals han constituït «un front comú per salvar les nostres sargantanes, un endemisme que ara corre perill»

Als últims anys, des de la introducció involuntària de les serps a l’illa, la seva població ha experimentat un gran creixement, principalment al nord i centre d’Eivissa, tot i que ja fa temps que s’ha establert que estan proliferant al conjunt del territori.

Segons s’informa per part del Consorci de Recuperació de la Fauna de Balears (COFIB), que assessora a les institucions locals en la campanya d’actuacions per controlar aquesta espècie invasora, si els avisos de presència de serps eren escassos fa uns anys al municipi de Sant Josep, a dia d’avui ja es troben al mateix nivell que a la resta de l’illa.

En aquest sentit, la regidora de Medi Ambient ha demanat a la ciutadania que doni avís a les administracions també quan trobin un exemplar mort o fins i tot quan no hagin de mester d’ajut extern per ocupar-se del cas. «Això ens permetrà establir l’abast real de la situació, perquè si un particular elimina una serp que ha trobat a la seva propietat i no ens avisa, potser no ens assabentam de que ja han arribat també a aquella zona de l’illa».