Notícies

Sant Josep s’adhereix a la campanya Zero Food Waste com a avantsala a la futura Llei de desaprofitament alimentari

4 desembre, 2024

L’Ajuntament de Sant Josep és la primera institució pública de l’illa d’Eivissa que posa en pràctica aquesta iniciativa, que abasta els sector públic, social i empresarial

 

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, a través de la regidoria de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral i de la regidoria de Promoció Empresarial i Transports, s’ha adherit avui a la campanya Zero Food Waste promoguda per l’empresa Herbusa que, a la seva vegada, forma part de la UTE Es Vedrà, concessionària del servei de neteja al municipi. Es tracta d’una iniciativa que actua com a precursora de la futura Llei estatal de desaprofitament alimentari, avançant les polítiques i accions locals a responsabilitats futures.

Amb la signatura d’aquest acord de col·laboració, el consistori josepí es converteix en la primera institució pública de l’illa en vincular-se a aquesta iniciativa que neix amb l’objectiu de promoure entre els sectors públic, social i empresarial del municipi bones pràctiques per evitar el desaprofitament alimentari.

El projecte Zero Food Waste es presenta com un projecte pioner a les Illes Balears que pretén unir als professionals de la restauració, empreses del sector HORECA, ciutadans, ajuntaments i organismes públics i agents socials amb una finalitat comú, que és aconseguir que els aliments no siguin desaprofitats.

La voluntat dels responsables de l’acció és que la iniciativa “no sigui un projecte basat en accions buides, sinó que es plantegen accions tangibles a tots els nivells, des dels xefs fins als ciutadans a les seves llars, per tal que la reducció del desaprofitament sigui un fet”.

De cara a la ciutadania les principals ferramentes consisteixen en guies i formacions per reduir el desaprofitament a l’hora de consumir a restaurants, quan comprem a comerços i quan cuinem a casa. Així mateix, es desenvoluparan campanyes de sensibilització on es cercarà la participació activa del ciutadà per tal de trobar les seves pròpies solucions. Finalment, a través de la web www.zerofoodwaste.es tothom tindrà accés a tot el material formatiu desenvolupat al voltant d’aquest projecte.

Pel que fa a les empreses i als professionals de la restauració, es treballarà directament amb els equips de cuina i sala d’hotels i restaurants amb la finalitat de construir de la mà processos efectius capaços de reduir el desaprofitament i separar millor. Una tasca que anirà acompanyada de procediments de seguiment i quantificació dels aliments desaprofitats per tal d’adoptar solucions per prevenir, així com cercar vies alternatives per a l’excedent inevitable. En paral·lel a tot això es potenciaran tallers tècnics i guies per aconseguir que les cuines s’apropin cada vegada més al desaprofitament zero.

L’adhesió de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, pionera entre les administracions públiques d’Eivissa, suposa, per una banda, una mostra fefaent del compromís i el suport, gràcies a accions tangibles, per la causa, amb la disposició de totes les ferramentes necessàries. L’àrea de Medi Ambient, a més, impulsarà tallers i jornades dirigides als ciutadans i a les empreses, i formarà els educadors mediambientals per tal que actuïn correctament com a prescriptors.