L’Ajuntament de Sant Josep posarà en marxa al mes de març el programa de participació ciutadana ‘Àgora’, una iniciativa que busca com a principals objectius augmentar la transparència i rendir comptes a la ciutadania de les accions de l’equip de govern. El 1r tinent d’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Albert Marí, i la regidora de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), María José Guisado, han presentat aquest matí a Sant Jordi aquest projecte i la nova ordenança de transparència, que es debatrà al ple del mes de febrer.
‘Àgora’ són una sèrie d’assemblees obertes a tota la ciutadania que es celebraran en diferents zones del municipi. Es començarà el mes de març a Cala de Bou i es continuarà a Sant Jordi a l’abril, Sant Josep al maig, Sant Agustí al juny i es Cubells al juliol. Marí ha explicat que “es convocaran a totes les associacions d’aquestes zones i també es publicitarà perquè hi puguin assistir tots els vesins i vesines que vulguin”. “Pensem que és una bona oportunitat perquè la ciutadania pugui conèixer de primera mà l’acció de govern i també perquè els regidors puguin escolar a sa gent i rebre queixes, suggerències o preguntar” sobre assumptes que afectin a la seua població.
L’alcalde, acompanyat de diferents membres de l’equip de govern, presidirà aquestes assemblees. Al finalitzar les mateixes, s’aixecarà acta de tots els assumptes tractats i es donarà resposta a la ciutadania dels temes que hagin plantejat. El 1r tinent d’alcalde ha destacat que s’ha optat per aquest sistema de participació ciutadana “perquè Sant Josep és un municipi amb dispersió territorial, pel que és una manera de personalitzar la participació ciutadana”. L’objectiu és celebrar assemblees com a mínim un cop a l’any en cada localitat.
Transparència
D’altra banda, Guisado ha presentat l’ordenança de transparència, un document que es debatrà al ple a dijous. La regidora ha destacat que s’està fent feina des de l’inici de legislatura, “tot i que està resultant complexe en alguns casos obtenir la informació, ja que alguns departaments de l’Ajuntament no estan digitalitzats”. Els principals objectius del nou portal de transparència, ja operatiu, augmentar la participació ciutadana, fer més accessible i comprensible la informació de les institucions públiques a la ciutadania i recollir els principis ètics del denominat ‘bon govern’.
Un equip interdisciplinar de l’Ajuntament farà les funcions d’elaborar i coordinar els continguts del portal, respondre les preguntes/dubtes dels ciutadans i ciutadanes i instruir els processos sancionadors, en cas que s’hagin de posar en marxa.
L’ordenança estableix que l’administració municipal de Sant Josep ha de fer pública tota la informació referent a:
1. Informació institucional, administrativa i de rellevància jurídica:
a. Composició de la Corporació municipal, competències i funcions que
exerceixen.
b. Informació relativa als grups municipals
c. Ordre del dia i extractes de les actes del Ple Municipal.
d. Ordre del dia i extractes de les actes de la Junta de Govern Local.
e. Normativa Municipal ordenances i reglaments.
f. Relació de béns immobles propietat de l’ajuntament o sobre el que tingui qualsevol dret real.
g. Concessions atorgades per l’Ajuntament.
h. Borsa municipal d’ocupació.
i. Les resolucions de compatibilitat que afectin els empleats públics.
j. Nombre de llocs de treball reservats a personal eventual.
2.Informació comptable, pressupostària i financera:
A. Pressupost vigent de l’Ajuntament, amb la descripció de les principals partides pressupostàries i informació actualitzada del seu estat d’execució.
B. Liquidació de l’exercici anterior.
C. Tots els contractes formalitzats, amb indicació de l’objecte, import de licitació i adjudicació, així com el procediment utilitzat per a la seva celebració, nombre de licitadors participants en el procediment i la identitat de l’adjudicatari. La publicació de la informació relativa als contractes menors podrà realitzar trimestralment.
D. Convenis subscrits, amb menció de les parts signants, el seu objecte, termini de vigència i, si escau, les obligacions econòmiques convingudes. Igualment es, es publicaran els encàrrecs de gestió que es signin, amb indicació del seu objecte, pressupost, durada i obligacions econòmiques.
E. Subvencions concedides, amb indicació del seu import, objecte, finalitat i beneficiaris.
3. Informació relativa al municipi, urbanisme, territori i medi ambient:
a) El Planejament urbanístic del municipi i els instruments de gestió.
b) La llista de carrers de la ciutat, incloent-hi les platges, parcs, jardins i zones verdes.
c) Els punts accessibles a platges per persones amb mobilitat reduïda.
d) L’agenda del municipi, incloent-hi els programes de festes i les activitats organitzades pels diferents col·lectius, sempre i quan l’ajuntament tingui accés a la informació.
e) La cartografia municipal.
f) La informació mediambiental d’interès.
g) La informació relativa a edificis històrics, monuments, museus, espais protegits així com tota informació turística d’interès.
h) La informació sobre els serveis municipals que resulti d’interès per a la ciutadania com a transport públic, farmàcies, policia, parades de taxis, estacions d’autobús o qualsevol altra informació que es consideri.
i) Les dades estadístiques demogràfiques.
j) Les associacions i col·lectius municipals de rellevància.
k) Els indicadors de l’Agenda 21.
l) Els equipaments públics com lavabos o zones wifi municipals.
4. Informació relativa a càrrecs electes i personal eventual:
a) Dades biogràfiques.
b) Funcions i competències atribuïdes per raó del seu càrrec.
c) Retribucions anuals.
d) Indicació dels canals de participació ciutadana per mitjans digitals o
electrònics amb l’alcalde i els regidors.
e) Les declaracions anuals de béns i activitats dels representants locals.
f) Indemnitzacions percebudes en ocasió de l’abandonament del càrrec.
Finalment, destacar que l’ordenança contempla sancions de entre 750 i 3.000 euros en el cas de què es produís una reutilització incorrecta de la informació: que es falsejés o s’utitilzés per induir a engany.