Amb aquestes noves incorporacions l’equip d’educació ambiental comptarà durant els mesos de temporada mitjana i alta amb cinc educadors a jornada completa
L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, a través de la regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral, ha presentat avui a tres nous educadors ambientals. Aprofitant la celebració de la segona activitat lúdica amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Reciclatge, organitzada pel departament al CEIP Es Vedrà, l’àrea de Medi Ambient vol posar en relleu aquestes incorporacions, que es sumen a l’equip de dues persones que ja existia fins ara.
D’aquesta manera, el servei d’educació ambiental en matèria de residus i reciclatge passa a ser de cinc persones durant els mesos de temporada turística. Aquest equip d’educadors i educadores s’incorpora a través del contracte que l’Ajuntament manté amb UTE Es Vedrà, empresa concessionària del servei de recollida de residus, neteja viària, neteja de litoral i gestió de la posidònia.
Amb aquestes noves incorporacions l’equip d’educació ambiental comptarà durant els mesos de temporada mitjana i alta amb cinc educadors a jornada completa per a reforçar la sensibilització i conscienciació de bones pràctiques de la ciutadania en relació amb la correcta gestió de residus.
Funcions
La funció principal d’aquests nous educadors serà atendre els ciutadans per resoldre qualsevol dubte sobre la gestió de residus, des de com reduir la seva generació fins a la seva correcta separació per afavorir el reciclatge, passant per l’ús de deixalleries per a residus especials.
Un dels aspectes en que més es vol incidir és en el forment de la separació i reciclatge de la matèria orgànica, fracció que es recull de forma separada des de l’any 2021 al municipi de Sant Josep.
D’altra banda, per a millorar el benestar del municipi, apel·laran al civisme ciutadà per a contribuir a una illa neta sense abocaments incontrolats, per al respecte dels horaris del dipòsit de residus i per a la recollida d’excrements i miccions de mascotes.
Activitats
Campanyes dirigides a la ciutadania:
- Estands informatius en la via pública, presència al peu de contenidors i al carrer per un municipi sense excrements i platges més netes.
- Estands informatius en fires del municipi i festes populars.
- Les ubicacions d’estands es publiquen en les xarxes socials, com a punt d’informació per a resoldre dubtes en relació al servei en general i a la separació de residus. Es reparteixen materials per a facilitar la separació selectiva en les llars, amb enfocament al foment de la fracció orgànica.
- En aquestes campanyes, els educadors realitzen un actuació dinàmica on es promou la participació activa dels ciutadans fomentant una correcta separació de les fraccions selectives. Així mateix, es recorda als propietaris d’animals de l’obligació de recollida d’excrements i s’impliquen als usuaris de platges en la cura de l’entorn natural a través de convocatòries de neteges voluntàries.
- Paral·lelament es reparteixen materials que ajuden als residents i visitants a separar millor els residus i ser més respectuosos amb el medi ambient: bosses de colors per separar els residus a casa, cubells per separar els residus orgànics (i bosses compostables), embuts per recollir l’oli de cuina, clauers amb bosses per recollir excrements de cans i botelles per netejar els orins de cans, etc.
Campanyes dirigides a grans productors i petits comerços:
- Visites a grans productors de residus per a informar-los sobre el servei de recollida porta a porta que presta l’Ajuntament, per resoldre dubtes i formar el personal dels establiments.
- Visites a petits comerços per informar sobre la separació de residus i la correcta gestió dels mateixos.
- Repartiment de contenidors per a recollida de fraccions de residus selectives.
- Aclariment de dubtes per a la gestió d’altres residus no inclosos en la gestió municipal.
Tallers dirigits a la ciutadania:
- Tallers educatius adreçats adults i petits per informar sobre aspectes ambientals, relacionats amb la correcta gestió de residus.
- Activitats a les biblioteques municipals per a fomentar actituds responsables vers el medi ambient.
La regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral, Felicia Bocú, ha posat en relleu que “mitjançant la incorporació d’aquests educadors l’Ajuntament de Sant Josep referma el seu compromís per una millora contínua en els seus serveis per a un municipi cada vegada més net i sostenible”. Per al departament, ha destacat Bocú, “és molt important mantenir una conversa directa amb les veïnes i veïns del municipi per a dur a terme una tasca educativa efectiva en matèria de residus”.