Notícies

Sant Josep promou la captura de serps per protegir la sargantana pitiüsa en col·laboració amb la Societat de Caçadors

16 juliol, 2024

Així s’aprofita l’experiència i coneixement d’aquest col·lectiu del territori, així com la disponibilitat dels terrenys dels seus socis per ubicar trampes en zones estratègiques

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia és molt conscient de la necessitat de protegir la sargantana pitiüsa de les amenaces presents al municipi, entre les quals poden destacar la pèrdua d’hàbitats, la fragmentació del territori, el canvi climàtic o la presència d’espècies invasores depredadores.

Una d’aquestes espècies invasores han estat les serps, que des de fa quasi dos dècades s’han anat estenent per l’illa d’Eivissa i actualment es detecten a quasi tot el territori.

El Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores (art. 64 de la Llei 42/2007 i Decret 630/2013) cataloga totes les serps de la família Colubridae com a espècie invasora per a les illes d’Eivissa i Formentera. Per tant, correspon a les administracions dur a terme las accions necessàries per evitar o reduir la seva presència i el seu impacte sobre la biodiversitat.

Davant l’impacte de la presència de serps sobre la població de sargantanes, l’any 2023 es va aprovar el Decret llei 1/2023, de mesures extraordinàries i urgents per a la protecció de la sargantana de les Pitiüses (Podarcis pityusensis) i la sargantana balear (Podarcis lilfordi). Entre d’altres mesures, el decret estableix restriccions per a l’entrada de determinats arbres a les illes, a fi de minimitzar l’arribada accidental de serps mentre hivernen dins els troncs. Així mateix, cataloga la sargantana de les Pitiüses com a amenaçada, en la categoria de vulnerable.

En sintonia amb les mesures adoptades per altres administracions, l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, a través de la regidoria de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral, també vol col·laborar en aquesta lluita en la mesura de les seves possibilitats.

La col·laboració amb la Societat de Caçadors de Sant Josep pretén aprofitar l’experiència i coneixement d’aquest col·lectiu del territori del municipi i la disponibilitat dels terrenys dels seus socis per a la ubicació de trampes en zones estratègiques.

Per aquesta raó, s’han instal·lat trampes de serps en les zones rústiques del municipi, en terrenys dels membres de la societat de caçadors, per tal de capturar el màxim de serps possibles durant l’època en que aquestes estan més actives.

La Societat de Caçadors és una entitat sense ànim de lucre que gestiona el vedat de caça de Sant Josep, el més gran de l’Illa d’Eivissa. Té aproximadament 390 socis i gestiona una superfície d’unes 9.500 hectàrees (95 km2) al municipi de Sant Josep.

Desenvolupament de les tasques

Entre els mesos de maig a novembre s’estan duent a terme les següents actuacions:

  • Revisió i reparació de les trampes.
  • Instal·lació de 100 trampes per a serps.
  • Revisió i manteniment de les trampes i cura dels ratolins.
  • Retirada i gestió des serps capturades.
  • Retirada de les trampes a final de la campanya.

Per a la realització d’aquestes tasques, la Societat de Caçadors ha posat a disposició una persona (guarda de camp) amb un vehicle per poder desplaçar-se per tots els terrens on s’han ubicat les trampes.

Resultats

Des de l’any 2021, l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia col·labora amb la Societat de Caçadors per a la Campanya de Control d’Ofidis de Sant Josep de sa Talaia.

Durant aquest temps, s’ha dut a terme una campanya anual i s’han capturat més de 800 serps.

El cost de la campanya aquest any 2024 és de 16.999,99 € (IVA inclòs).