Notícies

Sant Josep licita la implantació d’un sistema de recirculació de l’aigua marina a Cala Vedella i Port des Torrent que impedirà la proliferació de micro algues

8 febrer, 2023

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha iniciat la licitació per a la implantació, gestió i manteniment d’un sistema de bombes de recirculació de l’aigua marina a les platges de Cala Vedella i Port des Torrent per tal de mitigar la proliferació d’algues a aquests indrets. A través d’aquest sistema es renovarà l’aigua de les zones amb menys recirculació, on per les altes temperatures de l’estiu en determinades circumstàncies es produeix la proliferació de microorganismes que alteren la transparència de la mar. Amb aquesta licitació l’Ajuntament ampliarà a tres les platges del municipi dotades de sistemes de recirculació de l’aigua per a combatre aquest fenomen, que ja opera a Cala Tarida des de 2021. El regidor de Platges i Litoral, Josep Guasch, ha recordat que aquesta licitació no es va poder adjudicar l’any passat «per l’encariment de costos» i ha confiat que amb la revisió de les condicions econòmiques «aconseguirem adjudicar aquest projecte perquè el sistema pugui funcionar a les dues platges per aquesta propera temporada».

«aquests microorganismes són totalment innocus, però quan proliferen massa l’aigua queda tèrbola i convida poc al bany». Així que en aquest cas s’actua «no per una qüestió de salut pública, perquè no hi ha perill, sinó per atendre una demanda del sector turístic d’aquestes platges, perquè aquest fenomen les fa menys atractives». La proliferació massiva d’algues es produeix sobretot a les hores centrals del dia i a les aigües més tranquil·les de Cala Vedella i Port des Torrent. En aquests punts s’implantarà un sistema de recirculació que captarà l’aigua de la part profunda de les cales, on es dona una major renovació natural, i la bombejaran fins a la part més somera d’ambdues badies.

Aquest sistema de recirculació estarà en funcionament des de l’1 de juny fins al 30 de setembre, el període on la temperatura de l’aigua es més elevada i, com a conseqüència, proliferen les micro algues. En tot cas, aquest període pot ajustar-se en funció de la seva necessitat, determinada per les condicions meteorològiques.

La licitació s’ha dividit en dos lots que s’adjudicaran cada un per un període de dos anys, un per Cala Vedella i el segon adaptat a Port des Torrent. En tots dos casos es preveu la preparació, instal·lació, posada en marxa, desmuntatge i manteniment del sistema. En total, s’ha calculat un preu total de licitació de 533,689,91 euros (IVA inclòs), sent 288.244,21euros el cost previst de la implantació i gestió a Cala Vedella, i 245.457,70 euros l’import total a Port des Torrent, com figura al perfil del contractant de Sant Josep.

En el cas de Cala Vedella el sistema estarà format per dos bombes hidràuliques submergides i protegides instal·lades a la part central de la platja, a uns 70 metres de la vora de la mar, que captaran aigua marina profunda, i per tant més fresca, connectades a un col·lector d’impulsió de 60 metres de longitud que impulsarà aquesta aigua a través de sis difusors que bombejaran l’aigua a la part més somera de la platja, rebaixant la seva temperatura i creant una corrent mínima suficient per dificultar la proliferació de les micro algues.

A Port des Torrent està previst instal·lar una bomba hidràulica submergida a la part més cap a l’est de la platja que, unida a un col·lector d’impulsió amb sis difusors, bombejarà l’aigua cap a les zones menys profundes afavorint la seva recirculació. En aquest cas es contempla també la instal·lació d’un armari de bombeig al punt d’atracada que hi a a la platja que albergarà el grup motobomba.

L’any passat ja es va treure a licitació aquesta inversió, però va quedar deserta i no es va quedar pendent d’execució. Segons l’anàlisi de les possibles causes de la falta d’interès de les empreses del sector que va fer el departament de Litoral arrel d’aquesta situació, el pressupost previst estava per sota dels mínims que feien viable l’encàrrec per l’encariment dels costos de determinats subministraments que es va experimentar l’any passat, que també varen redundar amb una pujada del cost de l’hora de treball subaquàtic. Així doncs, en aquests mesos s’han reajustat tots aquests conceptes per adaptar-se a la nova situació econòmica amb un increment del 65% del pressupost previst per aquesta inversió.

En aquella ocasió l’adjudicació era per tres anys, que s’han baixat ara a només dos per fer coincidir la vigència del contracte amb la del bombeig de Cala Tarida amb l’objectiu d’unificar el manteniment de tots tres sistemes en una única licitació a partir de 2024, que també és quan s’haurà de renovar l’autorització de Costes per aquesta instal·lació.