Notícies

Sant Josep presenta el PACES, un full de ruta amb accions per a la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic

25 setembre, 2024

El pla contempla 60 mesures agrupades en dues vessants: les de mitigació del canvi climàtic i les d’adaptació. Moltes d’elles s’estan executant ja per part de l’Ajuntament

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, a través de la regidoria de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral, ha presentat avui el Pla d’Acció per al Clima i l’Energia Sostenible (PACES). Es tracta d’un full de ruta amb mesures i accions per a la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic al municipi de Sant Josep.

L’alcalde de Sant Josep de sa Talaia, Vicente Roig, ha explicat que “la redacció del PACES es va iniciar l’any 2021 baix l’anterior govern municipal, amb la llavors regidora, Mónica Fernández, i l’equip de Medi Ambient, a qui agraïm enormement la feina feta i dedicació des de llavors fins ara, al capdavant. En arribar l’actual equip de govern, des d’un primer moment hem adquirit el compromís de prioritzar la redacció d’aquest pla i la seva aprovació, que serà demà al Ple”.

“Durant aquest darrer any també hi ha hagut una adaptació d’aquest pla al que és el full de ruta cap a la transició energètica insular que es va redactar durant l’anterior mandat del Consell Insular i que vaig tenir la sort de poder formar part com a conseller de Medi Ambient”, ha afegit Roig.

Per la seva part, la regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral ha destacat el compromís de la continuïtat d’aquest PACES, no només amb l’aprovació, sinó també “amb la inclusió en el pressupost de l’any que ve d’una partida per començar a desenvolupar aquest pla d’acció que té una vigència de sis anys, però que es revisarà en dos anys per revisar la consecució d’objectius”.

El PACES desenvolupa una sèrie de propostes i accions, que en el cas de Sant Josep de sa Talaia, es troben agrupades en dues vessants: les mesures de mitigació del canvi climàtic i les mesures d’adaptació al canvi climàtic.

En aquest sentit, d’una banda, es proposen 46 accions de mitigació del canvi climàtic, que són aquelles actuacions orientades a reduir les emissions de CO2, reduir el consum energètic i produir energia provinent de fons renovables, que en el seu conjunt tenen un efecte beneficiós en la reducció dels efectes del canvi climàtic.

Entre aquestes accions es poden destacar la implantació d’energies renovables, el foment de la mobilitat elèctrica i mesures d’estalvi energètic, tant a nivell d’administració com en el que afecta a la ciutadania i les empreses del municipi.

D’altra banda, es proposen 14 mesures d’adaptació al canvi climàtic, que són aquelles actuacions per millorar la resiliència del municipi a aquells efectes del canvi climàtic que ja no es poden revertir.

Entre elles, l’elaboració d’un pla d’actuació davant la possible pujada del nivell de la mar, plans contra els incendis forestals o millores en el cicle de l’aigua.

L’alcalde de Sant Josep, Vicente Roig, ha destacat que moltes d’aquestes accions ja s’estan duent a terme per part del consistori des de fa temps i ha assenyalat algunes com són la posada en marxa de noves línies de transport públic o l’augment de freqüències per fomentar el seu ús, les campanyes d’estalvi d’aigua dutes a terme aquest estiu, les instal·lacions fotovoltaiques o de punts de recàrrega, i els plans contra incendis forestals que s’estan ultimant.

El objectius principals que es volen aconseguir amb l’aplicació d’aquestes mesures i accions són els següents:

  • Un estalvi del consum d’energia del 32,5% respecte l’any 2012
  • Una reducció de les emissions de CO2 del 55% respecte l’any 2012
  • Una producció d’energia renovable del 32% per l’any 2030

 

Antrecedents

El PACES deriva de les obligacions de la Llei 10/2019 de canvi climàtic i transició energètica de les Illes Balears que estableix, al seu article 22, que els municipis de les Illes Balears aprovaran plans d’acció per al clima i l’energia sostenible, d’acord amb la metodologia adoptada a l’àmbit de la Unió Europea.

Així doncs, l’elaboració del PACES és una obligació normativa. L’any 2021 l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia va encarregar l’elaboració d’aquest pla. El document es va finalitzar l’any 2023, després de diverses revisions i, posteriorment, l’any 2024, es va encarregar una revisió del document per tal d’actualitzar el terminis definits per Europa i actualitzar certa informació.

Paral·lelament a això, l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia va adoptar, l’any 2021 l’acord d’adherir-se al Pacte dels Alcaldes per al Clima i l’Energia, un compromís europeu del qual deriva la metodologia d’elaboració del PACES.