
L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha identificat 70 punts de fondeig il·legal a les aigües de l’entorn de Cala Corral, alguns d’ells formats per fins a 11 morts, tot i que la majoria d’estructures de fondeig les formen un o dos elements, que sumen fins a 187 estructures d’origen antròpic, com les defineix l’estudi encarregat a l’Àrea de Medi Marí del GEN-GOB per caracteritzar les distintes estructures fixes existents en aquest indret de la costa josepina. Aquesta informació facilitarà futures accions de neteja dels fons de Cala Corral com ja s’ha fet a les cales de la marge josepina de la badia de Portmany i a la badia de Porroig.
«Els estudis de caracterització dels fons no són per tenir-los en un calaix, sinò per poder conèixer l’abast de les agressions al nostre litoral i sobretot als punts més pressionats pels fondejos il·legals. És important que la ciutadania i els nostres visitants es neguin a ser còmplices dels que llencen un mort a la nostra mar i recordin que activitats com el xàrter nàutic només es poden fer des de les marines i ports de l’illa», ha recordat el regidor de Litoral i Platges, Josep Guasch.
Gràcies a aquest estudi, s’han geolocalitzat totes gairebé dos centenars d’estructures de fondeig per la seva posterior eliminació. Gairebé la meitat d’elles, es troben sobre fons que encara són de Posidonia oceanica mentre que un altre 45% d’aquests morts han arrabassat la praderia del seu voltant per l’efecte borneig de les cadenes.
«A Cala Corral hem patit durant molt de temps l’acció dels xàrters il·legals i els desaprensius que s’apropien del que és de tots. Aquest estudi il·lustra com és de destructiu el fondeig descontrolat per la praderia de posidònia, però no hem d’oblidar que també ens causen altres problemes com els abocament incontrolats de residus, la mala gestió de les aigües residuals de les embarcacions, remors…» ha afegit la regidora de Medi Ambient, Mónica Fernández.
Els investigadors també han establert que un 80% dels morts il·legals es fan servir de manera regular per embarcacions i el fet que bona part estiguin sobre praderies de posidònia està causant la seva degradació gradual pel garreig dels elements que s’arrosseguen per causa del vent i les corrents marines.
Com és habitual en aquesta mena d’estructures, es fa servir tot tipus d’elements com a llast, des de rodes plenes de formigó a diversos blocs units per cadenes o estructures encofrades amb una anella al mig, que en algun cas superen els 70 centímetres d’amplària i els 30 de fondària.
Aquestes accions per retirar els morts submergits al litoral de Sant Josep es complementen enguany amb l’ampliació de l’abalisament fins al màxim permès de 200 metres des de la vora de la mar, zona en la que estarà prohibit el fondeig d’embarcacions i on pot actuar directament la Policia Local de Sant Josep.
L’estudi del GEN-GOB continua els iniciats des de l’Ajuntament fa ja alguns estius per detectar i localitzar els morts il·legals de distints indrets de la costa de Sant Josep. Arrel de la primera diagnosi feta a la badia de Portmany es varen identificar 156 estructures de fondeig, de les que el 42% es trobaven sobre les praderes de posidònia. Se’n varen retirar finalment 237 amb un pes total de 111 tones durant l’estiu de 2021 en una primera acció conjunta amb entitats com Salvem sa Badia, el Club Nàutic de Sant Antoni, els GEAS de la Guàrdia Civil i Protecció Civil. L’estiu passat, arrel d’un nou estudi de caracterització dels fons marins, es varen retirar 91 estructures de fondeig dels fons de la badia de Porroig, amb 61 tones de pes. A més, es va tornar a actuar a Port des Torrent amb la retirada de 40 nous morts que pesaven 26 tones.