Notícies

Sant Josep de sa Talaia presenta la Setmana Ludolingüística ‘Units pel nostre parlar’

4 desembre, 2023

Aquesta programació busca generar activitats de coneixement i promoció de la llengua  i cultura d’Eivissa. 

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha presentat avui, a la sala d’Exposicions del  Centre de Cultura de Can Jeroni, la Setmana Ludolingüística ‘Units pel nostre parlar’,  que es realitzarà del 8 al 17 de desembre.

Com en altres edicions passades, l’organització d’aquesta activitat es fa a l’efecte de  generar, en col·laboració amb el teixit social del municipi, activitats de coneixement i  promoció de la llengua i cultura, pròpies d’Eivissa, i d’arribar a més persones.

Aquesta és la cinquena edició d’aquest projecte duta a terme per la Regidoria de  Normalització Lingüística, que convida les associacions del municipi a organitzar  activitats de foment del coneixement de la llengua i cultura d’Eivissa i d’acollida de les  persones nouvingudes amb el lema ‘Units pel nostre parlar’. Enguany hi participen dotze  associacions que representen diferents generacions i col·lectius socials, els quals han  presentat un conjunt de projectes culturals i lúdics que tenen en comú la voluntat de  preservar la cultura d’Eivissa i la llengua catalana.

Aquestes entitats són Ca sa Majora, s. XXI; AV de Sant Agustí; AV Sa Raval; AV de Cala de  Bou; AV des Rafal Trobat; AV de Cala Vedella; Grup Folklòric de Sant Jordi de ses Salines;  Grup Folklòric de Sant Josep de sa Talaia; Cor de Sant Agustí, Cor de Sant Josep, Petit  Cor i Associació de Músics de Sant Josep.

Les activitats organitzades conjuntament per les associacions i l’Ajuntament són molt  diverses: concursos culturals, concerts, tallers diversos, excursions, gimcanes, projecció  de documentals, etc., que s’han combinat amb activitats promogudes per diferents  àrees municipals com les biblioteques, els punts d’autoaprenentatge, les escoles d’estiu.  També l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) porta l’obra de teatre infantil ‘De bracet’, que  es representarà diumenge dia 10 a les 11.00 h a Can Jeroni.

Exposició ‘Els guardians de les paraules’ 

Des de la Regidoria de Cultura i Normalització Lingüística s’ha organitzat l’exposició ‘Els  guardians de les paraules’, que s’inaugurarà dia 3 de desembre. Aquesta exposició, el

disseny de la qual s’ha encarregat a Meritxell Rius Montcusí, implica un viatge en el  temps per posar de rellevància la gent d’Eivissa i, especialment, les persones del  municipi de Sant Josep, que han treballat per preservar el patrimoni lingüístic de l’illa.  S’inicia amb referències als personatges il·lustres d’Eivissa que vetllaren per la seva  preservació (Isidor Macabich, Joan Marí Cardona, Marià Villangómez…) per,  seguidament, arribar al present i fer un reconeixement tant a estudiosos actuals com a  associacions i entitats veïnals i culturals, preferiblement del municipi de Sant Josep, que  també han participat en projectes que cerquen la mateixa finalitat. Sense oblidar el  col·lectiu docent, que tan bona ha feina ha fet per al manteniment del llegat lingüístic i  les generacions futures, que ja comencen a contribuir a valorar i estimar les nostres  paraules.

Complementarà aquesta exposició la contada de rondalles eivissenques, que tendrà lloc,  dimarts dia 12 a la Sala d’Exposicions de Can Jeroni, a càrrec de n’Àngels Martínez, amb  la qual es vol fer un homenatge a les mares i àvies que les perpetuaren a través de la  transmissió oral. Es farà a la Sala d’Exposicions de Can Jeroni.

Amb aquesta iniciativa es preveu la creació de material audiovisual que impulsi i preservi  la cultura i la llengua pròpia d’Eivissa, un llegat històric, lingüístic i cultural que s’està  perdent i que quedarà conservat a través de documents digitals.

Els documentals i activitats de l’edició passada es poden visualitzar a:  català.santjosep.org