Notícies

Sant Josep i el teixit social del municipi presenten la sisena edició de la setmana ludolingüística «Units pel nostre parlar»

10 setembre, 2024

Entre els dies 13 i 22 de setembre es duran a terme a les activitats de coneixement i promoció de la llengua organitzades per les diferents associacions

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, a través de la regidoria de Cultura, Patrimoni i Educació, ha presentat aquest matí al Centre de Cultura Can Jeroni la setmana ludolingüística  «Units pel nostre parlar», que es celebrarà entre els dies 13 i 22 de setembre, encara que també es preveuen activitats el 28 i 29 de setembre. Com en altres edicions passades, l’organització d’aquesta activitat es fa a l’efecte de generar, en col·laboració amb el teixit social del municipi, activitats de coneixement i promoció de la llengua i cultura pròpies d’Eivissa, així com arribar cada vegada a més persones.

A la roda de premsa, la regidora de Cultura, Patrimoni i Educació, María José Ríos, ha aprofitat per llençar un agraïment al coordinador de Cultura, Bartomeu Tur i a la tècnica de Normalització Lingüística, Maria Cardona, “per la seva feina i la passió que posen en ella” i també “a les diferents associacions, ja que sense elles tot això no seria possible i són la raó de ser d’aquesta iniciativa”.

Bartomeu Tur, per la seva banda, ha recordat que, per primera vegada, “enguany hem tingut la sort de poder mostrar tots aquests projectes a través de vuit reportatges amb vuit associacions que han mostrat tot el que tenen previst per dur a terme dins la setmana ludolingüística i ha set una manera molt útil de visibilitzar a la Televisió d’Eivissa i Formentera molts d’aquests projectes”.

Finalment, Maria Cardona, ha destacat que cadascuna de les sis edicions ha set més exitosa que l’anterior “ampliant-se les activitats i comptant amb projectes cada vegada més originals”. “L’èxit d’aquest programa ludolingüístic resideix en que el teixit social de Sant Josep és cada vegada més conscient de com d’important és promocionar la nostra llengua i cultura. Si aquests projectes no es fessin amb tanta implicació res d’això funcionaria”, ha explicat.

Aquesta és la sisena edició d’aquest projecte de l’àrea de Normalització Lingüística, dependent de la Regidoria de Cultura, Patrimoni i Educació, que convida les associacions del municipi a organitzar activitats de foment del coneixement de la llengua i cultura d’Eivissa i d’acollida de les persones nouvingudes amb el lema “Units pel nostre parlar”.

Enguany hi participen quinze associacions que representen diferents generacions i col·lectius socials, els quals han presentat un conjunt de projectes culturals i lúdics que tenen en comú la voluntat de preservar la cultura d’Eivissa i la llengua catalana.

Aquestes entitats són Ca sa Majora, s. XXI; AV de Sant Agustí; AV Sa Raval; AV de Cala Vedella; Grup Folklòric de Sant Jordi de ses Salines; Grup Folklòric de Sant Josep de sa Talaia; Cor de Sant Agustí, Cor de Sant Josep, Petit Cor;  Associació de Músics de Sant Josep; Ses Barsetes; Associació de Majors de Sant Agustí; Associació de Majors de Sant Josep; Grup de Teatre des Cubells i Associació de Vesins des Cubells.

Les activitats organitzades conjuntament per les associacions i l’Ajuntament són molt diverses: concursos culturals, concerts, tallers diversos, excursions, projecció de documentals, etc., que s’han combinat amb activitats promogudes per diferents àrees municipals com les biblioteques o els punts d’autoaprenentatge.

Es comptarà, a més, amb dues activitats organitzades directament per l’àrea de Normalització Lingüística:

  • L’exposició “Rondalles, Contes i Llegendes”, que s’inaugurarà divendres 12 a les 19.30 h a la Sala d’Exposicions de Can Jeroni.
  • La conferència “Sant Josep de sa Talaia. Llibres de viatgers i guies del s. XIX als anys setanta del s. XX”, a càrrec de Joan-Albert Ribas Fuentes, que també es farà a Can Jeroni el divendres, 20, a les 20.30 h.

Amb aquesta iniciativa es preveu la creació de material audiovisual que impulsi i preservi  la cultura i la llengua pròpia d’Eivissa, un llegat històric, lingüístic i cultural que s’està perdent i que quedarà conservat a través de documents digitals.

Els documentals i activitats de l’edició passada es poden visualitzar a:  català.santjosep.org