L’alcalde de Sant Josep de sa Talaia, Vicente Roig, ha declarat no estar d’acord amb aquesta norma i ha assegurat que es treballarà per tal que la distribució de taxes sigui la més adient en un futur
El Ple de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha aprovat en la sessió extraordinària celebrada aquest matí una modificació de l’ordenança reguladora de la taxa per prestació del servei de recollida i eliminació de fems. Un increment establert per part de l’Estat a través de la Llei 7/2022, de 8 d’abril de residus i sòls contaminants que estableix l’obligació de que les entitats locals disposin d’una taxa o, en el seu cas, una prestació patrimonial de caràcter públic no tributaria, diferenciada, no deficitària i específica per als serveis que s’han de prestar en relació amb els residus de la seva competència.
L’alcalde de Sant Josep de sa Talaia, Vicente Roig, ha insistit en que l’equip de govern “no estem d’acord amb aquesta norma, però ens veiem obligats a complir la llei”. Així mateix, ha assegurat que “no desistirem en lluitar en revertir-la”.
Roig també ha destacat que la falta de dades amb que compta l’Ajuntament per tal de calcular una taxa justa que reflecteixi el consum real per persona tenint en compte el nombre de residents per cada immoble ha suposat una dificultat, ja que el 60% del padró no té referència cadastral, ni el valor cadastral està actualitzat en el sol rústic.
Tampoc s’han pogut considerar altres paràmetres com el consum d’aigua, ja que existeix un nombre considerable de pous en zona rural que impedeix recollir dades fidedignes. No obstant això, ha assegurat que l’equip de Govern farà les gestions oportunes per tal que en un futur la distribució de taxes sigui la més adient.
Per tot això, s’ha optat per utilitzar la superfície de l’habitatge com a base imposable, en entendre que existeix una correlació entre la dimensió de la casa i la generació de residus, així com la capacitat econòmica dels propietaris, tal i com estableix la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid 2/2012.
En relació a les dades de referència per als càlculs econòmics sobre els costos i ingressos previstos per l’any 2025 del servei de recollida i tractament de residus, s’han emprat dades reals dels serveis provinents dels anys 2023 i 2024:
∙ Servei de recollida de residus (UTE ES VEDRÀ): Cost del servei 2024 a preus 2023 aprovat per Ple de 20 de desembre de 2023.
∙ Costos de Tractament de residus (UTE GIREF): Costos d’Explotació i Retorn de les Inversions corresponents al Programa i pla d’explotació del servei de gestió de residus prestat a l’Àrea Ambiental de Ca na Putxa per l’any 2023 aprovat pel Consell i Regularització del Programa d’Explotació 2023.
∙ Costos de tractament d’altres residus: Costos de tractament de residus municipals especials amb altres gestors autoritzats de residus de l’any 2023.
∙ Dades de Cànon d’Abocament i Emissions: Estimació del costos de 2024 a partir de les dades disponibles per l’any 2023 del cànon d’abocament i estimació del nou cànon d’emissions de 2024 realitzada pel Consell d’Eivissa a través d’UTE GIREF.
∙ Costos de personal: Costos de part del personal municipal que treballa en tasques relacionades amb la gestió de residus.
∙ Xarxa Insular de Deixalleries: Aportació anual de l’ajuntament de Sant Josep a la Mancomunitat de Serveis Públics Insulars per la gestió de la Xarxa Insular de Deixalleries incorporada als pressupost aprovat per la corporació per a l’any 2023.
∙ Ingressos per recollida selectiva – SCRAP: Ingressos derivats de la gestió d’envasos lleugers, paper-cartró, envasos de vidre de l’any 2023 per part dels Sistemes Col·lectius de Responsabilitat Compartida del productor – SCRAP (ECOEMBES i ECOVIDRIO).
D’aquesta manera, s’ha exclòs els costos de la neteja viària, així com de la neteja de platges, en considerar-se serveis que ha d’assumir l’Ajuntament a través d’altres partides diferenciades.
Quant a les bonificacions que contempla la modificació de la taxa reguladora trobem la que afecta als pensionistes, que serà el 40% de la quota, sempre que els ingressos familiars no superin en 2,5 vegades l’últim valor publicat de l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM). Així mateix, les famílies nombroses o monoparentals tindran una bonificació del 30%, sempre que no es doni l’anterior casuística.
En darrer lloc, per aportacions a les deixalleries, la taxa reguladora contempla una reducció del 15%, sempre que igualin o superin el nombre de 7 aportacions.
D’altra banda, pel que fa a les bonificacions a comerços i altres activitats, es tindrà en compte la implantació d’un sistema de gestió ambiental (EMAS o ISO 14001) i aquesta serà del 10%.
Finalment, cal destacar que els propers dies s’iniciarà el període d’exposició pública, durant el qual es poden fer les al·legacions pertinents.