El regidor de Patrimoni, Francisco Ramón Tur, i el director de l’equip redactor del Catàleg de Patrimoni, l’arquitecte Juan José Serra Rodríguez, han presentat avui a Sant Jordi un avanç d’aquest instrument d’ordenació en el què està treballant l’Ajuntament. L’objectiu és d’una banda, documentar tot el patrimoni i, de l’altra, garantir la protecció i conservació d’aquests elements, de manera que les intervencions que s’hi facin siguin les adequades.
Segons una primera estimació, al municipi hi ha uns 800 elements patrimonials, entre jaciments arqueològics, arquitectura religiosa, escultura monumental, arquitectura militar, civil, béns etnològics i béns integrats del patrimoni històrico-cultural. D’aquest patrimoni, més de 200 són cases pageses, un centenar païsses i un altre centenar jaciments arquitectònics. L’arquitecte redactor del projecte ha destacat que el Catàleg de Patrimoni “es una eina de treball” per facilitar també als propietaris dels béns la possibilitat de fer millores i reformes. Ha posat per exemple el cas de les cases pageses, que és lògic que “s’adaptin a l’actualitat”, però s’han de tenir unes directrius que orientin sobre com fer les reformes pertinents.
El regidor ha destacat que aquest Catàleg “ha de ser un instrument capaç de dinamitzar i fomentar la intervenció sostenible sobre el patrimoni”. També ha demanat la col.laboració de la ciutadania perquè ajudi a l’equip redactor a fer la seua feina. En un tema sensible, com pot ser la fotografia d’espais interiors d’habitatges, ha garantit que “es respectarà totalment la intimitat” dels propietaris i habitants.
La redacció del Catàleg té un període d’execució de 8 mesos i l’equip redactor ja en porta tres fent feina.