L’Ajuntament de Sant Josep ha encarregat una diagnosi de les platges del municipi com a primera fase d’un Pla de Gestió que implicarà diferents mesures per garantir la sostenibilitat mediambiental de la costa del municipi. L’alcalde, Josep Marí Ribas, i el regidor de Medi Ambient, Josep Cardona, han presentat aquest matí el projecte, que preveu analitzar tota una sèrie de paràmetres a les platges de cara a tenir ferramentes per actuar de forma global per garantir la protecció mediambiental de les platges, moltes de les quals estan en zones d’alt valor natural, com el Parc Natural, Xarxa Natura 2000 o Zepa. A més, l’Ajuntament “vol garantir el dret de tots els ciutadans i visitants de gaudir de les platges i possibilitar un ús econòmic racional, que sigui compatible amb criteris de sostenibilitat”, ha explicat l’alcalde.
La primera fase del Pla, la diagnosi, es va adjudicar la setmana passada en junta local de govern, per tal de què es pugui començar a fer feina de forma imminent durant el que resta de juliol, agost i setembre. Aquesta diagnosi donarà una radiografia exacta de la situació a les platges per actuar de forma global. L’elaboració d’aquesta diagnosi s’ha encarregat a la gestora especialitzada en temes mediambientals SERTIC per 17.500 euros i té un període d’execució de 6 mesos. Hi treballaran un equip format per un ambientòleg, un enginyer tècnic especialista en Medi Ambient, un doctor en Biologia especialitzat en Gestió Integrada de Zones Costeres i un tècnic auxiliar de recolzament dels treballs de campL’alcalde ha destacat que “les nostres platges han experimentat un canvi molt important, tant pel que fa a l’augment de visitants com a la proliferació de determinats negocis”. Això s’ha fet sense cap classe de planificació en la gestió d’aquestes platges”, una situació que es vol revertir amb l’elaboració d’aquest pla. Marí Ribas ha recordat que enguany l’Ajuntament ja ha iniciat algunes actuacions per tal d’ordenar les platges. “Aquesta mateixa setmana ha començat a treballar un segon zelador de platges, que cobrirà torns de tardes i caps de setmana, a més de la zeladora que ja feia feina l’any passat als matins”. “Ens agradaria disposar de més personal, però ja sabeu que tenim unes limitacions per la famosa llei Montoro”, ha destacat, abans d’afegir que s’ha pogut crear aquesta plaça amortitzant-ne una antiga. A més, a recordat que en la legislatura anterior no hi havia cap zelador a les platges i que també s’estan destinant efectius de la Policia Local, sobretot a combatre problemàtiques com la venda ambulant.
Per la seua banda, Cardona ha donat els detalls tècnics de l’estudi que s’ha encarregat. En una primera fase, es realitzarà una recopilació de la informació sobre expedients d’autoritzacions temporals de platja, expedients de concessions martímo-terrestres i cartografia. A partir d’aquí, ja comencen els estudis de camp: D’una banda, es fa un càlcul de la capacitat de càrrega física de les platges, que implica: el número real d’usuaris de cada platja, l’ocupació de les instal.lacions temporals, i el grau d’ús. També s’analitzarà l’estat del accessos, els aparcaments i la mobilitat (transport públic, carrils bici), els equipaments municipals, les activitats no autoritzades i les infraestructures existents.
A més, es reaalitzarà també un càlcul de la capacitat de càrrega ecològica, que implica una avaluació de l’estat de la qualitat ambiental de les plates i les zones de bany: neteja, presència d’abocaments, remors, fondejos, erosió de la platja, inestabilitat dels penya-segats…Finalment, s’analitzarà serà el grau de satisfacció dels usuaris de la platja. Es realitzaran diferents enquestes tant ten temporada alta i baixa com en dia festiu i laborable.
L’alcalde ha destacat que aquest pla “és un projecte ambiciós, que s’ha de desenvolupar a mig i llarg termini i que a més ens requerirà fer actuacions i prendre mesures valentes per tal de garantir la sostenibilitat de les nostes platges”.